Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τις εξελίξεις αποτιμά το Χρηματιστήριο

Τα νέα πολιτικά δεδομένα φιλτράρει η Σοφοκλέους με τους ξένους παίκτες να παραμένουν θερμοί για την επανιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών. Μετοχή κλειδί και σήμερα ο ΟΤΕ, χρήσιμο να επιβεβαιώσει τα 4 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Στα απανωτά πλήγματα στην κυβερνητική ευφορία αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής εστιάζοντας εύλογα στην... εμφάνιση και του «θέματος Μπαλτάκου» που αναμφίβολα θα επηρεάσει (και) το χρηματιστήριο.

Στο Χ.Α., μετά και τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 1.350 μονάδες, ο FT 25 πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των 10 μονάδων τη διπλή κορυφή της 18ης-19ης Μαρτίου, με τον ΟΤΕ σε θεαματική παράσταση (+4,95%), συνοδεία «νέων υψηλών» για μετοχές-σηματωρούς (λ.χ. ΜΕΤΚΑ).

Αυτά μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς όσα ακολούθησαν σε πολιτικό επίπεδο προφανώς και δεν είχαν προεξοφληθεί από την πλειονότητα των παικτών.

Έτσι σε αυτήν τη συγκυρία, όπου το Χ.Α. μετρά ένα μικρό ανοδικό σερί, τα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζουν για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά (ξεχάστηκε η Ουκρανία, πάει η επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία, οι «απειλές» και οι «κυρώσεις» της Δύσης...), επεισέρχεται ένας... απρόβλεπτος παράγων.

Ανέκαθεν η εμφάνιση ενός... joker στο χρηματιστηριακό παιχνίδι προκαλούσε έστω και βραχυπρόθεσμα αλλαγή των όρων, ανακάτεμα της τράπουλας με ανάλογη συνέχεια, είτε ανοδική είτε καθοδική.

Προσώρας σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία (μιλήσαμε χθες και σήμερα από το πρωί) διάχυτη είναι η αίσθηση να δούμε τι θα γίνει, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ανάλογα πράττουμε. Δεν θα αναλύσουμε τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο από την τροπή που θα λάβουν κατά πάσα πιθανότητα αυτές θα διαμορφώσουν την τάση στην αγορά.

Το κλίμα στις ξένες αγορές είναι θετικό, τα χρηματιστήρια σε ανοδικό τάση και για την ελληνική αγορά το «ξένο κεφάλαιο» πιέζει ώστε να προχωρήσουν οι ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών (με ιδιωτικά κεφάλαια) και να γίνει η περίφημη έκδοση (3ετούς ή 5ετούς διάρκειας). Από τις μέχρι πριν από λίγο πληροφορίες δεν προκύπτει ξεκάθαρη εκτίμηση. Ορισμένοι θεωρούν πως η αγορά θα επηρεαστεί λίγο, πως θα αφομοιώσει τις εξελίξεις, άλλοι όμως επιφυλάσσονται και συνιστούν κατ' αρχάς ψυχραιμία και αναμονή.

Ενδεικτικά, οι θέσεις που ανοίγουν για τη μετοχή της Εθνικής ή του ΟΤΕ «προσβλέπουν» σε περαιτέρω άνοδο ωστόσο είναι λίγες, επουδενί μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικές. Οι χρηματιστηριακές, που συνήθως ενεργούν για λογαριασμό ξένων, είχαν λιγοστές εντολές (από αμερικάνικα σπίτια, κυρίως) για ΟΤΕ και 2-3 μετοχές του 25άρη (Μυτιληναίο, ΜΟΗ. Τιτάν), αλλά ακόμη είναι νωρίς.

Τεχνικά στήριξη για τον 25άρη παραμένουν οι 420/419 μονάδες - θυμίζουμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας το χαμηλό των 427,19 μονάδων, ενώ για τις δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνική θα χρειαστούμε τουλάχιστον τα πρώτα 10-15΄για να αποκτήσουμε εικόνα.

Δεδομένης της κατάστασης ενδιαφέρον παρουσιάζει ειδικά σήμερα η προσέγγιση του Dr Money που δείχνει μέρος των διαθέσεων των ξένων παικτών και των λεγόμενων αγορών. Δηλαδή των ρυθμιστών (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v