Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κράτησε ανοιχτές τις... γραμμές ανόδου

Kέρδη για το Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κινείται σε εύρος 17 μονάδων, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημο. Άνοδος για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΕΤΚΑ. Απώλειες για Coca Cola, Folli. Το 48% του τζίρου σε Alpha και Πειραιώς.

Η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών αποδείχθηκε αντίβαρο στην επιφυλακτικότητα του Τραπεζικού ταμπλώ και στην διαφαινόμενη "κόπωση" αρκετών από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους και έχοντας "βοήθειες" από ΟΠΑΠ, Μέτκα και τις τελικές δημοπρασίες, έδωσε το δικαίωμα στον Γενικό Δείκτη να σημειώσει την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι Alpha Bank και Πειραιώς μονοπώλησαν ενδιαφέρον και συναλλαγές, καθώς οι δύο τίτλοι "απασχόλησαν" το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Και στις δύο περιπτώσεις, παρά το επιφυλακτικά ανοδικό ξεκίνημα που οδήγησε τον τίτλο της Alpha Bank μέχρι τα 0,71 ευρώ (+1,43%) και της Πειραιώς μέχρι τα 2,02 ευρώ (+2,02%), σχετικά γρήγορα φαίνεται ότι επικράτησαν "δεύτερες σκέψεις" που είχαν να κάνουν αφ΄ ενός με την είσοδο των νέων μετοχών (4 Απριλίου) που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ στην Alpha Bank, ενώ στην περίπτωση της Πειραιώς ήταν εμφανείς οι κινήσεις αύξησης ρευστότητας (που βρήκαν ετοιμοπόλεμους τους εν δυνάμει αγοραστές), προκειμένου να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή στην επικείμενη διαδικασία δημόσιας εγγραφής.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7 με 9 Απριλίου θα τρέξει η δημόσια εγγραφή για τους εγχώριους επενδυτές με σκοπό να αντληθούν κεφάλαια ως 175 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της δημόσιας εγγραφής για εγχώριους επενδυτές θα γίνει η τελική κατανομή των νέων μετοχών η διαπραγμάτευση των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν τον τίτλο στο χαμηλό ημέρας.

Η επιφυλακτική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, επηρέασε σχετικά και τους Τραπεζικούς παραστατικούς τίτλους, που και οι τρεις έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, με τα warrants της Εθνικής και της Πειραιώς να κλείνουν και στο χαμηλό ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 1,27 ευρώ (-1,55%) με συναλλαγές 473851 τεμ., της Alpha Bank στα 1,68 ευρώ (-1,75%) με όγκο 3929201 τεμ. και αυτός της Πειραιώς στα 1,02 ευρώ με απώλειες 6,42%, διακινώντας 3732124 τεμ.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 110,9 εκατ. από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων, με αρκετές αλλαγές προσήμων, έχοντας σαν χαμηλό ημέρας τις 1337,36 μονάδες (-0,4%) και υψηλό τις 1354,93 (+0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1350,72 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1353,02 μονάδες με κέρδη 0,76%, ενώ ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική αναλογία ανοδικών (85) - πτωτικών (63) μετοχών.

Από τις μετοχές του FTSE25, από τις οποίες ξεχώρισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Μέτκα και για τις οποίες θα γίνει εκτεταμένη ανάλυση στην συνέχεια του σχολίου, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Intralot. Αντίθετα δεν "αποχωρίστηκαν το κόκκινο" οι Eurobank Properties και Τιτάν.

Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις Alpha Bank, MIG, Eurobank Properties, Folli Follie Group και στο υψηλό ημέρας τις Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνα και Jumbo.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά αποτιμά τα αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες και αναμένει μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Τράπεζες, την μορφή που θα πάρει η ΑΜΚ της Eurobank, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Παράλληλα, η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις Αγορέςμ μετά από 4 χρόνια και ιδιαίτερα ο βαθμός υπερκάλυψης και το επιτόκιο θα είναι ο επόμενος καταλύτης ανόδου για την εγχώρια Αγορά. Παρά τις διαρροές στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι Αγορές, μέχρι τις Ευρωεκλογές τουλάχιστον, δεν λαμβάνουν το πολιτικό ρίσκο ως πρωταρχική απειλή.

Βραχυπρόθεσμα, μια μεγαλύτερη αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης από τον οίκο Moody΄s, θα είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό και θα βοηθήσει στην προσπάθεια για έξοδο στις Αγορές.

"Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνουμε ότι για αρκετές εισηγμένες, οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να υποστηριχτούν από την κερδοφορία των επόμενων τριμήνων", τονίζει ο αναλυτής της Wealth Financial Services.

Τεχνικά, στηρίξεις εμφανίζονται στις 1320 μονάδες και στις 1280 μονάδες (ισχυρή), ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1360 μονάδες και 1380 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με "πράσινα" ταμπλώ ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,04% του δείκτη Nikkei (μετά την νέα υποχώρηση του γεν έναντι του δολαρίου), ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με ελεγχόμενες ανοδικές διαθέσεις κινούνται οι περισσότεροι δείκτες σε Ευρώπη και Wall Street, με τον S&P 500 να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά (!)

Ξεκινώντας από την Ασία, διψήφια άνοδο σημείωσε η μετοχή της Renesas Electronics, μετά από σε δημοσίευμα του Nikkei που την θέλει να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Apple, για να αγοράσει η τελευταία μερίδιο στην Ιαπωνική εταιρεία κατασκευής οθόνων από υγρό κρυστάλλων, για την χρήση τους στα iPhones.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφονται στα Χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού Νότου ποντάροντας στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι τοποθετήσεις σε ένα συγκεκριμένο Αμερικανικό ETF που παρακολουθεί τον FTSE Portugal 20 αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους από 1,6 εκατ. δολ. σε 21 εκατ. δολ.

Επίσης, οι Αμερικανοί επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους κατά 100 εκατ. δολ. στα κεφάλα του ETF της Global X Management που παρακολουθεί τον FTSE Greece 20. Αντίστοιχη στροφή επενδυτικών κεφαλαίων καταγράφεται σε ETFs που παρακολουθούν χρηματιστηριακούς δείκτες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

"Πολλοί από τους τίτλους στην Περιφέρεια ήδη έχουν ανάλογη αποτίμηση με τους λιγότερο εκτεθειμένους ανταγωνιστές του Ευρωπαϊκού Πυρήνα ή παρουσιάζουν μόνο μικρό discount. Καθώς παραμένουν οι οικονομικές προκλήσεις, η αποτίμηση των μετοχών από αυτό το σημείο θα καθοδηγηθεί περισσότερο από την ανάπτυξη των θεμελιωδών μεγεθών", αναφέρει ο Matthew Beesley της Henderson Global Investors Holdings, θέτοντας πλέον και θέμα αποτίμησης.

Στον αντίποδα, τα επενδυτικά κεφάλαια σε fund που παρακολουθούν τους Γερμανικούς και τους Γαλλικούς δείκτες μειώνονται.

Από την άλλη, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα περικόψει τόσο το βασικό επιτόκιο δανεισμού, όσο και το επιτόκιο καταθέσεων κατά 15 μονάδες βάσης. Παράλληλα οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να δούμε μεγάλες μεταβολές στο τομέα της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να βελτιωθεί μετά το Μάρτιο, με την Αμερικανική Τράπεζα να προβλέπει το δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,8% για το 2016.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι καταστάσεις μισθοδοσίας στον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 191.000, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 200.000. Την ίδια στιγμή η ADP αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Φεβρουαρίου στις 178.000 θέσεις από την αρχική εκτίμηση για 139.000.

Έρευνα της Infobank Hellastat για 15 Ελληνικές εταιρείες

Εξωστρέφεια, έρευνα, ανάπτυξη και επενδύσεις αποτελούν το τρίπτυχο της επιχειρηματικής επιτυχίας, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Infobank Hellastat για τις 15 Ελληνικές εταιρείες μεγάλου μεγέθους που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την περίοδο 2009-2012.

Η Infobank Hellastat έλαβε υπόψη Επιχειρήσεις που το 2012 εμφάνισαν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ. Από αυτές, επιλέχτηκαν όσες την τετραετία 2009-2012 είχαν εμφάνισαν θετικά προ φόρων αποτελέσματα, ενώ εξαιρέθηκαν όσες είχαν σημειώσει ζημίες σε μία ή περισσότερες χρήσεις της εν λόγω περιόδου.

