Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν πήρε τη... δόση του το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ΧΑ παρά την έγκριση της δόσης από το Eurogroup. Η στάση των ξένων. Στα θετικά της συνεδρίασης η ενίσχυση του τζίρου στα €131 εκατ. Υπεραπόδοση για Εθνική, Frigoglass, κέρδη για ΕΧΑΕ, Motor Oil. Πιέσεις σε Πειραιώς, Jumbo.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αρκετά κοντά στο υψηλό ημέρας, βοηθούμενος σημαντικά από τις τελικές δημοπρασίες, η όλη εικόνα της Αγοράς δεν έδωσε νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να ανακατασκευάσουν τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Είναι περισσότερο από φανερό, πως όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 1305 και 1350, ή ακόμα και μεταξύ 1291 και 1380 μονάδων, δεν δημιουργεί νέα τεχνικά δεδομένα που θα μπορούσαν να προβληματίσουν, είτε τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν αδρανή και εκτός Αγοράς, είτε αυτούς που διατηρούν τις θέσεις και δεν προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις καταγραφής κερδών.

Συμπερασματικά, συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποσπούν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ενώ δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες κάποιες απόλυτα επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, από εταιρείες με "έκδηλα ελκυστικά" θεμελιώδη.

Από την άλλη, καθίσταται εμφανές, ότι και τα ενεργά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν πάψει να "αγοράζουν Χώρα", αλλά προχωρούν σε περισσότερο επιλεκτικές επιλογές, καθώς αρχίζουν να διαβλέπουν ότι αρκετές από τις τρέχουσες αποτιμήσεις (πάντα σε Δεικτοβαρείς τίτλους και λίγες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης) είναι τουλάχιστον απαιτητικές και δεν δικαιολογούνται από τα νούμερα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες, κατά την παρελθούσα χρήση.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., αύξηση 128,9% κατέγραψαν τα κέρδη μετά από φόρους των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών το 2013. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς 221 εισηγμένων εταιρειών που επεξεργάστηκε η Χρηματιστηριακή ο κύκλος εργασιών κατέγραψε κάμψη 5,09% με τα λειτουργικά κέρδη να υποχωρούν κατά 21,8%. Από τις 221 εισηγμένες που δημοσίευσαν ισολογισμού, για το 2013, οι 80 είναι κερδοφόρες και οι 141 ζημιογόνες. Από τις 80 κερδοφόρες, οι 23 κατέγραψαν αύξηση των κερδών, οι 26 μείωση, ενώ 31 επέστρεψαν σε κέρδη. Σε ό,τι αφορά τις 141 ζημιογόνες, οι 52 εμφάνισαν ενίσχυση των ζημιών, οι 71 κάμψη, ενώ 18 κατέστησαν ζημιογόνες στη χρήση.

Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι "εισαγόμενες" εκθέσεις που αφορούν Ελληνικούς τίτλους και οι οποίες αργά αλλά σταθερά, παίρνουν "αμυντικότερη" στάση για αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η νεότερη έκθεση της BofA για την Τρ. Πειραιώς. Πιο συγκεκριμένα, σε "underperform" από "neutral" υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζα Πειραιώς η Bank of America Merrill Lynch, διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 1,87 ευρώ ανά μετοχή, μετά την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 1,75 δισ. ευρώ. 

Μένοντας στην Πειραιώς και σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η Τράπεζα θα διαθέσει νέες μετοχές αξίας 175 εκατ. ευρώ, στην τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή, στο σύνολο των Ελλήνων επενδυτών, ανεξαρτήτως αν οι ενδιαφερόμενοι είναι ήδη μέτοχοι της Τράπεζας.

Η περίοδος που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τις προτάσεις τους, για την απόκτηση των νέων μετοχών, θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 11/4/2014.

Σε περίπτωση υπερκάλυψης του ποσού της δημόσιας πρότασης, η Τράπεζα θα αναλάβει να ολοκληρώσει την διαδικασία της κατανομής ανά επενδυτή.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά δείχνει να έχει προεξοφλήσει τα πάντα και πλέον η επόμενη κίνηση στο Χ.Α. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με την εκτίμηση του Σέργιου Μελαχροινού.

Κάθε σενάριο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση της Moody΄s για την Ελληνική οικονομία, την Παρασκευή 4 Απριλίου.

Από την άλλη, είναι εμφανείς οι διαθέσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, με καταγραφή κερδών σε Πειραιώς και Alpha Bank και επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Εθνική.

