Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλακτική «άπνοια» στο Χρηματιστήριο

Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 91 συνεδριάσεων σημειώθηκε σήμερα στο ΧΑ, με τον ΓΔ να κλείνει ουσιαστικά αμετάβλητος. Υπεραπόδοση για την μετοχή του ΟΠΑΠ. Κέρδη κατέγραψαν Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola. Πτώση σημείωσαν Εθνική Τράπεζα, Τέρνα Ενεργειακή. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο τζίρος ακολουθεί φθίνουσα πορεία στο Χ.Α. και σήμερα σημειώθηκε η χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών των τελευταίων 91 συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στις 20/2 (46,881 εκατ.).

Και αν την Παρασκευή το Χ.Α. είχε το "άλλοθι" της αργίας στην Wall Street, ασφαλώς και η σημερινή εικόνα της Αγοράς προβλημάτισε και τους πλέον αισιόδοξους, έστω και αν σήμερα η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν σχετικά υψηλότερη από τα 45 και κάτι εκατ. της Παρασκευής (!)

Έντονος προβληματισμός και στις τάξεις των ξένων χαρτοφυλακίων, που ανήσυχα "ανακαλύπτουν" την ρηχότητα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς και βλέπουν ότι παρά το συνεχιζόμενο μπαράζ των "εισαγόμενων" θετικών εκθέσεων, όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες ομάδες αγοραστών, αλλά οι περισσότερο υποψιασμένοι περιμένουν μία ανάκαμψη των τιμών, έστω και τεχνική, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες μειώσεις θέσεων.

Το "παζλ" των "εισαγόμενων" εκθέσεων το συμπλήρωσε σήμερα η Citigroup, "παραδοσιακή αρκούδα" για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας (!)

Πιο συγκεκριμένα, "η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο συγκεντρωμένες Τραπεζικές Αγορές της Ευρώπης, όπου οι τέσσερις κορυφαίες Τράπεζες κατέχουν μερίδιο 98% στην Αγορά των καταθέσεων. Παράλληλα, τα κόστη τους υποχώρησαν κατά 6-11% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο. Καθώς υπάρχουν μόνο τέσσερις 'παίκτες', θα είναι ευκολότερο για εκείνες να αυξήσουν την κερδοφορία τους", λέει η Citi, σε έκθεσή της. Ο διεθνής οίκος προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεών του για την κερδοφορία των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, που αντανακλούν τα ισχυρότερα προ προβλέψεων κέρδη και τις χαμηλότερες απώλειες από τα δάνεια.

Παράλληλα, αναβάθμισε τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε "buy", με τιμή στόχο τα 2 ευρώ ανά μετοχή, θεωρώντας πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση για την Ελληνική Τραπεζική ανάκαμψη, τόσο σε όρους βελτιωμένων δεικτών κόστους και εσόδων, όσο και σε όρους υποχώρησης των "κόκκινων' δανείων της. Όσον αφορά την Alpha Bank και την Εθνική, η σύσταση διατηρείται "neutral".

Από εκεί και πέρα και ανεξαρτήτως των εκθέσεων, ο μόνος αδιάψευστος μάρτυρας είναι το χρηματιστηριακό ταμπλώ, το οποίο δείχνει έντονα την επιστροφή της καχεξίας και της έντονης επιφυλακτικότητας.

Με αυτούς τους τζίρους, ασφαλώς και από την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα λείψει η δυναμική που θα μπορούσε να οδηγήσει τους βασικούς δείκτες σε νεότερα υψηλά.

Μάλιστα, στα "δύσκολα της ημέρας" τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα, αν οι αγοραστές δεν έπαιρναν κάποιες πρωτοβουλίες στον τίτλο του ΟΠΑΠ, μετά τις 13.50. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, ήταν από τους ελάχιστους Δεικτοβαρείς τίτλους που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η συναλλακτική απαξίωση, αργά αλλά σταθερά "χτυπάει την πόρτα" και του FTSE25.

Πιο συγκεκριμένα, με 4021 τεμ. ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΛΠ, με 7258 τεμ. ο τίτλος της Eurobank Properties, με 11908 τεμ. η μετοχή της ΕΕΕ, με 14225 τεμ. της ΕΥΔΑΠ, με 16347 τεμ. της Μέτκα και με 20173 κομμάτια η μετοχή της Motor Oil.

