Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στα «ανοικτά μέτωπα»

Εν μέσω πολιτικής ρευστότητας και κρίσιμων αποφάσεων σε Εurogroup, DG Comp ξεκινά χρηματιστηριακά ο Απρίλιος. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 420-419 για τον FT 25 και η δυναμική επαναφορά προς τα 4,05 ευρώ της ΕΤΕ. Στο προσκήνιο και η ΔΕΗ.

Καλό μας μήνα, μετά από ένα καλό πρώτο τρίμηνο -απόδοσης 14,88% όπως τη μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος-, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.335,74 μονάδες, τον FT 25 στις 430,36 και τον τραπεζικό στις 203,46 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, τελευταία του Μαρτίου, ο τζίρος κυμάνθηκε στα 114,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία 33 εκατ. στην Πειραιώς και 14,9 εκατ. στην Alpha Bank. Εάν συνυπολογισθούν τα warrants -άλλα 5,6 εκατ. και 6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα- έχουμε μία πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της αγοράς κυρίως όμως για το πού επικεντρώνεται το... ποντάρισμα των βραχυπρόθεσμων παικτών. Τάση που εκτιμάται πως θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθεί και τυπικά η όλη διαδικασία της αύξησης της Alpha Bank και εν συνεχεία της Πειραιώς.

Στον... περιβάλλοντα χώρο του Χ.Α., μία από τα ίδια. Με «ψιλά γράμματα» η συμφωνία στο Eurogroup, σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, εξέλιξη που έχει προεξοφλήσει και σε μεγάλο βαθμό έχει αποτυπώσει το ταμπλό.

Στις λεπτές ισορροπίες στην κυβέρνηση αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, καθώς ο Αντ. Σαμαράς ανησυχεί -εύλογα- για τον εμφύλιο που μαίνεται στο ΠΑΣΟΚ και ενώ η εικοτολογία εκλογών επανέρχεται στο προσκήνιο. Η αγορά όμως προεξοφλεί πως τουλάχιστον το... σύστημα θα φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές. Μετά έχει ο... Θεός.

Ούτως ή άλλως το κύριο ποντάρισμά μας -εξαρχής- έφτανε μέχρι τα μέσα Μαΐου, με το Χ.Α. να έχει ενσωματώσει σε ικανοποιητικό βαθμό όλη αυτήν τη ρευστότητα που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό. Και μέσα σε αυτό επιχειρείται να κινηθεί, στοχεύοντας σε 2-3 επιμέρους στοιχήματα που σχετίζονται με την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ και της Eurobank (των Alpha Bank και Πειραιώς έχουν ήδη κλείσει), μία-δύο καλές επιχειρηματικές κινήσεις-συμφωνίες που κυοφορούνται εδώ και καιρό στο προσκήνιο και βεβαίως με το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές πριν από τις εκλογές της 18 ή και στις 25 Μαΐου.

Στοιχήματα που μπορούν να φέρουν την αγορά υψηλότερα των 1.420-1.450 μονάδων (και τον 25άρη πάνω από τις 480 μονάδες), ωστόσο θα απαιτηθεί υπομονή και επιμονή.

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνάντηση της διοίκησης της Εθνικής με τον επικεφαλής της DG Comp, όπως αναφέρει σχετικά ο Χρ. Κίτσιος, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει λίγο ως πολύ τις «14 κινήσεις που έχει στη φαρέτρα της η Εθνική».

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη στάση των παικτών.

Για τον κλαδικό δείκτη σημείο αναφοράς και ισχυρής αντίστασης παραμένουν οι 212-215 μονάδες, η μετοχή της Εθνικής στα 3,94 ευρώ σημειώνει απόδοση 10,67% σε διάστημα μηνός, της Πειραιώς στα 2 ευρώ είναι οριακά υψηλότερα, ενώ της Alpha Bank στο 0,715 ευρώ μετρά μικρές απώλειες 2,46% σε διάστημα μηνός.

Ξεχωριστή περίπτωση η Eurobank, που μετά την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση τρέχει για τη δική της αύξηση. Στο 0,484 ευρώ η μετοχή με απώλειες 3,20% σε διάστημα μηνός.

Ζητούμενη για τον τραπεζικό δείκτη είναι η διασφάλιση της στήριξης (πέριξ των 180-175 μονάδων), γεγονός που φαίνεται να επιτυγχάνεται, ενώ στόχος παραμένει η... δοκιμή των 212-215 μονάδων και το ενδεχόμενο ανοδικής διάσπασης αυτής της τόσο σημαντικής αντίστασης.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις -κατοχύρωση θέσεων- σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με άνοδο η ΔΕΗ καθώς η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» δημιουργεί κινητικότητα στον κλάδο και στην επιχείρηση. Στα 12 ευρώ η μετοχή με καλές συναλλαγές και αγοραστές και προς το κλείσιμο της συνεδρίασης οπότε καταγράφηκε και το υψηλό ημέρας. Διατήρηση δυνάμεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ στα 12 ευρώ και στα 11,70 ευρώ αντίστοιχα, αρκετά μακριά από τα τελευταία «υψηλά» των 13,20 ευρώ (13/3) και 12,85 ευρώ (10/3).

Ήπια τοπική προσπάθεια σε Μυτιληναίο (να δέσει τα 6,90 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (να πιάσει τα 4 ευρώ), ΕΧΑΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη προσπάθεια ανοδικής φοράς τους.

Σχετική κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές και της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, σε Σφακιανάκη, Kleemann, Κυριακίδη, Trastor και ακόμη σε λίγους τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Ζητούμενη για σήμερα η... διαρκής επιβεβαίωση των 420-419 μονάδων για τον FΤ 25, η διατήρηση της βραχυπρόθεσμης φοράς της Εθνικής (προς τα 4,05-4,10 ευρώ) και της ήπιας ανοδικής τάσης συγκεκριμένων μετοχών του FT 25 και του FT Mid. Μεταξύ αυτών και για Σαράντη, Intracom, MLS, Πλαίσιο, ΣΙΔΕΝΟΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v