Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποιες μετοχές έριξαν… σωσίβιο στο Δείκτη

Στο τέλος σώθηκε η παρτίδα της σημερινής συνεδρίασης. Οριακή άνοδο για Γ.Δ. και FT 25 με τον τζίρο να επικεντρώνεται σε ελάχιστες μετοχές. Οι πολλαπλές ταχύτητες των blue chips.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι επιβεβαίωσε, για πολλοστή φορά, την "ρηχότητα" της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς και την εύκολη διαμόρφωση του τελικού προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, όμως σε καμία περίπτωση δεν έπεισε ότι μπορεί άμεσα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινηθεί προς επίπεδα υψηλότερα από τις 18-19/3.

Από εκεί και πέρα, ακόμα και η λέξη Αγορά, μάλλον χρειάζεται αρκετά εισαγωγικά, όταν η αναφορά γίνεται για το Χ.Α.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί πως μετά από έξι ώρες συνεδρίασης και πιο συγκεκριμένα στις 16.30, 92 εισηγμένοι προς διαπραγμάτευση τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 76 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5000 τεμάχια;

Όμως ακόμα και στο ταμπλώ του 25αρη, συνεχίζεται το "έργο των πολλαπλών ταχυτήτων" και για τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Όταν ΟΤΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ο ΟΛΠ δεν έφθασε ούτε τις 11000 τεμ. ενώ με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank Properties, Motor Oil και Frigoglass.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα αξιοπρόσεκτο εύρος περίπου 24 μονάδων, ξεκινώντας ανοδικά και φθάνοντας μέχρι τις 1238,54 μονάδες (+0,68%).

Όμως μετά τις 13.17 "τα τιμόνια γύρισαν ανάποδα", το αρχικό θετικό πρόσημο χάθηκε και ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1214,19 μονάδες (-1,3%) που είναι και το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Και επειδή ήταν "κοινό μυστικό" πως αν το τελευταίο ημίωρο έβρισκε τον Δείκτη χαμηλότερα των 1221 μονάδων θα σημειώνονταν κινήσεις "stop loss" από τους "γρήγορους" παίκτες, ξεκίνησε κινητοποίηση των αγοραστών με "αιχμή του δόρατος" τους τίτλους των Εθνικής και Πειραιώς που έτσι κι αλλιώς κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ άρχισαν να περιορίζονται οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πλην των Εθνικής και Πειραιώς, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΛΠ, ενώ αντίθετα δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου.

Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1230,55 μονάδες (+0,03%) και ο FTSE25 στις 396,21 μονάδες (+0,05%), για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη στις 1230,55 μονάδες (+0,03%), τον 25αρη στις 396,57 μονάδες (+0,14%) και τους MIG, Eurobank Properties, Intralot, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα στο υψηλό ημέρας (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

Η ζώνη στήριξης των 1200 με 1180 μονάδων λειτούργησε για τον Γενικό Δείκτη ως "διαγραμματικός απελευθερωτικός μηχανισμός του πιεσμένου καθοδικά ελατηρίου" ωθώντας τον ανοδικά στο πρώτο σημαντικό "Fibonacci Retracement" των 1250 με 1260 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Από εκεί και έπειτα, η έντονη αδυναμία διακράτησης των 1250 μονάδων και κίνησης προς το πρώτο όριο του επιπέδου αντίστασης των 1280 με 1305 μονάδων δείχνει να επιφέρει νέα καθοδική πίεση προς τη ζώνη 1200 με 1180 μονάδων, με πιθανή έκβαση την πτωτική της λύση και κυματική κίνηση προς τις 1160 με 1140 μονάδες.
Έντονη αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό μπορεί να φέρει μόνο η επιβεβαιωμένη δυναμική διαπερατότητα του Δείκτη πάνω από τις 1280 μονάδες.

