Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Αποχαιρέτησε» τα κέρδη

Οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και κυρίως της Ιβηρικής εξανεμίζουν τα αρχικά κέρδη της συνεδρίασης. Γύρισαν πτωτικά Πειραιώς, Eurobank, Εθνική. Στο κόκκινο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Άνοδο καταγράφουν Alpha Βank, Coca Cola, Mυτιληναίος.

Ξεκαθαρίζει προς τον... κόκκινο φόντο η κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με τα χρηματιστήρια της Ιβηρικής Χερσονήσου να σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες του 1%.

Πτώση μεγαλύτερη του 17% καταγράφει η μετοχή της Banco Espirito Santo, στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας, ύστερα από τη χθεσινή υποχώρηση κατά 8% και βέβαια όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι ανησυχίες μπορεί να διασκεδάστηκαν, πρόσκαιρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν εκλείψει.

Αργά αλλά σταθερά και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δείχνει να εγκαταλείπει τα μέχρι στιγμής υψηλά ημέρας, επιβεβαιώνοντας τις επιφυλάξεις της στήλης για το ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης και τον ασυνήθιστα υψηλό τζίρο της πρώτης ώρας, που παρέπεμπε, πιθανότατα, σε διανομή χαρτιών.

Ήδη έχουν απολέσει τα αρχικά τους κέρδη και έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο oι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, ενώ αντίθετα διατηρεί κάποιο μέρος των αρχικών κερδών η Alpha Bank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με αρνητικό πρόσημο κινούνται Viohalco, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Folli Follie Group, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στριφογυρίζει ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Η καθαρή αξία συναλλαγών έχει κατεβάσει σημαντικά στροφές, καθώς με τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης ο τζίρος ξεπερνά τα 48 εκατ. από τα οποία τα 15,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Εθνική, Eurobank, Jumbo και ΟΠΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας φθάνει τα 33 εκατ., όταν την πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο τζίρος άγγιζε τα 25 εκατ.

Αυτό μπορεί να έχει τη σημασία του για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, σε περίπτωση που δεν ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους οι αγοραστές.

Συμπερασματικά, το υπόλοιπο απαιτεί αυξημένη προσοχή, καθώς αν δεν επιστρέψουν οι αγοραστές, έστω και αποκλειστικά στον τραπεζικό κλάδο, δικαιολογώντας τις αρχικές επιθετικές τους κινήσεις, δεν αποκλείεται την τελευταία ώρα οι εν δυνάμει πωλητές να αναλάβουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και η εικόνα να αλλάξει σημαντικά.

Το απόλυτο τίποτα από τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση φαίνεται να δικαιώνει όλους αυτούς που παραμένουν επιδεικτικά εκτός αγοράς και σε ρόλο θεατή, μη θέλοντας να συμμετάσχουν σε μία αγορά το πολύ 10 μετοχών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v