Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί το σενάριο αντίδρασης

Στο ενδεχόμενο...αναλαμπής των ευρωαγορών και στην επιβεβαίωση σημαντικών στηρίξεων ποντάρουν όσοι βλέπουν για σήμερα-αύριο περιθώριο αναστροφής της διόρθωσης. Στις 150 η στήριξη-κλειδί για τον Τραπεζικό Δείκτη. Στο 1,65 η Ανεμος με πτώση 3%.

"Γεωπολιτικές" πιέσεις στη Wall Street αργά εχθές το βράδυ, σημαντική διόρθωση το απόγευμα στις ευρωαγορές και συνέχιση της ταλαιπωρίας νωρίτερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κλείσιμο χαμηλότερα και των 1.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, οριακά κάτω από τις 370 ο FT25. Σταθερή εστία πτώσης οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να συνεχίζει τη διολίσθησή του προς το εύρος των 155-150 μονάδων.

Αν κάτι έκανε τη διαφορά εχθές ήταν η μικρή αύξηση των συναλλαγών (στα 105 εκατ. ευρώ), οι συνεχιζόμενες πωλήσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και η προσπάθεια αντίδρασης ορισμένων blue chips.

Διεθνώς οι αγορές επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ενδεικτική η σημαντική διόρθωση του DAX χαμηλότερα και των 9.600 μονάδων, με τον πτωτικό σχηματισμό να έχει ξεκινήσει από τα ιστορικά υψηλά των 10.050,98 και να βουτά ενδοσυνεδριακά μέχρι και τις 9.597,62 μονάδες.

Ας έχουμε υπόψη μας τη γενικότερη διόρθωση των ευρωαγορών, καθώς διαγραμματικά η πτώση λ.χ. του FT 25 κουμπώνει με αυτήν του γερμανικού δείκτη. Ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς οι οποίοι εστιάζουν στον σημαντικό βαθμό συσχέτισης της ελληνικής διόρθωσης με τη διεθνή, υποστηρίζοντας πως η παρατηρούμενη μείωση θέσεων από την πλευρά των ξένων θα μπορούσε να αναστραφεί εάν και εφόσον μεταβληθεί το κλίμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα επιμείνω λίγο περισσότερο στη χθεσινή υποχώρηση του DAX χαμηλότερα των 9.600 μονάδων, μετρώντας τη συνολική ως ποσοστό στην τελευταία ανοδική αντίδραση του δείκτη. Συνεκτιμώντας δε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με πιθανό προοίμιο τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ και την τακτικίστικη αλλαγή στάσης της Μόσχας, το σενάριο αναστροφής σε διεθνές επίπεδο έχει κερδίσει πόντους. Το εάν θα επιβεβαιωθεί σύντομα, σήμερα - αύριο, το κατά πόσον θα πρόκειται για αναλαμπή - αντίδραση θα φανεί στη συνέχεια, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η παρακολούθηση της ελεγχόμενης διόρθωσης - ξεφουσκώματος όλων των αγορών διεθνώς. Συνεπώς δεν αποκλείω ένα σήμα αναστροφής, ίσως από τη Φρανκφούρτη, σήμερα-αύριο, θα εστιάσουμε περισσότερο στα του Χ.Α. 

Κατατοπιστικό το χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου και για τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα στοιχεία που αναλύει καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές παίζονται κυρίως τεχνικά (με εμφανές πρόγραμμα εντολών πώλησης- αγοράς).

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τις τράπεζες, καθώς στη γενικότερη επιφυλακτικότητα ήρθε και το... δώρο της BlackRock, που ως γνωστόν έχει διενεργήσει δύο κύκλους ενδοσκόπησης - ελέγχου του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο δεύτερος μάλιστα σαφώς πιο ενδελεχής του πρώτου και με ποιοτικότερα κριτήρια όσον αφορά την πραγματική κατάσταση των δανειακών χαρτοφυλακίων, υποχρεώσεων, επιχειρηματικών ανοιγμάτων.