Ανησυχητικές επιβαρυντικές ενδείξεις στα ημερήσια chart τιμών αρχίζουν και εμφανίζουν οι τρεις Τραπεζικοί τίτλοι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ με τα σημεία στηρίξεων 0,68€, 1,70€ και 3€ αντίστοιχα να δοκιμάζονται έντονα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και η ΑΛΦΑ και η ΠΕΙΡ μετά την είσοδο των νέων "χαρτιών" δε μπόρεσαν να αντιδράσουν ανοδικά παρά τις σημαντικές απώλειες, που υπέστησαν στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις.

Όσο για την ΕΤΕ μετά το "καθοδικό χάσμα" παραμένει "διαγραμματικά λαβωμένη" δίχως τη διάθεση επαναφοράς άνω των 3,40€.

Επίσης στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών του Γενικού Δείκτη, όλο και περισσότερο αρχίζει και καλλιεργείται, ιδίως εάν παραμείνει κάτω από τις 1280 μονάδες, ένα "candlestick" έντονης καθοδικής εκτόνωσης.

Ξεφεύγοντας λίγο από τα "τετριμμένα" θα αναλύσουμε τεχνικά τον Τραπεζικό δείκτη μιας, που δείχνει διαγραμματικά ότι θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το επόμενο πεδίο διακύμανσης και του FTSE25.
Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι, πλέον, οι τρεις από τους τίτλους που τον απαρτίζουν (ΑΛΦΑ 10,42%, ΠΕΙΡ 13,71%, ΕΤΕ 4,98%) ελέγχουν μέσω της βαρύτητάς τους το 29% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Διαγραμματικά λοιπόν, εφόσον ο δείκτης δήλωσε έκδηλα την αδυναμία του ανοδικής αντίδρασης προς τις 188 μονάδες μετά και την επαφή με τη σημαντική ζώνη στήριξης των 178 με 174 μονάδων αναμένεται ως συνέχεια πιθανή καθοδική διάσπαση και κίνηση προς τη γραμμή στήριξης των προηγούμενων "πυθμένων" του περασμένου Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, στις 162 μονάδες περίπου.

Αλλαγή στο προαναφερόμενο πτωτικό σενάριο μπορεί να προκληθεί μόνο με την ισχυρή επαναφορά του δείκτη πάνω από την περιοχή αντίστασης των 188 με 190 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Νίκος Σακαρέλης

Μετά από την αναμενόμενη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, η Αγορά βρίσκεται ενόψει κάποιων άλλων σημαντικών εξελίξεων, εκτιμά ο Νίκος Σακαρέλης.

Η πρώτη βρίσκεται στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, με την Εθνική να βγαίνει (επιτυχημένα) στις Αγορές για την έκδοση ομολόγου και την Eurobank να ακολουθεί με τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την επόμενη εβδομάδα.

Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν έχουν στερήσει ρευστότητα από την Αγορά, αν και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η ανακεφαλαιοποίηση είναι αρκετά σημαντική συνιστώσα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ωστόσο, δεν φταίει για την περιθωριοποίηση πολύ μεγάλου μέρους του ταμπλώ , ακόμα και αξιόλογων εταιρειών που πραγματοποιούν τζίρο μερικών εκατοντάδων ευρώ (!) Μια κατάσταση που αν δεν αλλάξει, μακροπρόθεσμα θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες.

Αποτέλεσμα των ανακεφαλαιοποιήσεων των Τραπεζών είναι η αύξηση της κεφαλαιοποίησης τους και κατά συνέπεια η αναπροσαρμογή στη στάθμιση τους στους δείκτες της Morgan Stanley κατά την αναθεώρηση στις αρχές του επόμενου μήνα. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει πιθανότατα εισροές σε κάποιες μετοχές αλλά και εκροές σε άλλες που μπορεί να βγουν τελείως από τον εν λόγω δείκτη.

Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο των εισηγμένων και οι επικείμενες διπλές εκλογές (Αυτοδιοίκησης και Ευρωεκλογές) είναι γεγονότα που θα επηρεάσουν σε δεύτερο χρόνο.