Από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE25, ξεχώρισαν οι κινήσεις των αγοραστών σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.
Τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., επιβεβαιώνουν πως αν δεν υπάρξει η είδηση - καταλύτης που θα διαφοροποιήσει το κλίμα αναμονής, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με ήπιες κατοχυρώσεις κερδών σε Δεικτοβαρείς τίτλους που έχουν υπαραποδώσει.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,34% του δείκτη Hang Seng, στο "πράσινο" κινούνται και οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με την Μαδρίτη να σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδες, ενώ θετικά ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street, με τον S&P 500 να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά και τον Nasdaq να σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

Ξεκινώντας από την Ασία, με απώλειες 0,24% έκανε "ποδαρικό" στην νέα χρονιά ο Nikkei, την πρώτη μέρα εφαρμογής της αύξησης του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων σε 8% από 5% προηγουμένως στην Ιαπωνία.

Ενδείξεις σταθεροποίησης δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τον Κινεζικό κλάδο μεταποίησης μετά από 4 μήνες. Συγκεκριμένα, ο επίσημος δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ να ενισχύεται στο 50,3 από 50,2 το Φεβρουάριο.

Επισημαίνεται πάντως, πως τα επίσημα στοιχεία της Κίνας έρχονται σε αντίθεση με το δείκτη ΡΜΙ που συντάσσει η HSBC για την Κινεζική οικονομία που έδειξε μείωση το Μάρτιο στο 48, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011

Από την άλλη, η Deutsche Bank περιέκοψε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα. Η Γερμανική Τράπεζα εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2014 θα κλείσουν στο 7,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,6%, ενώ η ανάπτυξη για το 2015 προβλέπεται στο 8,0% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,2%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αμετάβλητο στο 11,9% έμεινε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης ανεργίας παραμένει σταθερός από τον Οκτώβριο του 2013 σε αυτό το επίπεδο. Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στην ανεργία μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά 35.000 στα 18,965 εκατ.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες κατέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες Κρατικών ομολόγων από την έναρξη της κρίσης, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στον "δεσμό" Τραπεζών - Κρατών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι Τράπεζες της Ευρωζώνης αυξάνουν την κατοχή Κρατικών ομολόγων, ως ποσοστό επί των ενεργητικών, σχεδόν κάθε μήνα από τις αρχές του 2012.

Τα Κρατικά ομόλογα αντιστοιχούσαν τον Φεβρουάριο 2014 στο 5,8% των συνολικών ενεργητικών τους, σε σχέση με 4,3% τον Ιανουάριο 2012. Μόνο στην Ελλάδα, όπως είναι λογικό μετά τα "κουρέματα" και τον συγκεντρωτισμό, εμφανίζεται αισθητή αποκλιμάκωση της τάσης, καθώς οι τράπεζες έχουν μειώσει τα Κρατικά ομόλογά τους στο ήμισυ, στο 3,4% των ενεργητικών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αμερικάνικες εταιρείες έχουν συσσωρεύσει ρευστό περίπου ένα τρισ. δολάρια σε τοποθετήσεις εκτός ΗΠΑ για να αποφύγουν την καταβολή υψηλότερων φόρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Moody's. Όπως μετέδωσαν οι FT, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα των Αμερικάνικων εταιρειών ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ του 1,64 τρισ. δολαρίων το 2013. Πρόκειται για αύξηση 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια ώρα διακρατούν ρευστό 947 δισ. δολαρίων στο εξωτερικό, ποσό που αντανακλά αύξηση 13% σε σχέση με το 2012.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από τον Μαϊο του 2010, ανέφεραν την Τρίτη στην WSJ τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ελλάδα θέλει να εκδώσει ως τον Ιούνιο ομόλογα τριετούς με πενταετούς διάρκειας για την άντληση €4 δισ. με €5 δισ. από τις Αγορές ως το τέλος του έτους, για να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα για τις προβληματικές Χώρες της Περιφέρειας όπως η Πορτογαλία.

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα να αντλήσει από τα αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα Ταμεία Κυβερνητικών Οργανισμών και υπηρεσιών για να συγκεντρώσει επιπλέον €1,3 δισ. Σε συνδυασμό με τα έσοδα από την έκδοση χρέους, η Ελληνική Κυβέρνηση ελπίζει πως θα έχει πλήρως καλυμμένη τη χρηματοδότηση για τους επόμενους δώδεκα μήνες, κλείνοντας το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει θέσει η τρόικα.

