«Κρατά» δυνάμεις το χρηματιστήριο

Στα επίπεδα των 1.220 παραμένει το χρηματιστήριο με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και EΥΠΡΟ να καταγράφουν κέρδη άνω του 4%. Σταθεροποιητικά και με υψηλό τζίρο η Εθνική. Άνοδος για Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΛΠ. Απώλειες για Coca Cola.

Σταθεροποιητικά οι αγορές από την Αθήνα μέχρι τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μετά το τελευταίο ράλι. Χαμηλότερα των 1.220 μονάδων κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 390 ο FTSE 25, στις 171 μονάδες ο Τραπεζικός και στην περιοχή των 1.150 μονάδων ο FTSEM.

Και οι τέσσερις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι κοντά σε σημαντικά βραχυπρόθεσμα σημεία αναφοράς, όπου εξαντλείται η πρώτη φάση της αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Δευτέρας 19 - Τρίτης 20 Μαΐου.

Για τον Γενικό Δείκτη οι 1.224,75 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της 9ης/5) είναι μια αντίσταση, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει την αγορά προς τις 1.280 μονάδες, όμως για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου απαιτούνται συναλλαγές τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ, άμεση αντίδραση των τραπεζών προς τις 180 μονάδες και κίνηση της Εθνικής πάνω από τα 2,60 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση το εξαήμερο ανοδικό σερί θα μπορούσε να έχει άμεση συνέχεια με περιθώριο ανόδου περίπου 5% για τον Γενικό Δείκτη. Όμως, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Αυτό που φαίνεται να προέχει είναι η απόδοση μετοχών που δεν ακολούθησαν ανάλογα την τελευταία ανοδική κίνηση, με ενδεικτικότερες τις περιπτώσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, της Intralot, του Μυτιληναίου, της Motor Oil και της ΕΧΑΕ.

Αντιθέτως, μετοχές που υπεραποδίδουν στη διάρκεια της εξαήμερης αντίδρασης είναι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Εθνική, MIG, Frigoglass, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου.

Λίγο μετά τις 14.00 είχαν γίνει συναλλαγές πάνω από 92 εκατ. ευρώ, με πακέτα σε Alpha Bank, Eurobank, Folli Follie Group και με τον τζίρο στη μετοχή της Εθνικής να ξεπερνά τα 36,6 εκατ. ευρώ. Περίπου 12 εκατ. ευρώ είχαν γίνει στη μετοχή της Πειραιώς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων στα επίπεδα των 1.200-1.220 μονάδων. Εύλογα, σημειώνουν οι ίδιοι, περιμένει η αγορά, ειδικότερα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, να δει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή αναφέρεται πως αύριο ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν πως από τη στιγμή που έχει εμπλακεί και το όνομα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δίνοντας το τελευταίο 24ωρο τροφή για απίστευτα σενάρια, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιος θα αναλάβει τι. Είναι προφανής ο κομβικός ρόλος του υπουργείου Οικονομικών και δεδομένος ο ρόλος του Γ. Στουρνάρα, γι' αυτό η αγορά θα αναμείνει μέχρι αύριο.

Η όλη κατάσταση... νευρικής αναμονής που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες εξηγεί τη διατήρηση δυνάμεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό και δένει με την ευρύτερη ευρωπαϊκή εικόνα. Σενάρια επί σεναρίων και παιχνίδια ισχύος επί παιχνιδιών εξουσίας σε Βερολίνο - Βρυξέλλες, με τα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια επίσης σε θέση αναμονής.

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως νωρίτερα ο DAX ήταν 9 μονάδες χαμηλότερα του νέου ιστορικού υψηλού των 9.957 μονάδων που σημειώθηκε στις 13.15. Ο FTSE 100 ενισχυόταν οριακά στις 6.847 μονάδες, ενώ οριακά υψηλότερα στις 4.532 μονάδες κυμαινόταν ο CAC 40.

Βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανοδική κίνηση των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς αντιδρούν από τα τελευταία χαμηλά 52 εβδομάδων των 5,11 ευρώ που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής 16 Μαΐου. Η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι η μόνη από τις 25 του δείκτη που σημείωσε χαμηλά τον Μάιο, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα με την υποχώρηση αυτή. Έκτοτε υλοποιείται βραχυπρόθεσμη αντίδραση απεγκλωβισμού που έφτασε νωρίτερα μέχρι τα 5,77 ευρώ.

Ανοδική φορά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέχρι τα 4,20 ευρώ, για την ΕΥΔΑΠ μέχρι τα 9,13 ευρώ, ενώ με αγοραστές εδώ και 45΄ η μετοχή του ΟΛΠ φτάνει τα 17,20 ευρώ. Έως τα 13,12 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της ΜΕΤΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v