Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Έκαναν το 6 στα 6 οι αγοραστές!

Πάνω από τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το rebalancing και τα αποτελέσματα Q1 στο επίκεντρο. Άνοδος σχεδόν 10% για Ελλάκτωρ, κέρδη για ΕΤΕ, Alpha, ΣΩΛΚ, Frigoglass. Πότε επιστρέφουν σε ανοδικό κανάλι ΓΔ και FTSE 25.

Χρειάστηκαν 13 συνεδριάσεις και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να "ξαναδεί" κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, σε μία συνεδρίαση με έκδηλη την νευρικότητα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1210,19 (+1,04%) και χαμηλό τις 1194,65 μονάδες (-0,26%), άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1199,94 μονάδες (+0,19%) και με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών βρέθηκε να κλείνει στις 1207,55 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,82%, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις είναι ρεκόρ τριών μηνών και πλέον, καθώς οι αμέσως περισσότερες θετικές συνεδριάσεις έχουν σημειωθεί στο διάστημα από 30/1 έως και 10/2/2014, όταν ο Γενικός Δείκτης άθροισε δέκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε και πολλές ομοιότητες με το τελείωμα της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς ήταν εμφανής η επιφυλακτικότητα, καθώς και το "rotation" στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σαφώς μικρότερη επιθετικότητα έδειξαν οι αγοραστές στις Τραπεζικές μετοχές.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα την μικτή εικόνα, στο κλείσιμο των Τραπεζικών τίτλων, αλλά και την εκ νέου υποχώρηση του τίτλου της Πειραιώς χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ.

Στάση αναμονής δείχνουν να τηρούν τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις, καθώς ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει διορθώσει σημαντικό μέρος από την σημαντική υποχώρηση που προηγήθηκε, όμως τόσο αυτός όσο και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να κινούνται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έχει αφήσει πίσω του τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (1159 μονάδες), τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών (1160 μονάδες), τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών (1193 μονάδες) και τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (1195 μονάδες).

Έχει να "αναμετρηθεί" με τον εκθετικό ΚΜΟ των 50 ημερών (1216 μονάδες), τον εκθετικό ΚΜΟ των 100 ημερών (1217 μονάδες), τον απλό ΚΜΟ των 100 ημερών (1249 μονάδες) και τον απλό ΚΜΟ των 50 ημερών στις 1250 μονάδες (τα τεχνικά στοιχεία προέρχονται από το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec.).

Οι δύο βασικοί δείκτες του Χ.Α. επιστρέφουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, αν ο Γενικός Δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1227 μονάδων και ο FTSE25, υψηλότερα των 395 μονάδων.

Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι στο τέλος της εβδομάδας δεν υπάρχει μόνο η ολοκλήρωση του rebalancing, αλλά και η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των εισηγμένων για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, τίποτα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό δεν δείχνει ότι οι ενεργοί παίκτες έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με τίτλους εκτός του 25αρη και ελάχιστους και απόλυτα γνωστούς, τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα "αντανακλαστικά" της Αγοράς (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

To αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν διαμορφώνει δυναμική ανατροπής του σημερινού Κυβερνητικού σχήματος, μέσω της διενέργειας πρόωρων εκλογών στο εγγύς τουλάχιστον μέλλον, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, ο πολιτικός κίνδυνος στην παρούσα φάση αποκλιμακώνεται, επιτρέποντας στο Χρηματιστήριο να επιδιώξει τη σταθεροποίησή του στην περιοχή των 1200 μονάδων, στόχος εφικτός αν δεν προκύψουν άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες και δεδομένου ότι οι λόγοι αυξημένης μεταβλητότητας λόγω της υπερπροσφοράς Τραπεζικών τίτλων ολοκλήρωσαν την επιρροή τους.

Ωστόσο, με δεδομένη την αύξηση του Ευρωσκεπτικισμού σε μεγάλες Χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία), η προσπάθεια για επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, που μπορεί να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο.

