ΧΑ: Ανοδος με αιχμή τράπεζες και ΟΠΑΠ

Πιάνει τον «στόχο» των 1.220 μονάδων το χρηματιστήριο με την Εθνική να συγκεντρώνει σχεδόν το 50% του τζίρου. Υπεραποδίδει ο ΟΠΑΠ. Κέρδη σημειώνουν Πειραιώς αλλά και ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Σωληνουργεία Κορίνθου. Απώλειες για ΕΧΑΕ, Coca Cola , Μotor Oil.

Με στοχευμένες τοποθετήσεις σε 4-6 χαρτιά του FTSE 25 και με υπεραπόδοση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει υψηλότερα προς τις 1.220 μονάδες.

Με καλές συναλλαγές, καθώς ξεπέρασαν τα 10,8 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 10.50, και με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να εστιάζουν σε πολύ συγκεκριμένες μετοχές. Να συνεκτιμηθεί πως η αγορά κινείται στον ρυθμό της σχετικής ονοματολογίας εν όψει του αναπόφευκτου ανασχηματισμού.

Την ίδια ώρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες η... σκιά των ευρωσκεπτικιστών δημιουργεί κλίμα για τη Σύνοδο Κορυφής και υποχρεώνει την Άγκελα Μέρκελ να απευθυνθεί προς τους πολίτες, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη αλλάζει.

Θα επιμείνουμε αυτές τις ημέρες στο γενικότερο κλίμα χαλάρωσης που θα επιχειρήσουν να περάσουν έστω στα λόγια και στα επουσιώδη το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες καθώς πιθανότατα θα επηρεάσουν και τη σχέση τους με την Αθήνα.

Στα καθ' ημάς, πάλι, είναι άξιον αναφοράς πως μέχρι να βρει τον ανοδικό ρυθμό της η αγορά ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο έξι φορές (μέχρι τις 10.45), μεταβλητότητα ενδεικτική των νέων ισορροπιών που δημιουργούνται βραχυπρόθεσμα και της προσπάθειας εισόδου και νέων βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.

Είτε με την αφορμή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, είτε λόγω ουσιαστικών εξελίξεων όπως στην περίπτωση της Alpha Bank.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ αντιδρά προς τα 11,80 ευρώ, με τη Euroxx να έχει ανεβάσει την τιμή-στόχο προς τα 13 ευρώ. Προς το 1,73 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, καθώς στον όμιλο τρέχουν εξελίξεις. Σε σχετικά θέματα του Εuro2day.gr γίνεται λόγος τόσο για το σχέδιο απορρόφησης της Γενικής, όσο και για τον τρόπο ρύθμισης δανείων 22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου.

Εξελίξεις και για τη μετοχή της Alpha Bank, που από τις 23 Ιουνίου θα συμπεριληφθεί στον δείκτη Stoxx 600, γεγονός που αναμφίβολα προεξοφλείται πως θα ενισχύσει τις ροές προς τη μετοχή. Η χρηματιστηριακή της Πειραιώς εκτιμά από χθες πως η Alpha Bank θα γράψει ζημίες 114 εκατ. ευρώ, θα έχει ισχυρότερα έσοδα από τόκους στο β΄ τρίμηνο και πως θεωρεί δίκαιη τιμή-στόχο το 0,88 ευρώ.

Τελευταίες ημέρες για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου και το ταμπλό αποτιμά τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τις κινήσεις των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ανοδική είναι η υποδοχή της πρόθεσης της ΕΛΒΑΛ να στραφεί και προς την ενέργεια, όπως σημείωνε χθες σχετικά ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Αύξηση μεγεθών ανακοινώνει η MLS, νέο συνεχόμενο υψηλό στα 4,50 ευρώ μετρά η μετοχή.

Το ενθαρρυντικό για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα είναι πως ο στόχος της επανακατάλυψης των 1.220 μονάδων φαίνεται να επιτυγχάνεται στα πρώτα 30΄-35΄ της συνεδρίασης.

Συνεκτιμώντας πως η Εθνική πλησιάζει σε αποτίμηση ακόμη πιο κοντά στην Alpha Bank με 8,89 δισ. ευρώ έναντι 8,93 δισ. Επίσης, την ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, που με ένα καλό σερί από τα 5,20 ευρώ φτάνει προς τα 5,74, των Σωληνουργείων Κορίνθου που από το 1,51 ευρώ βλέπει πλέον το 1,76 ευρώ, αλλά και της ΕΥΔΑΠ που επανέρχεται προς τα 8,99 ευρώ μετά το -7,14% της Δευτέρας.

Σημειωτέον πως λίγο μετά τις 11.00 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία 12,9 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v