Χαμηλότερα των 30000 τεμ. οι συναλλαγές για Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα, ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco, Jumbo, Folli Follie Group, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι θετικές εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΗ, μπορεί να βοηθήσουν την Αγορά "να βγει από το τέλμα" μιας και μέχρι στιγμής οι όγκοι αλλά και οι ημερήσιες μεταβολές μοιάζουν περισσότερο με συσσώρευση και όχι με τασική κίνηση, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Από την άλλη και ενώ συνεχίζονται οι εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων, όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει ακόμα μία έξοδο στις Αγορές, με στόχο επιτόκιο στο 3,5%-3,75% γεγονός πολύ θετικό αν τα καταφέρει. Με βάση αυτό το σκεπτικό η Αγορά θέλει να "πλέει σε ήσυχα νερά" μέχρι την έκδοση. Από τίτλους δεν είχαμε κάποιες ιδιαίτερες εκπλήξεις με τους περισσότερους απλά να κάνουν κινήσεις τακτικής, χωρίς ουσιαστική τάση.
 
Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να είναι "Long" με κοντινό "stop" το 12,62 ενώ το 13,50-13,60 επίπεδο είναι η κύρια αντίσταση που πρέπει να σπάσει αν θέλει να προσπαθήσει να βάλει ρότα για το 14,50.  Το 12,30 επίπεδο είναι κοντινή μας στήριξη, ενώ το 12,00 κύρια. Τεχνικά η Αγορά, σε πρώτη φάση, πρέπει να κατοχυρώσει πάνω από τις 1260-1270 μονάδες, για να μπορέσει να ισορροπήσει και να προσπαθήσει να δοκιμάσει και πάλι το πολύ σημαντικό 1305, ανοδική διάσπαση του οποίου μπορεί να κάνει την διαφορά.
 
Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι 184 μονάδες είναι ιδιαίτερα αποφασιστικό σημείο, καθώς ανοδική του διάσπαση θα δώσει γενικότερο αγοραστικό σήμα στην Αγορά.  

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "κόκκινο" φάνηκε να επικρατεί στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με "πράσινες" εξαιρέσεις τους δείκτες Hang Seng (+0,03%) και Sensex 30 (+0,53%).
 
Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να επιλέγουν κινήσεις μερικής κατοχύρωσης κερδών και στάση αναμονής εν όψει εκκίνησης των εταιρικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, αύριο με την Alcoa.
 
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που περιμένουν να δουν να τα επίπεδα ρεκόρ για αρκετούς διεθνείς δείκτες δικαιολογούνται από τα αποτελέσματα των εταιρειών, ενώ προβληματισμό προκάλεσε και η πρόβλεψη της Goldman Sachs σύμφωνα με την οποία η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από το 3ο τρίμηνο του 2015 και όχι από το 1ο τρίμηνο του 2016.
 
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγλκιτς δήλωσε πως είναι "εξαιρετικά ανήσυχος" με τα σημερινά επίπεδα των μετοχών, τονίζοντας πως δεν συνοδεύονται από μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ. "Ο λόγος που οι μετοχές είναι τόσο ψηλά, οφείλεται εν μέρει στο ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι αναδυόμενες Αγορές συνεχίζουν να αναπτύσσονται με υψηλότερο ρυθμό από την Αμερικάνικη οικονομία, χωρίς να αναφέρουμε την Ευρώπη" σημείωσε ο κ. Στίγκλιτς. Ο ίδιος επισήμανε πως ένα μεγάλο μέρος των κερδών των Αμερικανικών πολυεθνικών προέρχονται από τις αναδυόμενες Αγορές.
 
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, σημαντική μείωση της Βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκε στη Γερμανία το Μάιο και συρρικνώθηκε κατά 1,8%, που είναι και η πιο απότομη μείωση από τον Απρίλιο του 2012. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ότι η Βιομηχανική παραγωγή θα παρέμενε στάσιμη.
 
Απροσδόκητη βελτίωση καταγράφηκε στο δείκτη επενδυτικού κλίματος Sensix της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, με τους αναλυτές να αποδίδουν την εξέλιξη στα πρωτοφανή μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αισιοδοξίας Sensix ενισχύθηκε στο 10,1 τον Ιούλιο από 8,5 τον προηγούμενο μήνα μετά από δύο διαδοχικές μηνιαίες πτώσεις. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters - προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μειωθεί στο 8. 

