Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα στο Χ.Α., με τον ΓΔ χαλαρά στις 1.340 και τον FT 25 στις 432 μονάδες. Υπεραποδίδουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot. Υψηλός τζίρος στην Alpha. Πιέσεις σε Folli, Εθνική, EΥΠΡΟ.

Στην περιοχή των 1.340 μονάδων διατηρείται το χρηματιστήριο με τον τζίρο να ξεπερνά τα 78 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 16.00.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της Alpha Bank, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως μεθαύριο Παρασκευή «πιστώνονται» στο ταμπλό οι νέες μετοχές. Σύμφωνα με τον Χρ. Κίτσιο, η ΤτΕ δίνει πράσινο φως για την εξαγορά των προνομιούχων.

Εκτίμηση έμπειρων παικτών αλλά και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση το 0,65 ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση το 0,60, θεωρείται ισχυρή στήριξη για τη μετοχή και σημείο εκκίνησης του επόμενου ανοδικού κύκλου που στόχο έχει την υπέρβαση κατ' αρχάς του 0,75 ευρώ.

Στα 4,01-4,10 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Εθνικής, έως τα 2,02 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα, στις 11.45, η μετοχή της Πειραιώς.

Στα υψηλά των 14 ευρώ ενισχύεται η ΜΕΤΚΑ, με αυξημένες συναλλαγές και με ένα πακέτο των 50.000 τεμαχίων στα 13,80 ευρώ. Πλέον η μετοχή της ΜΕΤΚΑ κινείται σε τροχιά εξόδου από πενταετές κανάλι, κίνηση που, εάν επιτευχθεί δημιουργεί άλλα δεδομένα για τον τίτλο και την εταιρία. Επόμενες τιμές-στόχοι για τη ΜΕΤΚΑ μετά τα 14 ευρώ είναι τα επίπεδα των αρχών του 2008, προς τα 15 ευρώ και άνω.

Δυναμική επαναφοράς και για τον Μυτιληναίο στα 7,16 ευρώ, ενώ συγκριτικά υψηλός τζίρος πραγματοποιείται στις μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της MIG, της ΕΥΔΑΠ και της Intralot. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανακάμπτει προς τα 4,05 ευρώ, υψηλό της 21ης/3, ενώ για τη MIG σημειώθηκε στο 0,535 ευρώ τιμή ανώτερη από αυτήν της 31ης/3. Σε διαδικασία επαναφοράς και η Intralot όπως και η ΕΥΔΑΠ.

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της Coca Cola, που κινείται στα 18,05 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε κίνηση επαναφοράς είναι οι μετοχές των Intracom, Πλαστικών Θράκης, Fourlis, MLS, ΣΙΔΕΝΟΡ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως και σήμερα μετοχές της μεσαιομικρής κατηγορίας αντιδρούν, ορισμένες δε εξ αυτών με υψηλό τζίρο. Inform Λύκος, Flexopack (με συναλλαγές... έτους), ΟΛΘ, ΕΛΤΡΑΚ επιβεβαιώνουν τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά τους.

Ήπια ανοδική κίνηση για τους βασικούς δείκτες στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια: ο DAX στις 9.635 μονάδες (0,35%) και ο CAC 40 οριακά υψηλότερα στις 4.427.

Σε αυτήν τη συγκυρία, σύμφωνα με το Bloomberg, παρατηρείται στροφή αμερικάνικου χρήματος στον ευρωπαϊκό Νότο. Σε μία χρονική στιγμή όπου το ΙΟΒΕ μετρά ανάκαμψη σε βιομηχανία, επιχειρηματικές προσδοκίες, με τον σχετικό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2008, όλο και περισσότεροι ξένοι παίκτες ωθούν την Αθήνα να επισπεύσει την έξοδό της στις αγορές. Άλλοι εκτιμούν πως η έκδοση θα περιοριστεί στα 2-2,5 δισ. ευρώ, άλλοι πως μπορεί να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η αναβάθμιση του outlook των ομολόγων των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank έρχεται λίγο πριν από την αξιολόγηση της Moody's.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v