Ντάισελμπλουμ: Μετά το καλοκαίρι αποφάσεις για νέα στήριξη

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει συμφωνία αύριο για τη δόση. H τρόικα θα γνωμοδοτήσει για το ποσό που απαιτείται τώρα. Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για νέα στήριξη της χώρας. Συμφωνεί με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ντάισελμπλουμ: Μετά το καλοκαίρι αποφάσεις για νέα στήριξη

Μετά το καλοκαίρι θα αποφασίσουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για το ενδεχόμενο νέας στήριξης, όπου θα περιλαμβάνεται και η πρόταση για επιμήκυνση των δανείων. Αυτό δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg καθώς μετέβαινε στην Κύπρο.

«Μετά το καλοκαίρι θα τα εξετάσουμε όλα» είπε και συμπλήρωσε πως εάν η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει πρόβλημα «τότε είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα».

«Τι είναι το περισσότερα; Έχουν δοθεί αρκετά παραδείγματα εκ των οποίων η μακρύτερη διάρκεια λήξης (των δανείων) ή η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εξαρτάται όμως και από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του ότι το Εurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στη συνάντηση της 1ης Απριλίου στην Αθήνα. «Τώρα έχουν προγραμματιστεί κάτι περισσότερο από 8 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω ακόμη. Η τρόικα θα γνωμοδοτήσει για το ποσό που χρειάζεται».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές είναι μία σοφή απόφαση. «Θα πρέπει, όμως, επίσης να διαχειριστεί κανείς τις προσδοκίες. Ξεκινά λοιπόν προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο αργά. Η Ιρλανδία επίσης. Αργά αρχίζεις να εκδίδεις ομόλογα. Αρχικά βραχυπρόθεσμα και σταδιακά μεγαλύτερης διάρκειας. Νομίζω ότι είναι καλό που θα ξεκινήσουν φέτος».

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν απειλεί το ευρώ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναγνώρισε πρόοδο στην ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, η οικονομία λειτουργεί καλύτερα» δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε φοιτητές, οι οποίοι επισκέφθηκαν το υπουργείο του, στο πλαίσιο της «Ημέρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι που έχει αναλάβει η Γερμανία μέσω των εγγυήσεων για την Ελλάδα βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της σε σχολείο του Βερολίνου, αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Γερμανία παρέχει στους νέους καλές ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v