Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις για νέα πτώση στη Σοφοκλέους

"Συναγερμός" έχει σημάνει για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες η υποχώρηση του FTSE 25 στα όρια των 420/419 μονάδων. Προβληματίζουν οι χθεσινές ρευστοποιήσεις -κυρίως ξένων- σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κλειδί (και) ο τραπεζικός κλάδος.

Κρίσιμη, ίσως η κρισιμότερη των τελευταίων ημερών, η σημερινή συνεδρίαση μετά και τη χθεσινή περαιτέρω διολίσθηση βασικών δεικτών και μετοχών σε σημαντικότατες στηρίξεις.

Στις 1.308,84 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 421,24 ο FT25, με κύριο χαρακτηριστικό τον εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών και πακέτα στη μετοχή της Alpha Bank.

Κυρίως λόγω αναδιάταξης των διεθνών δεικτών, της σημαντικής αύξησης του ειδικού βάρους της τραπεζικής μετοχής αλλά και των εξελίξεων που συντελούνται στο παρασκήνιο. Στο 0,74 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με +2,78% και συναλλαγές ιστορικές και για τον όμιλο και για τον κλάδο.

Πρόγευση των συστημικών αλλαγών που γίνονται εν όψει και της επόμενης ημέρας. Ωστόσο η Alpha Bank από μόνη της δεν αρκούσε για να σωθεί η παρτίδα, παρά το γεγονός πως στο τέλος σταθεροποιήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς στο 1,87 ευρώ.

Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν έγκυροι παίκτες (και) στο Χ.Α., πολλά δεν είναι όπως πριν από μία εβδομάδα. Πρακτικά οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν επιβαρύνει τον συντελεστή ρίσκου και παρά τις εύλογες προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα μερίδα ξένων είναι κατά τι επιφυλακτικότερη.

Δείγμα γραφής και στίγμα των προθέσεών τους οι διακριτικές ρευστοποιήσεις τους σε τρεις μετοχές- σηματωρούς της συμμετοχής του ξένου κεφαλαίου, δηλαδή σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στο -2,50% και στα 11,70 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στο -2,04% και στα 11,05 ευρώ του ΟΠΑΠ και κατά 1,97% χαμηλότερα στα 11,96 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι μέχρι τώρα τελευταίες ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων εντάσσονται στο πλαίσιο κατοχύρωσης μέρους των θέσεών τους, κλειδώματος σημαντικών υπεραξιών και διασφάλισης πλεονάζουσας ρευστότητας στο ενδεχόμενο που δοθεί σήμα επανατοποθετήσεων.

Όμως το κλίμα έχει αλλάξει και στις διεθνείς αγορές. Προς επιβεβαίωση η νέα χθεσινοβραδινή βουτιά στη Wall και η σημαντική- μετά από καιρό- διόρθωση του Nasdaq. Ερώτημα παραμένει αν έχει έρθει η ώρα των shorters στις διεθνείς αγορές που με αφορμή τις εξελίξεις (και) στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να γυρίσουν τις αγορές.

Δύσκολη η απάντηση, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως σήμερα το κλίμα δεν είναι τόσο... ανέφελο όσο ακριβώς μία εβδομάδα νωρίτερα. Μέσα και έξω, και στο εσωτερικό μέτωπο λαμβάνουν χώρα τόσα που γινόμαστε κοινωνοί τις τελευταίες ημέρες, και νομοτελειακά αποτυπώνονται (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Κατ΄ αρχάς στην αγορά μετράμε ήδη ένα πτωτικό 3 στα 3 που έχει φέρει τον Γ.Δ. βραχυπρόθεσμα σε θέση εξόδου (για όσους τον παρακολουθούν ενδιαφέρουσα η μέτρησή του στον χθεσινό Εκηβόλο) και τον FT25 στα όριά του.

Το γεγονός πως ο 25άρης διόρθωσε εχθές ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα των 420 στις 419,91 μονάδες καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της εν λόγω περιοχής στην οποία εστιάζουμε και αναφερόμαστε επίμονα εδώ και καιρό.

Σημειωτέον πως η τελευταία βραχυπρόθεσμη κίνηση έχει ξεκινήσει για τον Γ.Δ. απο τις 1.354,93 και για τον FT25 από τις 437,43 μονάδες. Σε μηνιαία ανάπτυξη ο μεν Γ.Δ. υποχωρεί από το τελευταίο υψηλό των 1.379,42 ο δε FT25 από τις 445,52 μονάδες.

Άρα σε μηνιαία και εβδομαδιαία μέτρηση η αγορά έχει εμφανή κλίση. Εκτίμησή μας πως οι πολιτικές εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η αφορμή για έναν σημαντικό βραχυπρόθεσμο διορθωτικό κύκλο με αναπόφευκτη τη δοκιμασία και επιβεβαίωση ή διάψευση των 420/419 μονάδων για τον 25άρη. Οι χθεσινές ρευστοποιήσεις 3-4 ξένων (αμερικανικών funds ) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ οφείλει να μας καταστήσει περισσότερο προσεκτικούς σήμερα-αύριο.

Προβληματική από τις τράπεζες η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής, πάλι στα 3,92 ευρώ, με τη Eurobank Equities να δίνει τιμή-στόχο χαμηλότερη της τρέχουσας. Ενδιαφέρουσα η χθεσινή ανάλυση της Eurobank κυρίως για την Εθνική, χρήζει δεύτερης ανάγνωσης.

Κυρίως διατήρηση δυνάμεων σε μετοχές 2-3 ομίλων με τους Μυτιληναίο και ΓΕΚ/Τέρνα να κερδίζουν αυτόν τον γύρο. Στο συν ή χωρίς απώλειες και οι τέσσερεις μετοχές με τον Μυτιληναίο στα 6,98, τη ΜΕΤΚΑ στα 13,79, τη ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,89 (σταθερή) και την ΤΕΝΕΡΓ στα 4,57 ευρώ.

Σε αυτούς τους δύο ομίλους προσθέτω τις τελευταίες ημέρες και τη MIG, καθώς έχει εμφανή βραχυπρόθεσμη τάση επαναφοράς (νέο υψηλό 52 εβδομάδων στο 0,559 ευρώ), ενώ ακατανόητη μου είναι η ασθενής εικόνα των Ελληνικών Πετρελαίων. Ενδεχομένως η βραχυπρόθεσμη αντίδραση της CCH να προσφέρει στηρίξεις στον δείκτη αν και εφσον επιβεβαιωθούν τα 18 ευρώ.

Κρίσιμη, πολύ κρίσιμη, η σημερινή συνεδρίαση καθώς ο 25άρης με το χθεσινό 419,91 ενεργοποίησε και τα υπόλοιπα... συστήματα συναγερμού, με κλειδί την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και την Εθνική, που ΔΕΝ πρέπει να συνεχίσει χαμηλότερα προς τα 3,85 ευρώ σήμερα-αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v