Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 1250 μονάδες προσγειώνεται ο Γ.Δ.

Επιδεινώνεται η εικόνα στις μεγάλες ευρωαγορές και στο ίδιο αρνητικό μοτίβο κινείται το ΧΑ. Απώλειες 6,5% για την ΕΤΕ. Πτώση για Alpha, Πειραιώς, ενώ πιέσεις δέχονται και τα warrants. Ξεπερνά το 1 προς 3 η αναλογία ανοδικών-πτωτικών. Μόλις δυο μετοχές του FT 25 κινούνται ανοδικά.

Επιδεινώνεται η εικόνα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να ακολουθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ξεκινώντας από την Ευρώπη, όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας, με τον DAX να ηγείται της πτώσης καθώς σημειώνει απώλειες 1,8%.

Σαφώς επιδεινούμενη η εικόνα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφού όλο και περισσότεροι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο, ενώ εμφανίζονται και κάποιες απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Από το προηγούμενο σχόλιο η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι καθοδική διάσπαση των 1.280 μονάδων θα ανέβαζε στροφές στην πτωτική τάση, κυρίως από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται βάσει τεχνικών δεδομένων και χαρακτηριστικών, όμως είναι γεγονός ότι η εικόνα που παρουσιάζει το Χ.Α. αιφνιδιάζει και τους πλέον απαισιόδοξους καθώς οι πωλητές φαίνεται να παίρνουν πρωτοβουλίες πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου.

Πολύ κακή και η «μεγάλη εικόνα» της αγοράς, αφού η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών ξεπερνά το 1 προς 3. Μίνι συναγερμός σε όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, καθώς πιθανή διάσπαση της ζώνης των 410-408 για τον FT 25 θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη με συνοπτικές διαδικασίες στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 400 μονάδων.

Με σχετικά καλύτερη εικόνα ο Γενικός Δείκτης, ελπίζει να βρει στήριξη στις 1.250 μονάδες, αν συνεχιστεί η πλαγιολισθητική τάση.

Μένοντας στο ταμπλό του 25άρη, με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται μόνον ο τίτλος της MIG και με απλώς θετικό πρόσημο η Eurobank Properties, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος και η Frigoglass.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 6% σημειώνει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας και του 3% οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της Folli Follie Group. Απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για ΕΧΑΕ, Alpha Bank και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερη πτώση κινούνται Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι στιγμής πολύ κακή εικόνα οφείλεται περισσότερο στην έλλειψη αγοραστών και σαφώς λιγότερο στις επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των πωλητών.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον τζίρο, ο οποίος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης. Μάλιστα, από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 7,3 εκατ. ευρώ που αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τη συνέχεια γιατί περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας θα ενεργοποιήσει κινήσεις margin calls από αρκετές χρηματιστηριακές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v