Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XΑ: Κέρδη 14,88% για Γενικό Δείκτη στο τρίμηνο

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου. Κοντά στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο για το Γ.Δ. Στο επίκεντρο οι μετοχές Πειραιώς και Alpha Bank. Ανοδος 13,11% για τον τραπεζικό δείκτη το 2014 και 14,88% για τον Γ.Δ. Σε νέο ιστορικό υψηλό το warrant της Πειραιώς.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ταυτόχρονα ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αλλά και του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου.

Ο Μάρτιος συνέχισε το ανοδικό σερί και αποδείχθηκε ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, με τον τελευταίο να σημειώνει μηναία κέρδη 1,93%. Στο 1,97% τα κέρδη για τον Τραπεζικό δείκτη, ενώ από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 14,88% και ο Τραπεζικός κέρδη 13,11%.

Μετοχή του α΄ τριμήνου η Πήγασος, με κέρδη 239,29%.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης οι σημαντικές συναλλαγές σε Πειραιώς και Alpha Bank, η "διακριτική" κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, ο Δείκτης έκλεισε σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, ήταν και σήμερα εμφανής η "κόπωση" στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Και αυτό ασφαλώς και δεν οφείλεται στις νέες Κυβερνητικές απώλειες από την χθεσινή ψηφοφορία, καθώς και χθες αποδείχθηκε ότι υπάρχει "δεξαμενή" από "πρόθυμες εφεδρείες", αλλά από το γεγονός ότι η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2013 επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα νούμερα δείχνουν μάλλον αδύναμα να υποστηρίξουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ουσιαστικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος και για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank από ιδιώτες, κάτι που θα δείξει περαιτέρω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αγορά και Οικονομία" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη, μένει να δούμε το σύνολο των αποτελεσμάτων, από πλευράς εισηγμένων και να μελετήσουμε ουσιαστικά ποιες είναι εκείνες οι εταιρείες που έκαναν την διαφορά σε μία δύσκολη περίοδο.

Πιθανότατα τον Απρίλη αναμένεται να ακολουθήσουν ομολογιακές εκδόσεις από την ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο, έχοντας πλέον τα επιτόκια αισθητά χαμηλότερα από το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που μπορεί να τις βοηθήσει να "νοικοκυρέψουν" τα οικονομικά τους και το κόστος δανεισμού τους.

Αύριο ακολουθεί το EUROGROUP στην Αθήνα που αναμένεται να ακουστούν θετικές δηλώσεις για την Ελληνική οικονομία αλλά και να οριστικοποιηθεί το υπόλοιπο της δόσης. Ο Απρίλης αναμένεται πολύ σημαντικός μήνας μιας και περιμένουμε τόσο μία πιθανή αναβάθμιση εκ μέρους της Moody΄ς (4/4) αλλά και την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ενδιαφέρον των ξένων είναι σημαντικό τόσο στις μετοχές των Τραπεζών και περισσότερο στα warrants, μιας και η επένδυση τόσο σημαντικών κεφαλαίων κάνει πολλούς να ποντάρουν στον κλάδο μέσω των warrants αλλά πιθανότατα να προσβλέπουν και σε μία πιθανή προαιρετική δημόσια πρόταση στα warrants με πιθανά "δώρα" στους κατόχους που θα προσπαθήσουν να τους πείσουν να εξασκήσουν πιο γρήγορα. Η λογική λέει πως πιθανότατα να υπάρξει και αλλαγή στους χρόνους εξάσκησης.

Από την άλλη μην ξεχνάμε πως όσο πιο γρήγορα υπάρξουν εξασκήσεις των warrants, τόσο πιο γρήγορα θα μειωθεί και το Δημόσιο χρέος, μιας και το Φθινόπωρο έρχεται και η συζήτηση για την ανεύρεση τρόπου μείωσης του σε βαθμό που μπορεί να γίνει βιώσιμο.

Στα τεχνικά μας τώρα και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, όσο ο FTSE25 και ο Γενικός Δείκτης κρατάνε (σε κλείσιμο) το 421 και 1308 αντίστοιχα, η ανοδική τάση παραμένει κυρίαρχη, ενώ μία διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της διόρθωσης. Το επίπεδο της περιοχής του 445-453 μπορεί να δοκιμαστεί και πάλι με ενδιάμεση αντίσταση αυτή των 436 μονάδων. Το 421 είναι κύρια στήριξη που διάσπαση μας δίνει έξοδο, με επόμενο στόχο το 405 και ενδιάμεση στήριξη το 416.

Για τον Γενικό Δείκτη οι 1335‐1340 είναι, κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση και να επαναδοκιμάσει το επίπεδο του 1365‐1405. Διάσπαση της στήριξης του 1308 μας δίνει έξοδο, με επόμενο στόχο το 1260 και ενδιάμεση στήριξη το 1280.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, το 2014 θα υπάρξει μία διάχυση και σε εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης αν και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές μας.

Ουσιαστικά μέχρι την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος η Αγορά θα συντηρηθεί, ενώ αμέσως μετά χρειάζεται η απαραίτητη προσοχή. Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις συνεχίζουν και είναι ήπιες με την Αγορά γρήγορα να αντιδράει θετικά. Το κακό είναι πως μεγάλη μερίδα εγχωρίων επενδυτών συνεχίζουν και έχουν αρνητικό "sentiment" πιθανότατα λόγω των υψηλών τιμών αρκετών μετοχών σε σχέση με τα χαμηλά που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Γενικά ο Απρίλης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα στις ξένες Αγορές που δείχνουν να έχουν μπει σε μία φάση συσσώρευσης χωρίς να μας έχουν ξεκαθαρίσει αν θέλουν να συνεχίσουν την μεγάλη τάση τους ή να δώσουν μία σημαντική διόρθωση.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικό κλίμα φαίνεται να επικρατεί στις περισσότερες από τις διεθνείς Αγορές, στην λήξη του χρηματιστηριακού τριμήνου.