Τεχνικά, η αγορά θα χρειαστεί να επανακατακτήσει τις 1250 μονάδες με στόχο την προσέγγιση των 1280 μονάδων.
Σε αντίθετη περίπτωση πιθανή "ταλαιπωρία" στη ζώνη των 1230-1210 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει στην προσέγγιση της πολύ σημαντικής στήριξης των 1180 μονάδων, τονίζει ο αναλυτής της Wealth Financial Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, περίπου η ίδια εικόνα και την Ευρώπη, όπου ξεχωρίζουν οι πιέσεις σε DAX 30 και IBEX 35, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, με τον Nasdaq να δείχνει καλύτερη διάθεση, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Ασφαλώς και ξεχωρίζουν η Apple (με τους επενδυτές να "επιδοκιμάζουν" τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα αλλά και την απόφαση της εταιρείας να αυξήσει το μέρισμα τριμήνου και να προχωρήσει σε σπλιτ μετοχών με αναλογία 7 προς 1) και Facebook. Άνοδο σημειώνουν και οι μετοχές των Caterpillar, General Motors και Aetna μετά τα αποτελέσματά τους.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, σημαντική ήταν η απόφαση για την αύξηση του βασικού επιτοκίου από της Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας. Η RBNZ αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την πρώτη αύξηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, για τη Γερμανική οικονομία, ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 111,2 από 110,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στο 110,5.
Από την άλλη, αυξάνονται οι πιέσεις των επενδυτών προς την Deutsche Bank για να προχωρήσει σε ΑΜΚ, εν μέσω ανησυχιών ότι η Τράπεζα δεν θα ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που θέτουν οι κανόνες των ρυθμιστικών αρχών.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας συμφώνησε ομόφωνα στη χρήση αντισυμβατικών και συμβατικών εργαλείων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν από μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων εάν υπάρξει επιδείνωση στο μέτωπο κατά του αποπληθωρισμού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών βελτιώθηκαν κατά 2,6% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν 2%.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 24.000 στην Αμερικανική Αγορά Εργασίας. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 329.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 315.000 αιτήσεις από 315.000 στην προηγούμενη περίοδο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο που δείχνει να αποσπά την "μερίδα του λέοντος" στην τρέχουσα ειδησεογραφία, σε έκδοση ομολόγου για να χρηματοδοτήσει τις εργασίες προτίθεται να προχωρήσει και η Finansbank παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μητρική της, Εθνική Τρ. Την ώρα που ολοκληρώθηκε η έκδοση 5ετούς ομολόγου της Εθνικής, με το οποίο αντλούνται 750 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,5%, η Finansbank έδωσε εντολή σε Citigroup, HSBC, Morgan Stanley και Standard Chartered να προχωρήσουν σε διερεύνηση Αγορών για την έκδοση δικού της ομολόγου σε ευρώ. Το ομόλογο θα καλυφθεί από επενδυτές εκτός Τουρκίας και οι παρουσιάσεις ξεκινούν από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζίτες που εμπλέκονται στη συναλλαγή, το αρχικό guidance για την έκδοση τίθεται στα επίπεδα του 6,5%.

Από την άλλη, το εύρος τιμής διάθεσης των νέων μετοχών καθόρισε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, ώστε αύριο να ανοίξει και τυπικά το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 2.864.000.000,10 Ευρώ μέσω
 
(i) δημόσιας προσφοράς μέχρι και 954.666.667 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών στο κοινό στην Ελλάδα και
 
(ii) ιδιωτικής τοποθέτησης τουλάχιστον 8.592.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών σε επενδυτές εκτός Ελλάδος,
 
Η Eurobank και η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ, η τελευταία υπό την ιδιότητα του κυρίου αναδόχου της Δημόσιας Προσφοράς, ανακοίνωσαν ότι κατόπιν διαβούλευσης με τους γενικούς συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς και τον κύριο ανάδοχο της Δημόσιας Προσφοράς το εύρος τιμών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που προσφέρονται στη Συνδυασμένη Προσφορά ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank μεταξύ 0,30 και 0,33 Ευρώ ανά μετοχή. Η συνδυασμένη προσφορά τίτλων θα τρέξει μέχρι και τις 29 Απριλίου και θα ακολουθήσει στις 30 Απριλίου ο καθορισμός της τιμής και η τελική κατανομή των μετοχών. Συντονιστές του book building για τους ξένους επενδυτές θα είναι η Barclays, η Deutsche Bank και η JP Morgan, ενώ για τη δημόσια προσφορά στο εσωτερικό συντονιστής θα είναι η Eurobank Equities.
 
