Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες... αφύπνισης στο Χρηματιστήριο

Αντέδρασε το χρηματιστήριο με «ισχυρά χέρια» να δραστηριοποιούνται με αγορές σε βαριά blue chips. Συνεχίζονται, όμως, οι πιέσεις σε Εθνική και Πειραιώς. Πτωτικά η Άνεμος στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό.

Βρίσκουν τον βηματισμό τους στο Χ.Α. και μετά την ψυχρολουσία στις 11.30 τα "ισχυρά χέρια" έχουν βγει μπροστά. Εμφανής ο συντονισμός των κινήσεων ισχυρών παικτών, που σταδιακά μετά τις 12 έφεραν την αγορά στα ίσια της και με τοποθετήσεις τους κυρίως σε ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και στον ΟΠΑΠ ώθησαν τον Γ.Δ. έως τις 1.155 μονάδες και τον FT 25 προς τις 372, παρά το γεγονός πως ο τραπεζικός δείκτης παρέμενε στο κόκκινο μέχρι τις 13.05.

Ωστόσο η αρχικά μεγαλύτερη προσφορά στις τράπεζες απορροφήθηκε σταδιακά, ο κλαδικός δείκτης από τις 150,79 αντέδρασε προς τις 153,47 μονάδες, με τη μετοχή της Πειραιώς να μαζεύεται από τα χαμηλά ημέρας (1,41 ευρώ). Ομως σημαντικότερο θεωρώ το μήνυμα που έστειλαν τα "ισχυρά χέρια" στη διάρκεια της βύθισης της αγοράς, της απόκλισης του Χ.Α. από την προσπάθεια αντίδρασης των περισσότερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης προεξάρχοντος του γερμανικού.

Ισχυρός παράγων, ο οποίος δραστηριοποειίται σε κλάδο της... επικαιρότητας, σημείωνε πως εάν το Χ.Α. δεν καταφέρει να συγχρονισθεί σύντομα, τώρα με την κίνηση των ευρωχρηματιστηρίων το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι χάνεται.

Πολύ δε περισσότερο που η εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ (κινείται στο 1,63 ευρώ με πτώση 4,12%) δημιουργεί νέες προϋποθέσεις όχι μόνο για τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας αλλά για ένα σημαντικότερο τμήμα της αγοράς, και στην προσδοκία και άλλων πως μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Και μπορεί τα... μεγέθη της ΑΛΓΗΣ να είναι μικρά, όμως πρόκειται για μία δεύτερη προσπάθεια εισαγωγής σε έναν πιο εξειδικευμένο τομέα της αγοράς και για επιχειρήσεις "χαμηλότερων κυβικών".

Η προσδοκία στην αγορά είναι πως, εάν διατηρηθεί έστω η... πλαγιοκαθοδική τάση, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ανάλογες προσπάθειες μικρότερων ή μεγαλύτερων... κυβικών. Ενδεικτική άλλωστε και η περίπτωση της Genesis Pharma (ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Κ. Ευρυπίδη στην Πέννυ Κούτρα).

Όσον αφορά την ΑΛΓΗ, ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη και θα κλείσει τη Δευτέρα (28/7) το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών για τη διενέργεια Δημόσιας Προσφοράς με καταβολή μετρητών για ΑΜΚ και εισαγωγή στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. 

Ενθαρρυντικό το ότι η εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ δημιουργεί "μόχλευση" ευρύτερα στον χώρο, ενεργοποιώντας τις τελευταίες 2-3 ημέρες το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου. Προφανώς και δεν είναι τυχαία η ανοδική αντίδραση της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής καθώς η σύγκριση με την νεοεισαχθείσα γίνεται πλέον με όρους μεγεθών - αποτίμησης, διευκολύνοντας και την ανοδική κίνηση της ΓΕΚ Τέρνα.

Ενισχύονται επίσης οι αγορές στη μετοχή της ΔΕΗ με τις πράξεις να φτάνουν νωρίτερα μέχρι τα 10,42 ευρώ. Κινητικότητα και στη μετοχή της ΜΕΤΚΑ που μετά το χθεσινό γύρισμα επανακάμπτει προς τα 12,20 ευρώ.

Νωρίτερα πέρασε κι ένα πακέτο 200.000 μετοχών της ΑΝΕΜΟΣ στο 1,70 ευρώ ενισχύοντας την προσδοκία ανθρώπων της αγοράς πως η μόχελυση μπορεί να έχει συνέχεια.

Σταδιακή αύξηση συναλλαγών όταν λίγο μετά τις 13.15-13.20 οι βασικοί δείκτες ξεπέρασαν τις υψηλές τιμές που είχαν σημειωθεί στις 10.50- 10.55. Με τον Γ.Δ. να επανέρχεται άμεσα προς τις 1.557 και τον 25άρη στις 373 μονάδες.

Σταδιακά η αλλαγή τάσης αποτυπώθηκε και στο... ταμπλό: 22 από τις μετοχές του δείκτη ενισχύθηκαν λιγότερο ή περισσότερο, οι συναλλαγές σημείωσαν άνοδο (στα 48 εκατ. ευρώ από τα αρχικά 15 εκατ.) αλλά η κατανομή παρέμεινε επικεντρωμένη (σε ποσοστό 72%) στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

Σε 51/38 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών με αρκετές από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να υπεραποδίδουν. Ενδεικτικό το 3,87% για την ΤΕΝΕΡΓ, το 2,27% για τη ΜΕΤΚΑ, το 3,60% της ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και το 1,72% του ΥΓΕΙΑ ή το 3,51% της Lamda Development. Στη μετοχή της τελευταίας αναμενόμενη η σημερινή κινητικότητα και λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών με ένα πακέτο των 45.293 τμχ. να περνά νωρίτερα στα 4,70 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v