Βάσει της μεθοδολογίας αυτής, προέκυψαν 15 ταχύτατα αναπτυσσόμενες Ελληνικές Επιχειρήσεις: FLEXOPACK Α.Ε.Β.Ε., INTERCOMM FOODS Α.Ε., PHARMATHEN Α.Β.Ε.Ε., RAYCAP A.E., ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ Α.Ε.Β.Ε., ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ Α.Ε., ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε., ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ A.E., ΚΑΛΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Ε., ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε., ΚΡΙ-ΚΡΙ Α.Β.Ε.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε., ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Α.Β.Ε.Ε.
14. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Απόλυτα διιστάμενες συνεχίζουν να είναι οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς.

Οι περισσότερο επιφυλακτικοί επισημαίνουν τις διακριτικές πωλήσεις και την αλλαγή στάσης από αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια και ξένους οίκους.

Υπερτονίζουν την εικόνα της πραγματικής οικονομίας που εξακολουθεί να βιώνει την ύφεση, εκτιμώντας ότι θα χρειασθεί ένα επεξεργασμένο μοντέλο για την παραγωγική ανασυγκρότησή της. Ακόμη και η ενδεχόμενη αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης, δύσκολα θα εκπλήξει θετικά με τους παρόντες όγκους συναλλαγών, ενώ ο πολιτικός κίνδυνος και το ασταθές διεθνές περιβάλλον συνεχίζουν να συνιστούν υπαρκτές απειλές.

"Το καλό είναι πως οι μετοχές κινούνται σε διαφορετικό τέμπο, ανεξάρτητα του Γενικού Δείκτη και αυτό είναι χαρακτηριστικό μιας 'υγιούς' Αγοράς", επισημαίνουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας την απροθυμία της Αγοράς να κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα, το γεγονός ότι το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1354,93 μονάδων, είναι η υψηλότερη "κορυφή" των τελευταίων επτά συνεδριάσεων και αυτό εκλαμβάνεται ως θετική ένδειξη, ενώ τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη είναι η συνεχιζόμενη υποχώρηση των spreads.

Πιο συγκεκριμένα, το spread στο Ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 4,64% και στο Ελληνικό 30ετές στο 3,66%, στον απόηχο της έγκρισης της δόσης από το Eurogroup αλλά και σεναρίων περί άμεσης εξόδου της Ελλάδας στις Αγορές.

H Πανγαία επιδιώκει την άντληση 1 δισ. ευρώ για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ανέφεραν τρεις πηγές στο Bloomberg. Το επενδυτικό όχημα, το οποίο ανήκει στην Invel Real Estate Partners και στην Εθνική, σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων ως το Καλοκαίρι και την προσφορά μετοχών ως τον Οκτώβριο, σημείωσαν οι πηγές. Ωστόσο, δεν ανέφεραν το ποσό που θα αντλήσει από την κάθε κίνηση. Με βάση το δημοσίευμα του Bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν θέσει διορία ως τον Οκτώβριο του 2015 για την IPO της Πανγαίας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους και όπως προαναφέρθηκε, ίσως αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η σημερινή κίνηση των Μέτκα, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στην περίπτωση της Μέτκα, ο τίτλος έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 71 μηνών (!). Πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα παιχτούν στην θεωρητικά ισχυρή αντίσταση των 14,30 ευρώ, που απέχει μία ανάσα από το σημερινό κλείσιμο.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, η επόμενη σημαντικότατη αντίσταση εντοπίζεται στα 13,40 ευρώ.

Σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα και η τελεσυνδιάσκεψη που ακολούθησε, έδωσαν προβάδισμα στους αγοραστές, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, που όμως υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 12,19 ευρώ. Στα 12,20, 12,58 και 13,00 ευρώ, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις, ενώ το "stop loss" στους "long", εντοπίζεται στα 11,70 ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη και το μέρισμα, ύψους 0,25€ που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ ξεπέρασαν τις προβλέψεις, τονίζει η Citi σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 7,7 ευρώ και σύσταση "sell". Σημειώνει, τα EBITDA διαμορφώθηκαν 34% χαμηλότερα των εκτιμήσεων καθώς συμπεριλήφθηκαν και κόστη αναδιάρθρωσης ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η Citi διαπιστώνει σημαντική βελτίωση στο τζίρο του Οργανισμού, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Από την άλλη, διατηρήθηκε το ενδιαφέρον στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ για Kleeman (έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Ευρ. Πίστη και Fourli, ενώ συνεχίζει την κίνηση - ασανσέρ η ΕΚΤΕΡ.
Από την άλλη, πλησιάζει απειλητικά τα ιστορικά του χαμηλά ο Νηρέας.

