Ενδείξεις για νέα άνοδο στο ΧΑ

Τα "ισχυρά χέρια" αξιοποιούν τη θετική διεθνώς τάση, ποντάρουν στον ανασχηματισμό και στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου και με στοχευμένες αγορές σε δεικτοβαρή χαρτιά οδηγούν το ΧΑ υψηλότερα. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Κερδήθηκε και εχθές το στοίχημα της ανόδου με τα «ισχυρά χέρια» να καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους.
Ανοδικό σερί, που έχει ξεκινήσει από τα τελευταία χαμηλά της Δευτέρας 19 Μαΐου, με αφορμή το ποντάρισμα προεξόφλησης των αποτελεσμάτων της Κυριακής 25/5 και την προσπάθεια ξένων επενδυτικών κύκλων να οδηγήσουν το Χ.Α. ψηλότερα σε αυτήν τη φάση των αγορών.

Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναλύεται η εικόνα της έβδομης συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης, με πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΠ -όπως εξαρχής είχαμε προεξοφλήσει-, που έχει φέρει την αγορά στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.220,16 μονάδες (+1,04%) αντιδρώντας σταθερά από τις 1.066 (της 19ης/5). Στις 393,06 μονάδες (+1,20%) ο FTSE, στις 171,06 με +0,94% ο Τραπεζικός και κατά 0,14% οριακά υψηλότερα στις 1.141,28 μονάδες ο FTSEM.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως η ανοδική κίνηση στο Χ.Α. συγχρονίζεται με αυτήν την ευρωαγορών και της Wall Street, αξιοποιώντας τη γενικότερα θετική τάση. Διατηρείται κυρίως από ξένα κεφάλαια, που έχουν ποντάρει στη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, επιθυμούν την παραμονή του Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και επικεντρώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Παράλληλα εκμεταλλευόμενα το διεθνές θετικό κλίμα οδηγούν το Χ.Α. ψηλότερα τώρα -αμέσως μετά τις εκλογές- αποφεύγοντας να διακινδυνεύσουν ένα rally όταν θα αρχίσουν τα δύσκολα, μετά το καλοκαίρι. Επίσης ποντάρουν στην εύλογη αλλαγή τακτικής του Βερολίνου, που πλέον είναι υποχρεωμένο να δείξει πως... έχει λάβει το μήνυμα και στα επουσιώδη να δείξει προθέσεις χαλάρωσης. Εάν αυτή η στροφή της Γερμανίας -στα επουσιώδη, για να μη γελιόμαστε- διευκολύνει και τη συγκυβέρνηση της Αθήνας ακόμη καλύτερα για τα «ξένα κεφάλαια».

Άλλωστε μία άνοδος των βασικών δεικτών στο ρηχό Χ.Α. δεν χρειάζεται περισσότερες από 2-3 δεικτοβαρείς μετοχές.

Πρακτικά το θεαματικό +7,9% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 11 ευρώ ήταν αυτό που έδωσε τον τόνο στη συνεδρίαση. Πάντως επισκίασε το γεγονός πως οι μετοχές που υποχώρησαν (66) ήταν περισσότερες απ΄αυτές που ενισχύθηκαν (55) αλλά και το ότι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά, μόλις 0,14%, έναντι 1,20% του 25άρη.

Ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται στα deals της επόμενης ημέρας -διαδικασία αναπόφευκτη, που θα κορυφωθεί μέχρι το φθινόπωρο - χειμώνα- κι οι τεχνικοί αναλυτές δίνουν το στίγμα τους και τα επενδυτικά σπίτια στοχοθετούν τις μετοχές-επιλογές τους.

Το πώς αποτιμά την κατάσταση η Fast Finance και τι εκτιμά ο αναλυτής Ηλίας Ζαχαράκης το προσεγγίζει ο Στέφανος Κοτζαμάνης σε μία ενδιαφέρουσα στροφή της αγοράς.

Σημαντικά τα μηνύματα που εστειλαν εχθές τα «ισχυρά χέρια» με το +5,65% για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 9,14 ευρώ, το +4,23% για τη μετοχή του Τιτάνα στα 23,40 ευρώ, το +4,68% της Τέρνα Ενεργειακής στα 4,25 ευρώ, το +3,17% του ΟΛΠ στα 17,25 ευρώ, το +4,52% των Ελληνικών Πετρελαίων στα 5,78 ευρώ. Αντίθετα ήταν από την αδύναμη εικόνα της Ελλάκτωρ στα 3,99 ευρώ, την ασθενή αντίδραση του Μυτιληναίου στα 6,52 ευρώ και τη διόρθωση της ΓΕΚ Τέρνα.

Σαφή μηνύματα και με τα «νέα υψηλά» της Αεροπορίας Αιγαίου στα 8,65 ευρώ και της MLS στα 4,50 ευρώ με την ΑΡΑΙΓ να συμπληρώνει 15 χρόνια ανάπτυξης στην ελληνική και διεθνή αγορά και την MLS να οδηγείται, και μέσω αγορών από τον βασικό μέτοχο, σε όλο και μεγαλύτερες αποτιμήσεις. Στα 614,19 εκατ. ευρώ αποτιμάται η Αεροπορία Αιγαίου με τη μετοχή της να έχει ενισχυθεί 47,01% από την αρχή του έτους, κατά 35,37% της MLS που αποτιμάται στα 55,13 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά οποιοδήποτε κλείσιμο πάνω από τις 1.225 μονάδες για τον Γ.Δ. και τις 398 για τον FTSE μας καλύπτει όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας απόλυτα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε διάγραμμα και μέτρηση χρήσιμα για σήμερα-αύριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v