Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα «παιχτεί» η βραχυπρόθεσμη τάση

Ποιες «παγίδες» και ευκαιρίες κρύβει το διήμερο ράλι. Οι τρεις παράγοντες που «ξύπνησαν» τους αγοραστές. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα. Η εικόνα στις τράπεζες. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με αυξημένες συναλλαγές η επαναφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα επίπεδα της 8ης Ιουλίου με κλείσιμο καθαρά πάνω από τις 1.200 μονάδες, που για δύο εβδομάδες αποτέλεσε περισσότερο ένα ψυχολογικό σημείο αναφοράς κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Η αναστροφή της βραχυπρόθεσμα πτωτικής τάσης πραγματοποιήθηκε με ευρεία στήριξη εγχώριων και ξένων επενδυτικών δυνάμεων, με αφορμή τις εξελίξεις στο εξωτερικό και εσωτερικό μέτωπο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.214,62 μονάδες ολοκληρώθηκε χρηματιστηριακά η εβδομάδα, που ξεκίνησε την Δευτέρα με υπόλοιπο διόρθωσης (στις 1.149 μονάδες- συνέχεια του -2,69% στις 1.158,24 μονάδες της προηγούμενης Παρασκευής 18/7). Τα στοιχεία που σφυρηλάτησαν την άνοδο του διημέρου 24-25/7 ήταν κυρίως η αύξηση των συναλλαγών, η ευρύτητα της κίνησης και η συμμετοχή εγχώριων παικτών.

Το κλείσιμο της Παρασκευής κρύβει εξίσου ευκαιρίες αλλά και παγίδες και αυτό γιατί η επάνοδος προς τις 1.220 έχει ενεργοποιήσει το ανοδικό σενάριο ωστόσο υπολείπεται ένα κενό από την συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου, που μπορεί να καλυφθεί σαν συνέχιση της υφιστάμενης αντίδρασης.

Θυμίζουμε, πως στη συνεδρίαση της 8/7 για τον Γενικό Δείκτη σημειώθηκε υψηλή τιμή ημέρας στις 1.246,44 μονάδες (έκλεισε με απώλειες 3,98% στις 1.193,30 μονάδες) που πρακτικά σημαίνει πως ο ΓΔ έχει περιθώριο ανόδου μέχρι τις 1.246-1.250 χωρίς να μεταβάλλεται η εν εξελίξει βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση.

Μόνο ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση και των 1.250 μονάδων (και των 415/418 για τον FΤ25) θα επανέφερε την αγορά σε τροχιά (βραχυ-μεσοπρόθεσμη) υψηλότερα των 1.280-1.320 μονάδων. Αλλά αυτό είναι ένα εντελώς ξεχωριστό σενάριο, που με βάση τα τρέχοντα δεδομένα δεν εξετάζεται.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley το ελληνικό χρηματιστήριο είναι υπερπουλημένο, με τον αμερικάνικο οίκο να μετρά πέντε λόγους που ενισχύουν το- κατ΄αυτόν- ανοδικό σενάριο. Ο δεύτερος λόγος- αφορά στο ενδεχόμενο να έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση για τις μετοχές των ευρωπαικών τραπεζών- είναι κατά την εκτίμηση μας ο πιο ενδιαφέρον και ο αμεσότερα σχετιζόμενος με την προοπτική του ΧΑ.

Δεδομένου του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα και σύνθεσης του ελληνικού χρηματιστηρίου πιθανή συνέχιση της αντίδρασης και των ελληνικών τραπεζών θα επέτεινε τη μόχλευση της αγοράς για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στις 165 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών θέλει ένα κλείσιμο πάνω από τις 172 μονάδες για να "δέσει" για τη συνέχεια. Εάν αυτό συμβεί στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας έχει καλώς, καθώς στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης οι θεσμικοί κλείνουν θέσεις μηνός Ιουλίου.

