Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνει» πρόσημο το Χρηματιστήριο

Η διόρθωση στα ευρωχρηματιστήρια και η επιφυλακτικότητα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό «μηδένισαν» τα κέρδη και το Χ.Α. διολισθαίνει κάτω από τις 1.318. Στην Alpha Bank ο μισός τζίρος. Υποχωρούν MOH, Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, FFG, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΛΠ.

Εξασθενεί η αρχικά ισχυρότερη ανοδική φορά, καθώς οι πωλητές έχουν ελαφρύ προβάδισμα έναντι των αγοραστών. Στις 1.319 μονάδες με 0,35% κινείται ο Γενικός Δείκτης, διολισθαίνοντας σταθερά μετά την καταγραφή του υψηλού ημέρας στις 1.331,10 μονάδες στις 12.10.

Περίπου την ίδια ώρα, άρχισε να διολισθαίνει και ο FT 25 και συγκεκριμένα από τις 428,95 μέχρι τις 425 μονάδες, όπου υπάρχει μια ασθενής βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά σχεδόν τα 77 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Alpha Bank, στην οποία εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον και από ξένους διαχειριστές καθώς σήμερα ολοκληρώνεται το rebalancing. Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, η παρουσία των ξένων περιορίζεται σε 2-3 μετοχές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank).

Αυξημένος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Επίσης έχουν αλλάξει χέρια δύο πακέτα μετοχών και ένα σε warrants της Alpha Bank. Στο 1,86-1,90 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στα 3,94-4,04 ευρώ της Εθνικής.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την ασθενή αντίδραση στην αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης αλλά και στον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί σε ορισμένα «ξένα σπίτια». Νωρίτερα ο DAX υποχωρούσε κατά 1,15% στις 9.592 μονάδες και ο CAC 40 προς τις 4.459.

Από την άλλη, και ενώ η κυβέρνηση αλλά και οι αγορές ετοιμάζονται για την έκδοση του ομολόγου, το Bloomberg αναφέρεται σε κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς αναμένεται ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών.

Σημειώνουμε πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές υποχώρησαν 7% το Φεβρουάριο, ενώ ενισχύθηκαν λόγω αύξησης εισαγωγής πλοίων από τρίτες χώρες οι εισαγωγές.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο,η κυβέρνηση αντεπιτίθεται σε πολλά μέτωπα, ανακοινώνοντας από την εφαρμογή συμψηφισμού οφειλών ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου, μέχρι τις προετοιμασίες για τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου.

Η μέχρι τώρα εικόνα από την αγορά ομολόγων αποτυπώνει τη στήριξη των ξένων αλλά και ένα μικρό μούδιασμα και επιφυλακτικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Το 6,12% είναι μια απόδοση που παραμένει κοντά στο χαμηλό τετραετίας.

Από τις 25 μετοχές του δείκτη, οι έξι υποχωρούν, με τη Motor Oil κατά 2,05% στα 9,54 ευρώ. Μικρότερες απώλειες για FFG, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με αυξημένες συναλλαγές συνεχίζουν οι μετοχές της MIG σε νέο τοπικό υψηλό στο 0,559 ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,95 ευρώ, της Frigoglass στα 4,71 ευρώ, του Τιτάνα στα 24,75 ευρώ, του ΟΛΠ στα 19,55 ευρώ.

Όλο και επανακάμπτει προς τις 1.300 μονάδες ο FT Mid, καθώς η Eurobank ενισχύεται κατά 5,96% στο 0,48 ευρώ, ενώ ακολουθούν με 4,82% η Attica Bank, με 4,10% η Intracom και με 3,13% η ΣΙΔΕΝΟΡ.

Από τις μετοχές των μικρότερων κατηγοριών, η Καθημερινή βρίσκεται στο 5,31%, η HOL στο 2,99%, η Profile στο 5,96%, η Revoil στο 4,48%, οι Ευρωσύμβουλοι στο 4,09% κι η Τεχνική Ολυμπιακή στο 3,03%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v