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και έχουμε ακόμη δουλειά" δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, σήμερα και αύριο διεθνές επενδυτικό φόρουμ διοργανώνει στην Αθήνα ο όμιλος της Eurobank με την συμμετοχή 30 κορυφαίων ξένων επενδυτικών οίκων από Ευρώπη, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 3 τρισ. δολαρίων.
 
Βασικό αντικείμενο του investor forum είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελληνική Αγορά τόσο στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων όσο και στο νευραλγικό κομμάτι της αναδιάρθρωσης ολόκληρων κλάδων της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας.
 
Την έναρξη κάλυψης των μετοχών του Μυτιληναίου και της Μέτκα γνωστοποίησε η Wood & Co.
Ο ξένος οίκος δίνει σύσταση "Buy" για τον Μυτιληναίο με τιμή - στόχο τα 8,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για τη Μέτκα δίνεται τιμή - στόχος 14,7 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση "hold".

Κεφάλαια ύψους 600-700 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει ο ΟΤΕ από την έκδοση εξαετούς ομολόγου, σύμφωνα με το Reuters. Τo βιβλίo προσφορών άνοιξε σήμερα, ενώ το κουπόνι της έκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα mid-swaps συν 280 - 290 μονάδες βάσης.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος περίπου 13 μνονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1237,58 (-0,50%) και υψηλό τις 1250,3 μονάδες (+0,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1243,96 (+0,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1242,82 μονάδες με οριακές απώλειες 0,08%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 60,5 εκατ. από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΦΓΚΡΠ). Μόλις πέντε τίτλοι (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ) "απασχόλησαν" το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όλοι σχεδόν οι τίτλοι του FTSE25, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Εξαίρεση οι Μέτκα, ΟΠΑΠ (κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (δεν 'ηλθε σε επαφή με το "πράσινο").
Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας τους Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, MIG, Viohalco.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, εντυπώσεις αντίστροφες του ΟΠΑΠ δημιούργησε ο τίτλος της Alpha Bank, που ενώ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,7130 ευρώ (+1,13%), μετά τις 12.11 οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν εντονότερη την παρουσία τους και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,6820 ευρώ (-3,26%).

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίστηκε η κίνηση - ασανσέρ για την Lamda Development, ενώ αξιοπρόσεκτες πιέσεις (-16,85%) σημειώθηκαν και στο δικαίωμα κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης.

"Ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη για την Ελγέκα, ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Τεχν. Ολυμπιακή.

Εξαφανίστηκαν οι αγοραστές στην Audiovisual και αργά αλλά σταθερά συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική της κίνηση η Forthnet, που έχει ξεκινήσει από τα 1,63 ευρώ (κλείσιμο 1/7).

Τέλος, παραμένει ζητούμενο τι γνώριζε ο επιθετικός αγοραστής στην ΕΒΖ που "άνοιξε" την μετοχή, με 12000 τεμ. στα 0,8170 ευρώ (+29,63%). Ο τίτλος έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα, όμως η όλη συμπεριφορά έδειξε την ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος (!)

---ΧΠΑ

Ως μη γενόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, καθώς οι συναλλαγές υποχώρησαν σε νέα χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.077 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.841, 2.549 για τον Ιούλιο, 136 για τον Αύγουστο και 156 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 403,25) κινήθηκε μεταξύ 400,5 και 405,25 μονάδων, αυξάνοντας το premium στο 0,52%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (293), ΔΕΗ (225), Alpha Bank (1.181), Εθνική (634), Πειραιώς (600), MIG (197), Eurobank (1.222), ΟΠΑΠ (160), ΕΧΑΕ (149).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μικρό ενδιαφέρον παρουσίασε και η Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης (224 τεμάχια) και για ακόμη μια φορά οι traders έδειξαν σαφή προτίμηση στα δικαιώματα αγοράς (223 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (1 τμχ), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 36%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (99.838.880 τεμ.), Εθνική (2.335.227 τεμ.), Πειραιώς (18.448.840 τεμ.), Eurobank (1.611.772 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v