Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ήπια διολίσθηση με τζίρο διακοπών

Τίποτα το ουσιαστικό δεν αλλάζει στο ταμπλό, καθώς επικρατεί συναλλακτική νηνεμία στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των εισηγμένων. Από τον FT 25 μεγαλύτερες απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Alpha Bank. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Folli, Μέτκα.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν φαίνεται να παρουσιάζουν οι τάσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σημειώνουν μικρές απώλειες και ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της αυριανής έναρξης ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, την οποία ανοίγει η Alcoa.

Συνεχίζεται η συναλλακτική απαξίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τζίρο μόλις και μετά βίας να ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης, και ενώ τα 2,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, η οποία δείχνει να ξεπερνά το 1 προς 1,4, ενώ ελάχιστοι είναι οι θετικοί πρωταγωνιστές ακόμα και στο ταμπλό του FT 25.

Έτσι, με κέρδη μεγαλύτερα του 1%, αλλά με πολύ χαμηλές συναλλαγές, κινούνται Eurobank Properties και ΜΕΤΚΑ, ενώ κέρδη χαμηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημειώνουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Folli Follie Group.

Από την άλλη, απώλειες μεγαλύτερες του 1% καταγράφει ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων η μετοχή της Alpha Bank, η οποία παρά το ανοδικό ξεκίνημα δείχνει να πιέζεται με πωλήσεις που ανέβασαν στροφές μετά τις 12.11.

Χαμηλότερα του 25άρη με απώλειες μεγαλύτερες του 20% κινείται το δικαίωμα της Lamda Development (τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης), ενώ ελεγχόμενες απώλειες σημειώνουν Παπουτσάνης, Forthnet, MLS, Νηρέας, Aegean και Lamda Development.

Παραμένει τεχνικά ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης το κλείσιμο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνω των 406 μονάδων, όμως ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα ουσιαστικό δεν θα έχει αλλάξει με τόσο χαμηλή μικτή αξία συναλλαγών.

Αντίθετα, κίνηση του FT 25 και κλείσιμο χαμηλότερα των 397 μονάδων πιθανότατα να επισπεύσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και μείωσης θέσεων.

Από την πλευρά της τρέχουσας ειδησεογραφίας, άξια λόγου η ανακοίνωση του Reuters σύμφωνα με την οποία κεφάλαια ύψους 600-700 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει ο ΟΤΕ από την έκδοση 6ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει ήδη και κλείνει σήμερα το μεσημέρι.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v