Εάν συνεκτιμηθεί πως ο μήνας ξεκίνησε από τα επίπεδα των 1.228 μονάδων (Τρίτη 1/7) τότε οποιοδήποτε κλείσιμο του ΓΔ πάνω από αυτές τις τιμές θα γράφει θετική απόδοση. Θυμίζουμε, πως ο Ιούνιος έκλεισε με μικρή αρνητική απόδοση (1.245-1.214 μον.) για τον ΓΔ ενώ στη λήξη Παραγώγων (δεύτερο triple witching ) μετακυλήθηκαν θέσεις Συμβολαίων σε τιμές από τις 370/375 μέχρι τις 420/425 μονάδες για τον FT25.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την αλλαγή κλίματος και τάσης σε κυρίως 3 παράγοντες:

- Στη μεταβολή φοράς των ξένων- και δή των ευρωπαικών- χρηματιστηρίων,

- Στην ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων 2-4 ξένων χαρτοφυλακίων που εκτός από πωλήσεις στις συστημικές τράπεζες είχαν βγει πωλητές και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και

- Στις εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές.

Η μεταβολή κλίματος στα ευρω-χρηματιστήρια συνέβαλε στο να σταθεροποιηθεί η ελληνική αγορά μετά την διόρθωση της Δευτέρας, να μην χαθούν οι 1.150-1.140 μονάδες για τον ΓΔ και το κυριότερο να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 150 μονάδων ο Τραπεζικος Δείκτης. Σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα έγιναν και περιορισμένης έκτασης τοποθετήσεις κυρίως από εγχώρια funds.

Στη συνέχεια οι πληροφορίες από Φραγκφούρτη για τους ελέγχους της ΕΚΤ, οι δηλώσεις Σαμαρά αλλά και η προσπάθεια προεξόφλησης μίας πιθανής αναβάθμισης από την Moody s διαμόρφωσαν συνθήκες "τρεξίματος" στο ΧΑ.

Ρηχή η ελληνική η αγορά, αφού με 4 μετοχές να βαραίνουν περισσότερο από 50% ήταν εύκολη η υπεραντίδραση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μέσω των τραπεζών. Παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν σημαντική την συμβολή συγκεκριμένων εγχώριων δυνάμεων που μία μέρα πριν τις δηλώσεις Σαμαρά προχωρούσαν σε αγορές και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές για να ακολουθήσουν την Πέμπτη - Παρασκευή και ξένοι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Με αγορές εκ των έσω υποστηρίχθηκαν και αρκετές μετοχές-σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με την εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ- ΑΝΕΜΟΣ να στέκεται πρώτης τάξεως αφορμή για μία χαμηλής έντασης μόχλευση στην ευρύτερη "ενέργεια".

Μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής ήταν από τις πρώτες που αντέδρασαν από τα μέσα της εβδομάδας και όταν ακόμη δεν προιδέαζε κάτι για το θεαματικό κλείσιμο του διημέρου.

Το σημαντικό είναι, πως η επιχείρηση ανοδικής αντίδρασης μπορεί να αφορούσε μεν τις τράπεζες και δευτερευόντως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ διαχύθηκε όμως (στις 24/25-7) στην πλειονότητα των τίτλων του FT25 και ορισμένων της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό, πως σε εβδομαδιαία μέτρηση πως για καμία από τις μετοχές του 25άρη δεν σημειώθηκε αρνητική απόδοση (η... 25η Intralot παρέμεινε χωρίς μεταβολή στα 1,87 ευρώ).

Απεναντίας ήταν μία καλή εβδομάδα με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη για 24 τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (όπου περιορίζεται το σχεδόν 90% του χρηματιστηριακού παιχνιδιού). Από αυτές για τέσσερις η απόδοση ήταν διψήφια (ΓΕΚ/Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Μυτιληναίο) για 10 μεγαλύτερη του 5% (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΔΕΗ, Eurobank Properties, MIG, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΛΠ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ).

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Οι δέκα μετοχές που κατέγραψαν την υψηλότερη άνοδο στην εβδομάδα είναι οι: Altec (57,1%), Pasal (36,2%), Iλυδα (20,2%), Πήγασος (17,6%), ΓΕΚΕ (17%), Creta Farm (16,2%), Bιοκαρπέτ (15,2%), Κρέκα (13,3%), ΣΙΔΜΑ (13%), Βογιατζόγλου (12,9%).

Οι δέκα μετοχές που κατέγραψαν την υψηλότερη πτώση είναι οι: Compucon (53,4%), Tηλέτυπος (48,5%), Alpha Aστικά (19,6%), Axon (19,1%), Σελόντα (17,1%), Βαρβαρέσος (14,6%), Μπουτάρης (12,5%), Κέκροψ (12,2%), Μπήτρος (11,7%), Ειδησεοφωνική (10,9%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v