Ξεκινώντας από την Ασία, "κόκκινη παρένθεση" η Shanghai (-0,41%), ενώ ο Nikkei με ημερήσια κέρδη 0,90% ολοκλήρωσε το χρηματιστηριακό έτος στις 14828 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρέθηκε στο 0,5%, με τα σενάρια αποπληθωρισμού να βγαίνουν εκ νέου στην επιφάνεια (οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά στο 0,6%). Όλοι περιμένουν τον Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη που θα πρέπει να δείξει εμπράκτως την διάθεσή του να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα "εργαλεία".

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI διολίσθησε τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 55,9 τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα κινηθεί κοντά στο 60.

Θετική εικόνα στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, μετά τις δηλώσεις της Janet Yellen σε συνέδριο στο Σικάγο, η οποία ανέφερε πως παρά τη σταθερή πρόοδο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Οικονομία και η Αγορά εργασίας δεν έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ίδια πρόσθεσε πως η Fed απέχει ακόμα από τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών και ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης για κάποιο διάστημα ακόμα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μετά το Καλοκαίρι θα αποφασίσουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για το ενδεχόμενο νέας στήριξης, όπου θα περιλαμβάνεται και η πρόταση για επιμήκυνση των δανείων. Αυτό δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του ότι το Εurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στη συνάντηση της 1ης Απριλίου στην Αθήνα.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα ορισμένα πράγματα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Reza Moghadam, σημειώνοντας πως το Ταμείο θα συζητήσει αργότερα το ζήτημα του χρέους.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην ΕΕ, η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση, την περίοδο 2011-2013, του ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια. Το 2013 η φτώχεια αφορούσε το 23,7% του πληθυσμού και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011.

Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση +1,1% και φτώχεια 21,2% το 2013, η Λετονία με +0,9% και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με +0,7% και φτώχεια 20,9%. Εξάλλου, την περίοδο 2008-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των Νοικοκυριών μειώθηκε κατά 14,8% στην Ελλάδα, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (-16%), ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία με -7,5% και την Ισπανία με -5,2%.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, σε ένα εύρος 15 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1339,26 μονάδες (+0,86%) και χαμηλό τις 1324,26 (-0,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1330,04 (+0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1335,74 μονάδες με κέρδη 0,59%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 109,8 εκατ. από τα οποία τα 11,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ). Το 52,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις δύο τίτλους και πιο συγκεκριμένα από τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Σωλ. Κορίνθου.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Frigoglass και στο υψηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Σωλ. Κορίνθου, Intralot, Motor Oil, Eurobank Properties, Folli Follie Group.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και ξεχώρισε η μετοχή της Πειραιώς (+5,26%), ενώ κατά την σημερινή συνεδρίαση "διαχώρισαν την πορεία τους" τα Τραπεζικά warrants. Έτσι ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,76 ευρώ (-1,12%) με συναλλαγές 3452892 τεμ. της Εθνικής στα 1,27 ευρώ (αμετάβλητος) με όγκο 894755 τεμ. ενώ αυτός της Πειραιώς στα 1,09 ευρώ με κέρδη 10,21% και συναλλαγές 5376751 τεμ.

Μένοντας στους θερωούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους που και σήμερα η "κόπωση" ήταν μάλλον εμφανής, οι σχετικά μεγαλύτεροι προβληματισμοί δημιουργήθηκαν από τους Τιτάνα και Ελ. Πετρέλαια. Ο τίτλος του πρώτου "γλύτωσε" την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση από τις τελικές δημοπρασίες, όμως όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 21,86 ευρώ παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι.

Στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων, ο τίτλος επιμένει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 7,76 ευρώ (κλείσιμο 12/3), ενώ η βραχυπρόθεσμη τάση κρίνεται στα 7,18 ευρώ. Χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, χαλάει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum και η επόμενη νστήριξη εντοπίζεται στα 6,80 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από την ΑΝΕΚ μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και από την Cyclon μετά από τρεις συνεχόμενες "κόκκινες" συνεδριάσεις, σε υψηλά 67 μηνών ο τίτλος της Q&R που σήμερα "αφυπνίστηκε" και συναλλακτικά, ενώ ο Κυριακίδης αποδεικνύεται "παντός καιρού" (!)

Πιέσεις με αυξημένες συναλλαγές για ΕΤΕΜ και AS Company, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά ο Νηρέας, δεύτερη μέρα ανόδου για την Αττικής με σημαντικά αυξημένες συναλλαγές, τέσσερις θετικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη, ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" και ο τίτλος της Kleeman που σήμερα έκλεισε σε υψηλά 51 μηνών (!)

--ΧΠΑ

Με συνεδρίαση μικρής ανόδου ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την περαιτέρω μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.047 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.513 - 3.980 για τον Απρίλιο, 320 για τον Μάιο, 213 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 428,5) κινήθηκε μεταξύ 427,25 και 432,75 μονάδων και αιφνιδιασμένο από τις τελικές δημοπρασίες στην spot Αγορά αύξησε την υποτίμηση στο 0,50%.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (554), ΔΕΗ (564), Alpha Bank (2.298), Εθνική (377), Πειραιώς (3.555), Μυτιληναίο (110), ΟΠΑΠ (217), MIG (1.108), ΕΥΔΑΠ (176), Frigoglass (126).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE ανέβηκε στο 33%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα περιορίστηκε μόνο στα δικαιώματα αγοράς με 982 δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (55.058.701 τεμ.), Εθνική (1.725.766 τεμ.), Πειραιώς (13.538.919 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v