ΧΑ: Εφικτές οι 1.220 μονάδες

Στη διατήρηση της ανόδου ποντάρουν τώρα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στο χρηματιστήριο. Κλειδί η ενίσχυση των Εθνικής-Alpha Bank, τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου και η θετική τάση διεθνώς. Στο επίκεντρο και οι πολιτικές εξελίξεις.

Έκαναν το 6 στα 6 οι αγοραστές και το Χ.Α. επανήλθε άνω των 1.200 μονάδων. Πενθήμερο ανοδικό σερί στις ευρωαγορές με νέο ιστορικό υψηλό για τον DAX στις 9.951,90 μονάδες και αργά εχθές το βράδυ δεύτερο σερί ρεκόρ για τον S&P.

Όλα καλά... λοιπόν στις αγορές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που προσαρμόστηκε αμέσως στα του εκλογικού αποτελέσματος και από τη Δευτέρα κιόλας παίζει το χαρτί του ανασχηματισμού και της σταδιακής «χαλάρωσης», ποντάροντας και στην αυξημένη τουριστική κίνηση.

Υπολογίζεται πως έτσι η Αθήνα περνά και το καλοκαίρι και ξεκινά την όποια διαπραγμάτευση από καλύτερη θέση και εν μέσω μίας προσπάθειας του Βερολίνου να αμβλύνει κάπως την κατάσταση στην ευρωπεριφέρεια και στην Ε.Ε.

Αυτά σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η πραγματικότητα μας υποχρεώνει να παρακολουθούμε το ημερήσιο παιχνίδι και αυτό απ' ό,τι φαίνεται αποκτά και πάλι ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρει πως «...οι έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις είναι ρεκόρ τριών μηνών και πλέον, καθώς οι αμέσως περισσότερες θετικές συνεδριάσεις έχουν σημειωθεί στο διάστημα από 30/1 έως και 10/2/2014, όταν ο Γενικός Δείκτης άθροισε δέκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις».

Το euro2day.gr από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης σημείωνε: «Εάν και η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση ολοκληρωθεί θετικά, τότε η αγορά μας θα μετρά ένα σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων. Κατά την εκτίμηση αρκετών αναλυτών και παικτών θα πρόκειται για μια πειστική κίνηση απεγκλωβισμού της αγοράς από τα τελευταία χαμηλά στις 19-20 Μαΐου. Θυμίζουμε πως για τον FTSE 25 τα χαμηλά είχαν σημειωθεί στην περιοχή των 341 μονάδων. Επίσης, στην περίπτωση που μετρηθεί ανοδικό εξάρι, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής συνεδρίασης, η αγορά θα κινείται με την κατεύθυνση που είχε το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Το λέμε αυτό γιατί από τις 29-30/1 μέχρι τις 10-11/2 έχει σημειωθεί το μεγαλύτερο για φέτος ανοδικό κύμα στο Χ.Α.

Συγκεκριμένα, από τη συνεδρίαση της 30ής/1 μέχρι και αυτήν της 10ης/2 καταγράφηκαν οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που έφεραν τον Γενικό Δείκτη από τις 1.115 προς τις 1.270 μονάδες. Σημειώνουμε επίσης πως οι χαμηλές τιμές της προηγούμενης Δευτέρας στις 1.062 μονάδες και της Τρίτης στις 1.069 μονάδες είναι, μέχρι τώρα, τα χαμηλότερα σημεία του Γενικού Δείκτη για το 2014».

Όπως εκτιμούν διορατικοί αναλυτές και παίκτες (τη γνώμη των οποίων μετέφερε εχθές το euro2day.gr στο σχόλιο στις 13.57) «προς ώρας δεν δίνονται βραχυπρόθεσμα σημεία σημαντικής διόρθωσης, θυμίζοντας πως για τον Γ.Δ. ο σημαντικός ΚΜΟ 90 ημερών έχει διαμορφωθεί στις 1.220 μονάδες. Αυτή, κατά την εκτίμηση φίλων αναλυτών και αναγνωστών, είναι η πρώτη ουσιαστική περιοχή αντίστασης και σημείο αναφοράς για όσους μετρούν βραχυπρόθεσμα».

Συνεπώς προτεραιότητα μας ως βραχυπρόθεσμοι παίκτες ο στόχος των 1.220 μονάδων- και των 395 μονάδων για όσους μετρούν τον FTSE.

Κλειδί η διακύμανση του Τραπεζικού Δείκτη με ενδεχόμενη επαναφορά του προς την περιοχή των 175 μονάδων, η κόντρα Εθνικής - Alpha Bank για τη δεύτερη θέση της κατάταξης με βάση την αποτίμηση, και τα οικονομικά αποτελέσματα. Θυμίζω πως η αποτίμηση της ΕΤΕ διαμορφώνεται στα 8,69 δισ. ευρώ και της Alpha Bank στα 8,86 δισ. ευρώ.

Στα 11,40 ευρώ διορθώνει η μετοχή του ΟΠΑΠ, με τον Οργανισμό να ανακοινώνει τα αποτελέσματά του και με τη Euroxx να ανεβάζει τον πήχη στα 13 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v