Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις κοντά στα υψηλά

Αποτιμώντας τα... μεθεόρτια του Eurogroup αλλά και τα... ψιλά γράμματα των δανειστών, το Χ.Α. συνεχίζει τη διατήρηση δυνάμεων στην περιοχή των 1.350 μονάδων. Κλειδί στις τράπεζες η Εθνική αλλά και η Alpha Bank. Επιλεκτικό ενδιαφέρον για μετοχές από τα χαμηλότερα στρώματα.

Σε στενό κορσέ, μέχρι την τελική ευθεία, θα μας έχουν οι δανειστές, καθώς η γραμμή τους παραμένει ενιαία ως προς την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Αγγελική Παπαμιλτιάδου παρουσιάζοντας το παρασκήνιο του Eurogroup.

Προφανώς η τακτική των δανειστών -απαρέγκλιτη από την αρχή της κρίσης, από τις πρώτες πράξεις της ελληνικής... τραγωδίας- έχει προεξοφληθεί (και) από το χρηματιστήριο, που κατά γενική εκτίμηση ούτε εφάπαξ εκταμίευση της δόσης περίμενε ούτε διαφορετικές νουθεσίες από αυτές που μας έχουν συνηθίσει τα ευρωπαϊκά κέντρα(*).

Σε αυτό το περιβάλλον κινείται (και) το Χ.Α., σε αυτό θα συνεχίσει μέχρι -τουλάχιστον- τις ευρωεκλογές, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει την έξοδο στις αγορές.

Το Χ.Α. μπορεί να μην πήρε τη... δόση του εχθές (όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος), ωστόσο το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο για μία ενέργεια -που σημειολογικά και μόνο- θα μπορούσε να δώσει πόντους στην αγορά. Η Αναστασία Παπαϊωάννου κάνει λόγο για μικρή έκδοση έως 3 δισ. ευρώ και για πιθανότητα υλοποίησης ανά πάσα στιγμή μέχρι το Πάσχα.

Θυμίζω πως εδώ και πολύ καιρό η στήλη υποστηρίζει ότι η έξοδος θα επιχειρείτο πριν από τις εκλογές, το αργότερο στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, θα αφορά δε έκδοση που μπορεί να φτάσει έως τα 5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο ίσως και κάτω από το 5,5% (verba volant, scripta manent, που θα έλεγαν και οι πρόγονοι των μακρινών... ξαδέλφων μου).

Στο Χ.Α. ακολουθείται τακτική διατήρησης δυνάμεων, με βασικούς δείκτες και μετοχές σχετικά κοντά στα «τελευταία υψηλά» τους, σε διαρκείς επιβεβαιώσεις των πρώτων ή δεύτερων στηρίξεών τους, με επιλεκτικές ρευστοποιήσεις-κατοχύρωση θέσεων, προσεκτικές αγορές και αναμονή μέχρις ότου δοθεί η ανάλογη αφορμή.

Το διεθνές περιβάλλον ευνοϊκό για το Χ.Α., με τον S&P 500 να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό στο χθεσινοβραδινό κλείσιμό του.

Οπότε το Χ.Α. παραμένει στον ρυθμό των τελευταίων εξελίξεων, του Eurogroup, του κλίματος που επιχειρεί να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει (και εκλογικά) η κυβέρνηση. Στον ρυθμό της επανιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών σε μία συγκυρία όπου οι δανειστές είναι ξεκάθαροι όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της Eurobank και της Εθνικής.

Στις 203,63 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, στις 1.342,75 ο Γενικός και στις 433,22 μονάδες ο FT 25. Με τις συναλλαγές στα 131 εκατ. ευρώ, περί τα 30 εκατ. περισσότερα απ' όσα στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Με την Εθνική να περνά και πάλι πάνω από τα 4 ευρώ, με απόδοση 14,04% σε διάστημα μηνός και ζητούμενη τη διαχείριση των απαιτήσεων των δανειστών. Στο 1,98 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,70 ευρώ με -2,10% της Alpha Bank. Πάντως, αμφότερες έχουν κλείσει με το πολύ βασικό θέμα της ΑΜΚ με τις νέες μετοχές στο... ταμπλό από μεθαύριο 4 Απριλίου. Προοπτική που βραχυπρόθεσμα ίσως πιέσει λίγο χαμηλότερα τις μετοχές, ωστόσο η Alpha Bank είναι ένα βήμα πιο μπροστά και από την Πειραιώς που ακολουθεί.

Η λογική της διατήρησης δυνάμεων αποτυπώνεται στη μέτρια κίνηση των μετοχών των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με εκ περιτροπής μετακύλιση ρευστότητας. Στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας η μετοχή της ΔΕΗ είναι αυτή που με απόδοση 5,22% έχει αφήσει πίσω τον ΟΠΑΠ (-1,42%) και τον ΟΤΕ που υποχωρεί 0,91% σε διάστημα εβδομάδος.

Ωστόσο, σε μετοχές του FT 25, του FT Mid αλλά και «μικρότερων κατηγοριών» σημειώνεται κινητικότητα. Ξανά πάνω από τα 7 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, πάνω από τα 4 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά η MIG (τριταθλήτρια απόδοσης στο πρώτο τρίμηνο) σε διαδικασία επαναφοράς Motor Oil, ΕΧΑΕ αλλά και Attica Bank, Πλαίσιο, Σαράντης, Intracom κ.ά. από τα μεσαία.

Ενδιαφέρουσα επιμέρους διαφοροποίηση η κινητικότητα σε «μεσαιομικρά», με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Κυριακίδη αλλά και τελευταία των ΕΛΤΡΑΚ, AS.CO (με αφορμή κυρίως την ανακοίνωση των βελτιωμένων αποτελεσμάτων 2013).

Θυμίζουμε για όσους μετρούν (και) τεχνικά τους δείκτες πως για τον 25άρη χαμηλό ημέρας σημειώθηκε εχθές στις 427,78 μονάδες, δηλαδή ακόμα μία επιβεβαίωση των 420-419 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v