Η προοπτική "φιλικότερου" επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση κάποιας σημαντικής αποκρατικοποίησης, το ενδεχόμενο στροφής των Τραπεζών σε θετική πιστωτική πολιτική και η σύντομη διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του δυσβάστακτου Δημόσιου χρέους, δεν είναι πιθανό να δρομολογηθούν σύντομα.

Επομένως, το Χρηματιστήριο δεν μπορεί, στην παρούσα φάση, να αποκτήσει θετική δυναμική σαν αποτέλεσμα της εκτροφής θετικών προσδοκιών για έναρξη της ανάπτυξης εντός του 2014.
Και οι "λεκτικές αψιμαχίες" των μεγάλων κομμάτων ελάχιστα βοηθούν στην δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για ανάταση της οικονομίας.

Επιτόπιο τροχάδην, επομένως, είναι το καλύτερο σενάριο για το Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα.
Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει τα χρόνια χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με τα οποία η γνωστή "παλέτα" των μετοχών του MSCI, με λίγους ακόμα τίτλους του 25αρη και ακόμα λιγότερους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, αγνοώντας επιδεικτικά τίτλους εταιρειών που βάσει των θεμελιωδών, συνεχίσουν να "προκαλούν" για "καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση" (!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Nikkei (+0,23% και υψηλό επτά εβδομάδων) διεσώθη με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ θετικό κλίμα δείχνει να επικρατεί στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street, με τον S&P 500 να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

Σημαντικές πιέσεις δέχεται ο χρυσός.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως "η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τους κινδύνους που απορρέουν από την παρατεταμένη παραμονή των τιμών σε χαμηλά επίπεδα". Σε ομιλία του στο φόρουμ των Κεντρικών Τραπεζών στην Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να φέρει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%.

Στις πέντε μεγαλύτερες "φούσκες" που απειλούν τις Αγορές κατατάσσουν τα Ελληνικά ομόλογα οι Financial Times. Σε σχετικό άρθρο, τίθεται το ερώτημα "εάν έχουν αλλάξει πράγματι τόσα πολλά στην Πορτογαλία, την Ιταλία, ή την Ελλάδα, από όταν εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων τους τρία χρόνια πριν". Πιθανή "φούσκα" βλέπουν ακόμη σε μοχλευμένα δάνεια, ETFs, χρεόγραφα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και Αγορά ακινήτων στη Νοτιοανατολική Αγγλία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση 0,7% στις παραγγελίες, μετά την αισθητή αύξηση 2,5% τον Μάρτιο.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller ενισχύθηκε τον Μάρτιο στις ΗΠΑ για πρώτη φορά σε πέντε μήνες, καθώς αυξήθηκε 0,9%. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,7% του δείκτη.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στην Αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε τον Μάιο περαιτέρω και ανήλθε στο 83, ευθυγραμμιζόμενος με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στις Φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για τη μείωση του βάρους του Ελληνικού χρέους, για να αποφύγουν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτώντας χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του Δημόσιου χρέους.

Εκλογές δεν διαφαίνονται άμεσα στον ορίζοντα αλλά είναι πιθανότερες προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, τονίζει η Goldman Sachs. Όπως αναφέρει ο οίκος, "μετά από 3 έως 6 μήνες, είναι πιθανότερο να δούμε υψηλότερα spreads και τις Ελληνικές μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα (χωρίς να συνυπολογιστεί το τρέχον βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης)", καθώς το πολιτικό τοπίο δεν δείχνει υποστηρικτικό.

Καλό ξεκίνημα το 2014 χωρίς εκπλήξεις, διαπιστώνει για την ΕΧΑΕ η Wood. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν κατά 2% υψηλότερα των εκτιμήσεων του διεθνούς οίκου. Η Wood επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 10 ευρώ και τη σύσταση "buy", ξεχωρίζοντας, μεταξύ άλλων, το ισχυρό ταμείο.

Για την Jumbo η Wood αναφέρει πως τα μεγέθη της εταιρείας κινήθηκαν ανάλογα των εκτιμήσεων. Διατηρεί την τιμή-στόχο των 14 ευρώ και τη σύσταση "buy", ενώ αναφέρει πως η πτώση της μετοχής προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου.

