ΧΑ: Τα τεχνικά «ορόσημα» για τους βασικούς δείκτες

Αναγκαία συνθήκη για την ισχυροποίηση της ανόδου του ΓΔ η αύξηση των συναλλαγών. Πότε ανοίγει ο δρόμος για τις 1.330 μονάδες. Ο επόμενος στόχος για τον FTSE 25. Η τεχνική εικόνα στον τραπεζικό δείκτη.

ΧΑ: Τα τεχνικά «ορόσημα» για τους βασικούς δείκτες

Η αγορά αντιδρά ανοδικά από τις 1.199 μονάδες ως τις 1.260 περίπου, όπου βρίσκεται και η πρώτη περιοχή ισχυρής αντίστασης, με τους αγοραστές να επιτυγχάνουν τον στόχο τους με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ήπιας συναλλακτικής δραστηριότητας. Η αυξημένη βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών στους δείκτες συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοδική αντεπίθεση των ελληνικών τίτλων.

Στην προηγούμενη ανοδική διάσπαση των 1.300 μονάδων έως το υψηλό των 1.329 μονάδων (10/6/2014), το αγοραστικό σήμα δόθηκε από τους αυξημένους όγκους των συναλλαγών, οπότε η πρώτη αναγκαία συνθήκη είναι η αύξηση των συναλλαγών σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Αν στις επόμενες συνεδριάσεις του Ιουλίου επαναληφθεί ο ίδιος συγχρονισμός, τότε είναι πιθανό να βρισκόμαστε στην απαρχή της προσπάθειας των αγοραστών να επιστρέψουν τον βασικό δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων.

Αν ο Γενικός Δείκτης παραμείνει πάνω από τη ζώνη των 1.250 μονάδων και παράλληλα δείξει ικανός να κινηθεί πάνω από την αντίσταση των 1.280, τότε βάζει τον πήχη στον στόχο των 1.300 μονάδων. Αν στο προσκήνιο επανέλθουν οι 1.306 μονάδες, η διάσπασή τους ανοίγει τον δρόμο για τους επόμενους στόχους και τις 1.330 μονάδες, που είναι ζώνη ισχυρής αντίστασης, όπως φάνηκε και στο προηγούμενο ανοδικό σκέλος της αγοράς.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Στον αντίποδα, οποιαδήποτε αδυναμία διατήρησης των 1.250 μονάδων με τη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων συναλλαγών, θα φέρει στο προσκήνιο τις 1.220 μονάδες ή και τις 1.200, ενώ χαμηλότερα είναι η περιοχή των 1.175-1.180 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

H τεχνική εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι παρόμοια με του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, αφού έκλεισε ακριβώς πάνω στην ισχυρή αντίσταση των 405 μονάδων. Ο επόμενος στόχος διαγραμματικά τοποθετείται στις 415-420 μονάδες, με τις 395-400 να αποτελούν το πρώτο βασικό στήριγμα.

H εικόνα του FTSE 25

Παρά τους μικρούς όγκους συναλλαγών, 7 από τις μετοχές του δείκτη Large Cap (ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Eurobank Properties, Folli Folie Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάν) απέχουν λιγότερο από 10% από το υψηλό δωδεκαμήνου.

Τέλος, η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την ευρύτερη αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να υποαποδίδει του Γενικού Δείκτη, αν και τα εβδομαδιαία κέρδη του είναι υπερδιπλάσια. Η πρώτη αντίσταση στην ανοδική προσπάθεια είναι οι 180-182 μονάδες που συμπίπτουν και με τον ΕΚΜΟ των 200 ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση του δείκτη πάνω από τις 170 μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v