Όμως δεν ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, την "σημερινή παράσταση έκλεψαν" οι Flexopack και Inform Lykos.

Η πρώτη με όγκο συναλλαγών τετραμήνου και πλέον, έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας αφού προηγήθηκαν σημαντικές συναλλαγές στα 3,00 ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εισηγμένης, για τη χρήση 2013, ανήλθε σε 54,567 εκατ. ευρώ, έναντι 54,068 εκατ. ευρώ το 2012, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 0,92%. Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν δια τον Όμιλο σε 2,320 εκατ. ευρώ, έναντι 3,512 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης του αναβαλλόμενου φόρου του Ομίλου. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) για τον αυτό ως άνω λόγο, ανήλθαν σε 2,322 εκατ. ευρώ, έναντι 3,499 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης χρήσης του 2012.

Η Εταιρεία κατά την διάρκεια της χρήσης του 2013 πραγματοποίησε εξαγωγές σε 40 περίπου Χώρες, οι οποίες (εξαγωγές) την 31/12/2013 ανήλθαν σε ποσοστό 78,89% επί του εταιρικού κύκλου εργασιών. με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για την περαιτέρω πορεία της.

Τα ίδια κεφάλαια στα 44 εκατ. από 42,7 εκατ. το 2012 και ο δείκτης δανειακής μόχλευσης ανύπαρκτος αφού το ταμείο υπερκαλύπτει τον δανεισμό σημαντικά (!) Στα 14,9 εκατ. τα διαθέσιμα και 10,4 εκατ. ο Τραπεζικός δανεισμός. Στα 5,14 εκατ. οι θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες. Την τελευταία πενταετία κατάφερε να μετατρέψει τον προϋπάρχοντα καθαρό της δανεισμό σε καθαρό ταμείο, εξοικονομώντας μετρητά ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιητικά αποτελέσματα και προσδοκίες για βελτιωμένη δημόσια πρόταση, δίνουν "καύσιμα" ανόδου στην Inform Lykos, που έχει απομακρυνθεί σημαντικά από την τιμή της δημόσιας πρότασης στα 1,50 ευρώ και αθροίζει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ο τίτλος έκλεισε σε υψηλά 54 μηνών.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις, για το 2013, ανήλθαν σε € 116,6 εκατ. έναντι € 98,8 εκατ. το 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 18%.

Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ) του Ομίλου, βελτιώθηκαν κατά € 0,3 εκατ. και διαμορφώθηκαν σε € 2,1 εκατ., έναντι € 1,8 εκατ. το 2012.

Το 2013, ο Όμιλος είχε αυξημένες ανάγκες για αποθέματα στην Αυστρία, κυρίως λόγω των μαζικών ανανεώσεων των Τραπεζικών καρτών, καθώς και για επενδύσεις για την βέλτιστη λειτουργία των νέων κέντρων παραγωγής και προσωποποίησης καρτών στην Ρουμανία, Τουρκία και Πολωνία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός του, κατά € 9,5 εκατ. σε σύγκριση με το 2012 και διαμορφώθηκε σε € 33,9 εκατ. έναντι € 24,4 εκατ. το 2012, τα δε ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε € 8 εκατ. έναντι € 7,7 εκατ. το 2012.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου, που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.874 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.658, 4.377 για τον Απρίλιο, 247 για τον Μάιο, 34 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 434,5) κινήθηκε μεταξύ 430,75 και 438,5 μονάδων ακολούθησε την spot Αγορά με σχετικά καλύτερη διάθεση, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,38%.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΤΕ, 16.000 ΔΕΗ, 60.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.649), ΔΕΗ (599), Alpha Bank (7.303), Εθνική (665), Πειραιώς (1.948), Μυτιληναίο (329), ΟΠΑΠ (476), MIG (859), Intralot (108), Ελ. Πετρέλαια (179), ΕΧΑΕ (689), ΓΕΚ (163), Eurobank (122), Ελλάκτωρα (110), Μέτκα (233).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, το συναλλακτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε ανοδικά καθώς σημειώθηκαν 1.668 δικαιώματα, με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα puts (1.342 τεμάχια έναντι 326 calls) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 33%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (67.921.201 τεμ.), Εθνική (1.725.766 τεμ.), Πειραιώς (20.557.513 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v