Ζημιές ύψους 114 εκατ. στο α' τρίμηνο, λόγω υψηλών προβλέψεων, θα εμφανίσει η Alpha Bank στο α' τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της Piraeus Securities, σε έκθεση στην οποία διατυπώνει τη θετική της άποψη για τη μετοχή και δίκαιη τιμή-στόχο στα 0,88 ευρώ.

Ξεκινώντας, ως συνήθως από το ταμπλώ του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια (προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 18 μηνών, όμως δεν είναι σίγουρο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικές πωλήσεις λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη MSCI Global Standard Index), ΕΧΑΕ, Motor Oil, Frigoglass. Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΛΠ, Τιτάν και Folli Follie Group.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank Properties, Motor Oil, Frigoglass, Μέτκα και ΟΤΕ.

Ο τζίρος, σε ικανοποιητικά επίπεδα έφθασε τα 190,8 εκατ. από τα οποία τα 13,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ). Το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών στον τίτλος της Εθνικής και το 81% του συνολικού τζίρου σε πέντε τίτλους (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, η μετοχή της Εθνικής, για μία ακόμα συνεδρίαση, απέσπασε την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον. Με βάση το σημερινό κλείσιμο, τείνει να κλείσει το "τεχνικό κενό" μεταξύ των 2,44 και 2,47 ευρώ, ενώ οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται στα 2,50 και 2,70 ευρώ. Τα 1,98 ευρώ, παραμένουν σημείο - κλειδί, προκειμένου να προχωρήσουν σε κινήσεις "stop loss", όσοι έχουν πάρει θέσεις "long".

Φεύγοντας από τις Τραπεζικές μετοχές, αλλά μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, σχετικά ικανοποιητική ήταν η συμπεριφορά που επέδειξε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύθηκε χωρίς το μέρισμα χρήσης 2013, € 0,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,225 ανά μετοχή) και έχασε 0,14 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, από τις κινήσεις rebalancing συνεχίζει να ευνοείται ο τίτλος της Viohalco, ενώ συνεχίζεται η κινητικότητα στην Αεροπορία Αιγαίου με τον τίτλο να κλείνει σε νέα υψηλά 82 μηνών, καθώς συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή στις 27/6). Επόμενη, απόλυτα θεωρητική, τεχνική αντίσταση στα 9,30 ευρώ.

Προσπαθεί να "αποδράσει" από τα ιστορικά χαμηλά ο Νηρέας, στην ΓΕΔ και στα 0,0210 ευρώ άλλαξαν χέρια 800000 τεμ. (όχι "πακέτο"), αναμένονται η νεότερες εξελίξεις για την Γενική Τράπεζα, με αξιοπρόσεκτο "bid" να κάνει την εμφάνισή του στο ταμπλώ, ενώ σε νέα υψηλά 69 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Q&R (!)

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με έκδηλη την επιφυλακτικότητα, που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.793 συμβόλαια) και την ακόμα σημαντικότερη στις συναλλαγές για το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.522, 8.591 για τον Ιούνιο, 930 για τον Ιούλιο, 1 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 387) που κινήθηκε μεταξύ 383,75 και 390,5 μονάδων, γυρίζοντας σε μικρή υποτίμηση 0,15%.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.500 Εθνική, 8.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.356), ΔΕΗ (1.281), Alpha Bank (1.953), Εθνική (8.218), Πειραιώς (2.511), ΟΠΑΠ (519), MIG (827), Eurobank (3.010), Μυτιληναίο (215), Ελ. Πετρέλαια (432), ΓΕΚ (424), Ελλάκτωρα (274), Τιτάνα (153).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 40% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 508 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (407 δικαιώματα αγοράς και 101 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (134.139.228 τεμ.), Εθνική (3.563.095 τεμ.), Πειραιώς (20.266.398 τεμ.), Eurobank (1.210.660 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 178 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ (τα 147), ενώ τα 21 είχαν τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ, τα 4 τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ και τα 6 τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

Επίσης τα 50 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v