Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Απειλή για την ανάκαμψη το υπερτιμημένο ευρώ

Ο M.Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική, σημειώνοντας πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ντράγκι: Απειλή για την ανάκαμψη το υπερτιμημένο ευρώ

Η υπερβολική άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ αποτελεί ρίσκο για την βιωσιμότητα της ανάκαμψης της ευρωζώνης, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την θέση πως η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά τόνισε πως αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη .

«Αναμφίβολα η ανατίμηση που καταγράφηκε από τα μέσα του 2012 είχε αντίκτυπο στην σταθερότητα των τιμών» ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Στη σημερινή συγκυρία, ένα υπερτιμημένο ευρώ αποτελεί ρίσκο στην βιωσιμότητα της ανάκαμψης» υπογράμμισε. 

Σημειώνεται πως η σταθερότητα των τιμών αποτελεί τον βασικό στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Τις τελευταίες εβδομάδες η κεντρική τράπεζα έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την γαλλική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μια εύλογη υποτίμηση του ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική, σημειώνοντας πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας στηρίζει ομόφωνα την χρήση μη συμβατικών μέτρων εφόσον χρειαστεί. Τόνισε ακόμα πως το QE δεν παραβιάζει την δικαιοδοσία της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v