Αν μείνουν αδιάθετες μετοχές τόσο από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης όσο και από τη δημόσια εγγραφή, ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το "bail-in" και αν συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάθετες μετοχές τις παίρνει το ΤΧΣ, που λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης της ΑΜΚ.
 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank (-7,14%) σημείωσε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και δεν αποκλείεται η μετοχή να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο την τιμή της δημόσιας εγγραφής.
 
Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Public Power Corporation Finance plc θα προβεί σε προσφορά Ομολογιών (Senior Notes) €500.000.000, με συνδυασμό Ομολογιών λήξεως το 2017 και Ομολογιών λήξεως το 2019. Οι Ομολογίες θα τελούν υπό την πλήρη και ανεπιφύλακτη εγγύηση της ΔΕΗ Α.Ε. και πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγοράτου Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας.
 
Τα έσοδα από την έκδοση και πώληση των Ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για την μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων, για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών και γενικών εταιρικών δαπανών και για την πληρωμή των αμοιβών και εξόδων που σχετίζονται με την προσφορά και την πώληση των Ομολογιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Deutsche Bank, η HSBC, η Citigroup και η Credit Suisse θα "τρέξουν" το βιβλίο μαζί με Ελληνικές Τράπεζες.
 
Μειωμένα έσοδα και EBITDA σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εκτιμά ότι θα εμφανίσει στο φετινό α' τρίμηνο η ΔΕΗ, λόγω της μειωμένης ζήτησης ρεύματος αλλά και λόγω της μείωσης των τιμολογίων για πελάτες υψηλής τάσης. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2014 θα ανακοινωθούν στα τέλη Μαΐου, αλλά η ανακοίνωση έγινε δεκτή με πωλήσεις από το ταμπλώ του Χ.Α., έστω και αν ο τίτλος ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 10,92 ευρώ. Όσο ο τίτλος αδυνατεί να επιστρέψει υψηλότερα των 11,40 ευρώ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 10,34 ευρώ.
 
Μένοντας στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της εταιρεία ΑΚΤΩΡ, ως Leader της κοινοπραξίας ALYSJ JV, με ποσοστό συμμετοχής 32%, υπέγραψε σύμβαση για την μελέτη και κατασκευή της γραμμής του "Gold Line Underground" του ΜΕΤΡΟ στη Ντόχα του Κατάρ.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, το έργο αποτελεί τμήμα του Σιδηροδρομικού Δικτύου του Κατάρ και η Gold Line είναι με διαφορά το μεγαλύτερο αυτοτελές κατασκευαστικό κομμάτι του ΜΕΤΡΟ της Ντόχα. Η αξία της σύμβασης είναι 3,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 770 εκ. ευρώ, που ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη. Η χάραξη της Gold Line διασχίζει την Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, από Ανατολή σε Δύση. Η διάρκεια του έργου είναι 54 μήνες και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.
 
Επίσης, την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 5 λεπτών ανά μετοχή, από αφορολόγητο αποθεματικό, ενέκριναν μεταξύ άλλων οι μέτοχοι της Πλαστικά Θράκης στην τακτική Γ.Σ. της εταιρείας. Στις 28 Απριλίου η αποκοπή.
 
"Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, αλλά το χρέος της βρίσκεται ακόμα στο 180% του ΑΕΠ", εκτιμά σε άρθρο του στο Bloomberg ο El Erian. Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των ειδικών συμφωνούσε ότι για να βγει μια Χώρα από την κρίση πρέπει να λύσει τόσο το πρόβλημα του χρέους όσο και της κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει, πολλοί βιάζονται να πανηγυρίσουν την διάσωση της Χώρας όταν έχει λυθεί μόνο το δεύτερο πρόβλημα.
 
Δημοσίευμα υπό τον τίτλο "οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους" φέρει η Βρετανική οικονομική εφημερίδα, "Financial Times". Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μολονότι η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες περί ελάφρυνσης του χρέους της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα αφορούν το ενδεχόμενο διαγραφής του συνολικού χρέους, όπως αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα.
 
Η Αγορά κατοικίας στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη και δύσκολα θα ανακάμψει στο κοντινό μέλλον, παρά τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης, εκτιμά σε έκθεσή της η BofA. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2008, με τη συνολική πτώση ως το τέλος του 2013 να υπολογίζεται στο 34,2%.
 
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πίεση στις τιμές μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα που θα αποκτήσουν οι Τράπεζες από το 2015 για την πραγματοποίηση εξώσεων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, η πορεία των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα είναι καθοριστική για τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα, καθώς τα περισσότερα ενυπόθηκα δάνεια εκδόθηκαν το 2007 - 2010, όταν η Αγορά βρισκόταν στο ανώτερο επίπεδο. Ως εκ τούτου ο LTV (λόγος δανείου προς αξία του ακινήτου) θα παραμείνει υπό πίεση.
 
Στα μέσα Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε ότι η συζήτηση για το Ελληνικό χρέος θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την επόμενη, έκτη αξιολόγηση θα προσδιοριστεί η "πρόσθετη χρηματοδότηση", μέχρι τις αρχές του 2016.
 
Στα 5,3 ευρώ από 4,0 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "buy". Η ΑΧΕ χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις της τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα 51,6 εκατ. φέτος και στα 43 εκατ. το 2015.
 
Όσον αφορά τα σημερινά δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., ο τζίρος (σαφώς χαμηλότερος από την χθεσινή έντονα πτωτική συνεδρίαση) περιορίστηκε στα 97,6 εκατ. από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΤΙΤΚ).
 
Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της Τρ. Αττικής, ενώ ο τίτλος του Νηρέα προσπάθησε να αντιδράσει μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, όπως και η μετοχή της Dionic.
 
Οι "ανοιχτές" εντολές συντηρούν την κίνηση - ασανσέρ στην Καθημερινή, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Alco, χωρίς ιδιαίτερα πειστικό "bid", σήμερα.
 
Τέλος η Autohellas προσπάθησε να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 11,15 ευρώ (κλείσιμο 7/4).
 
Περίπου ισοβαρής η τελική αναλογία ανοδικών (60) - πτωτικών (64) μετοχών, όμως αυτό είναι "προϊόν" "καλλωπισμού", καθώς ενδοσυνεδριακά η αναλογία ήταν σημαντικά χειρότερη του ένα προς δύο (!)

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής θετικής μεταβολής, αλλά σημαντικής μεταβλητότητας, που αύξησε τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.511 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.528, 8.909 για τον Μάιο, 595 για τον Ιούνιο και 24 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 395,5) κινήθηκε μεταξύ 389,75 και 398,75 μονάδων, μειώνοντας οριακά την υποτίμηση στο 0,20%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (35.000 ΟΠΑΠ, 9.600 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.325), ΔΕΗ (1.551),Alpha Bank (570), Εθνική (590), Πειραιώς (1.025), Μυτιληναίο (187), ΟΠΑΠ (1.068),MIG (532), Eurobank (1.403), ΓΕΚ (193), ΕΧΑΕ (171), Jumbo (113).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE ανέβηκε στο 36%, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζεται αυξημένος, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα αγοράς, στα συνολικά 2.489 δικαιώματα (1.914 calls και 575 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (118.958.926 τεμ.), Εθνική (5.672.053 τεμ.), Πειραιώς (28.068.565 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v