Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες… μπλοκάρουν την αντίδραση

Δεν μπορεί -λόγω τραπεζών- το ΧΑ να ακολουθήσει την προσπάθεια αντίδρασης των ευρωαγορών. Προς τις 150 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με νέες σημαντικές πιέσεις στην Πειραιώς. Έως -14,5% το warrant της Εθνικής. Πτωτικά η Άνεμος στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης.

Με μικρό βήμα το Χ.Α., με μεγαλύτερο η Φρανκφούρτη στα ευρωχρηματιστήρια, επιχειρήθηκε αρχικά η ανάσχεση της διόρθωσης και η δημιουργία προϋποθέσεων αναστροφής.

Προσπάθεια που στο Χ.Α. είχε διάρκεια μίας ώρας, καθώς το γύρισμα των τραπεζών με τον κλαδικό δείκτη να κλίνει επικίνδυνα προς τις 150 μονάδες, επέτεινε ρευστοποιήσεις και πιέσεις από τη μετοχή της Πειραιώς μέχρι την ΕΤΕ.

Σημαντικές πιέσεις για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στα warrants των τραπεζών με το ΠΕΙΡ ΤΠ και ΕΤΕ ΤΠ να δέχονται σήμερα τη μεγαλύτερη.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κίνηση των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, με τη γερμανική -τη μεγαλύτερη της γηραιάς ηπείρου- να δίνει από την αρχή το σήμα της αντίδρασης. Έχοντας τον DAX και τους βασικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στο... συν, ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α., χωρίς εκπλήξεις για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και με τους επικεφαλής του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να χτυπούν το καμπανάκι εισαγωγής - διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ (η μετοχή κινείται πτωτικά στο 1,61, με απώλειες 5,3%).

Εύλογα ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε στην αρχή της συνεδρίασης πως η εισαγωγή της εταιρείας έδωσε πνοή στην εισαγωγή νέων και περισσότερων εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Περισσότερα για αυτό το θέμα αργότερα στον Εκηβόλο, εστιάζοντας στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης και στην υποαπόδοση του Χ.Α. έναντι (ενδεικτικά) του DAX καθώς λίγο πριν από τις 11.30 ο μεν Γ.Δ. ενισχυόταν οριακά στις 1.150 μονάδες, τη στιγμή που ο γερμανικός δείκτης αντιδρούσε έως 0,79% προς τις 9.693.

Στα πρώτα στοιχεία της συνεδρίασης -εκτός της εισαγωγής της ΑΝΕΜΟΣ- η εμφανής ταλαιπωρία κατ΄ αρχάς των τραπεζών με τον κλαδικό δείκτη χαμηλότερα, αλλά μέσα στη ζώνη τιμών από 155 έως 150 μονάδες, με την Πειραιώς να προβληματίζει λόγω της περαιτέρω πίεσης και υποχώρησης της προς το 1,43 ευρώ.

Ο μέτριος τζίρος -όμως στα περίπου 16 εκατ. ευρώ-, μεγαλύτερος συγκριτικά με εχθές την ίδια ώρα, με περισσότερα... πακετάκια (λίγων τεμαχίων σε ΥΓΕΙΑ, Lamda Development, ΕΤΕ και ΕΤΕ τπ, FFG), ποσοτική διαφοροποίηση των μετοχών του 25άρη στα πρώτα 60΄της συνεδρίασης σε σχέση με χθες.

Ειδικότερα για τον Γ.Δ., το εύρος διακύμανσης διαμορφώνεται στις 1.147,11-1.156,64 μονάδες και θεωρούμε το χθεσινό ενδοσυνεδριακά χαμηλό των 1.138,63 μονάδων σημείο αναφοράς και βραχυπρόθεσμης στήριξης (στο πλαίσιο μίας Τ+3 μέτρησης των κινήσεών μας).

Στην περιοχή των 368-370 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στα 16,2 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές από τα οποία το 72%(!) στις τράπεζες, καθώς στην Πειραιώς είχαν αλλάξει χέρια τμχ. αξίας πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ και στην Εθνική τμχ. άλλων 4,5 εκατ..

Διμέτοχη συναλλακτικά η αρχή της συνεδρίασης ό,τι αυτό συνεπάγεται για το υπόλοιπο της αγοράς και ενός ρηχού χρηματιστηρίου όπου μετά από μία ώρα συνεδρίασης σε περισσότερες από τις μισές μετοχές δεν είχε γίνει καν πράξη ανοίγματος.

Προσπάθεια απορρόφησης της προσφοράς, που βγαίνει σταθερά στην Πειραιώς με εντολές από τα χαμηλά του 1,40 διαδοχικά μέχρι το 1,45 ευρώ, συντονισμένη προσπάθεια και στη μετοχή της Εθνικής από τα 2,40 με αρκετές πράξεις να γίνονται και σε θετικό έδαφος προς τα 2,45.

Συγκριτικά καλύτερη σήμερα η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank, ωστόσο σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία κυρίαρχο θέμα συζητήσεων παρέμενε η «διπλή βολή» (BlackRock, Standard & Poor’s) και κατά πόσον αυτή μπορεί να στοχεύει στην άσκηση πίεσης των δανειστών προς την Αθήνα εν όψει και των stress tests της ΕΚΤ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου αυξήσεως κεφαλαίου στις τράπεζες κάτι που κρατά σε ομηρεία τον κλάδο και την όποια προσπάθεια για ανοδική αντίδραση.

Μοιραία το... βάρος της όποιας προσπάθειας έχει μεταφερθεί σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ όπου σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί κάποιες εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας. Ειδικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ εντολές δόθηκαν από τα 10,38, στου ΟΠΑΠ από τα 11,75 και από τα 10,23 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ.

Λίγο μετά τις 11.30 και μετά το γύρισμα των τραπεζών και του FT25 προς τις 366 μονάδες (-0,67%) είχαν μειωθεί σε 11 οι μετοχές του δείκτη που συνέχιζαν ανοδικά έναντι 19 στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης. Αυτό δείχνει το πόσο εύθραυστη παραμένει η τάση στο Χ.Α., τον βαθμό εξάρτησης του υπόλοιπου της αγοράς από τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο και την ευάλωτη κι ευμετάβλητη διάθεση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v