Στα 7,9 ευρώ από 8,2 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελ. Πετρελαίων η Eurobank Equities, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "hold". H χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2014 η εισηγμάνη θα καταγράψει κέρδη 34,3 εκατ. και έσοδα ύψους 9,316 δισ. Όπως αναφέρει η Eurobank ο κλάδος των Διυλιστηρίων θα αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.

Εν τω μεταξύ, η ΕΧΑΕ λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έθεσε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.", από σήμερα 01 Απριλίου 2014 και για μέγιστο διάστημα 10 ημερών, διότι δεν προέβη σε δημοσιοποίηση της οικονομικής έκθεσης της περιόδου 1.1.-31.12.2013.

Επίσης λαμβάνοντας υπόψη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έθεσε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές των εταιρειών "Ι.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ HOLDING Α.Ε." και "ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε.", από σήμερα 01 Απριλίου 2014 και για μέγιστο διάστημα δέκα (10) ημερών, διότι οι ετήσιες οικονομικές τους εκθέσεις για τη χρήση 2013, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ, όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου των νόμιμων ελεγκτών τους.

Ξεκινώντας την αναφορά, ως είθισται από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Frigoglass.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, EEE, Eurobank Properties, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 131,1 εκατ. από τα οποία τα 24,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΠΡΟ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΒΙΟ, ΠΕΙΡΤΠ, ΜΠΕΛΑ). Το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις δύο τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Ξεκινώντας από τις Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Alpha Bank, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επικείμενη εισαγωγή των νέων μετοχών από την πρόσφατη ιδιωτική τοποθέτηση. Η συμπεριφορά της μετοχής θα καταδείξει την "ποιότητα" και την στρατηγικό ορίζοντα που τοποθετήθηκαν στην πρόσφατη ΑΜΚ. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται πλαγιολισθητικά, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,70 και 0,65 ευρώ.

Αντίθετα, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση "μετράει" ο τίτλος της Εθνικής, με την επόμενη, σημαντική, αντίσταση να οριοθετείται στα 4,25 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, υπό σημαντική πίεση βρέθηκε ο τίτλος της Lamda Development, καθώς η είδηση για επικείμενη ΑΜΚ έφερε ρευστοποιήσεις.

Τα αποτελέσματα έφεραν σημαντικά κέρδη στην Ελτράκ, αλλά με ισχνές συναλλαγές, επιμένουν ανοδικά οι Αττικής, Κυριακίδης, Kleeman, Q&R, ενώ ενδιαφέρον ίσως έχει η περίπτωση της AS Company, αν έχει τελειώσει ο πωλητής των τελευταίων ημερών.

Η εισηγμένη, για τη χρήση 2013, ανακοίνωσε οριακή αύξηση των πωλήσεων από τα 16,8 στα 16,96 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν από τα 213 στα 437 χιλ. ευρώ. Στις 31/12/2013 και ενώ ο συνολικός Τραπεζικός δανεισμός κυμαινόταν στα 2,9 εκατ. ευρώ, στο ταμείο της εισηγμένης υπήρχαν 4,63 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπήρχαν και επενδύσεις χαρτοφυλακίου (κυρίως ομόλογα ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ξένων εταιρειών) της τάξεως του 1,85 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση της στα 18,9 εκατ. Αποτιμάται σε 9,84 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη Ev/ebitda στο 6. Η εισηγμένη έχει θέσει για το 2014 ως στόχο την αύξηση της κερδοφορίας σε σχέση µε το 2013, µε παράλληλη διατήρηση της υψηλής ρευστότητας.

--ΧΠΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημειώθηκε σχετική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.589 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.200 - 4.623 για τον Απρίλιο, 315 για τον Μάιο, 262 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 421) κινήθηκε μεταξύ 427,5 και 434,75 μονάδων ακολούθησε την spot Αγορά και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,50%.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (18.600 Πειραιώς, 500.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (778), ΔΕΗ (1.013), Alpha Bank (3.132), Εθνική (1.205), Πειραιώς (3.755), Μυτιληναίο (204), ΟΠΑΠ (286), MIG (326), ΕΥΔΑΠ (159), Intralot (182), Motor Oil (111), Ελ. Πετρέλαια (141), Τιτάνα (114), ΕΧΑΕ (178), Σιδενόρ (147), ΓΕΚ (403).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE παρέμεινε αμετάβλητη στο 32%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στα δικαιώματα αγοράς, καθώς από τα συνολικά 900 δικαιώματα που άλλαξαν χέρια σήμερα, τα 856 αφορούσαν calls.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (56.921.201 τεμ.), Εθνική (1.725.766 τεμ.), Πειραιώς (19.038.914 τεμ.).

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v