Στις 153,51 μονάδες ο κλαδικός δείκτης και με τις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση από τις τελευταίες κορυφές. Προβληματική πλέον η υποχώρηση της τιμής των μετοχών Alpha Bank, Πειραιώς, χαμηλότερα των αυξήσεων κεφαλαίου και με τις Εθνική, Eurobank σε συγκριτικά κάπως καλύτερη θέση, αλλά για πόσο ακόμη;

Ο κλαδικός δείκτης εάν χάσει και τις 150-145 μονάδες ανάβει κόκκινο και δίνει σήμα για μαζικότερη έξοδο, κάτι που δεν νομίζω πως θα συμβεί σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Οπότε θα δώσω πόντους στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης των 150 μονάδων και στον Ηλία Ζαχαράκη ο οποίος θεωρεί την περιοχή των 163 μονάδων σημείο αναφοράς και βραχυπρόθεσμα αναστροφής για τον τραπεζικό δείκτη.

Θα φανεί σήμερα - αύριο εάν κατ’ αρχάς η ΕΤΕ μπορεί να βγάλει αντίδραση από την περιοχή των 2,40-2,45 ευρώ και εάν ολοκληρώνονται κάπου εδώ οι ρευστοποιήσεις κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς. Η χθεσινή σημαντική πίεση στα warrants της Alpha Bank και της Πειραιώς πονήρεψε διορατικούς παίκτες της αγοράς.

Κλειδί όμως και η στάση ορισμένων ξένων οι οποίοι συνέχισαν και εχθές να μειώνουν θέσεις τους στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού να δοκιμάζει χαμηλά επίπεδα τριμήνου. Δύσκολο να χαθούν τώρα τα 10 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ - εκτός εάν αναμένεται κάτι σοβαρότερο που δεν γνωρίζουμε. Θα πρέπει οι μέχρι και εχθές πωλητές να παραχωρήσουν τη θέση τους σε αγοραστές σήμερα-αύριο. Ειδάλλως...

Ζητούμενο κατ΄ αρχάς η επαναφορά των δεικτών στα επίπεδα της Πέμπτης ώστε να καλυφθεί η μεγάλη διόρθωση της Παρασκευής, κάτι που θα βοηθούσε να γυρίσουν συμβόλαια πώλησης στο ΧΠΑ σε ΣΜΕ αγοράς.

Ενθαρρυντική ένδειξη η χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης των μετοχών των FFG, MIG, TITAN και ακόμη 2-4 σηματωρών, ενώ μας ξάφνιασε αρνητικά το πτωτικό γύρισμα της ΜΕΤΚΑ (στα 11,89 από τα 12,39 ευρώ με χαμηλό ημέρας στο κλείσιμο).

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα κρατάμε την κίνηση μετοχών-σηματωρών συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που υποδέχεται ανοδικά την είσοδο της θυγατρικής ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, με τις μετοχές της από σήμερα στο ταμπλό.

Στα υπόψη η επικείμενη εισαγωγή και της ΑΛΓΗΣ κιη διάθεση 2-5 επιχειρηματιών να προχωρήσουν στην εισαγωγή των εταιρειών τους στο Χ.Α. Καλό θα ήταν το Χ.Α. να ξαναλειτουργούσε και ως πηγή άντλησης κεφαλαίων. Εάν μάλιστα αυτό συνδυαζόταν με την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς για βελτίωση του κλίματος (στο δεύτερο 6μηνο) ίσως λειτουργούσε συνολικότερα υπέρ του χρηματιστηρίου.

Στο σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη καταγράφονται ορισμένες εκτιμήσεις που εάν επιβεβαιωθούν θα αποτυπωθούν κατά πάσα πιθανότητα και στο ταμπλό.

Μένουμε όμως στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι εστιάζοντας στα ευρωπαϊκά -κυρίως στην κίνηση του DAX- και περιμένοντας πως το Χ.Α. έστω τεχνικά μπορεί να δώσει μία κίνηση εάν συντρέξουν οι προϋποθέσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση επαληθεύονται τα χαμηλά μηνός Ιουλίου, αποφεύγουμε την περαιτέρω υποχώρηση προς τους πυθμένες του Μαΐου και ποντάρουμε στο ενδεχόμενο άλλης μίας αντίδρασης στο πλαίσιο της εμφανούς πλαγιοκαθοδικής κίνησης της αγοράς από τις τελευταίες τοπικές κορυφές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v