Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμου στο Χρηματιστήριο

Ήπιες διακυμάνσεις στη Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα μάλλον στενό εύρος. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Tιτάν, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ. Πτώση σημειώνουν Εθνική, Μυτιληναίος. Περιορισμένος ο τζίρος.

Η επιφυλακτικότητα, οι αλλαγές προσήμων και οι κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος είναι αυτά που χαρακτηρίζουν μέχρι στιγμής τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, που δείχνουν αδυναμία αντίδρασης μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι επενδυτές δείχνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, παρά τα θετικά αποτελέσματα της Ryanair και τη θετική εικόνα από τις περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς μετά τις νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, όλο και περισσότεροι φοβούνται τη ρωσική απάντηση, εντοπίζοντάς την στον χώρο της ενέργειας.

Ασορτί με την κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και η μέχρι στιγμής εικόνα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα μάλλον στενό εύρος, περίπου 10 μονάδων, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημο.

Ασφαλώς, και η μέχρι στιγμής εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, κι οι αγοραστές δείχνουν σαφώς επιφυλακτικότεροι, ενώ οι εν δυνάμει πωλητές τηρούν στάση αναμονής.

Με τα δύο στρατόπεδα να αναλώνονται σε προσπάθεια ανίχνευσης διαθέσεων και την εικόνα χαμηλότερα του 25άρη να θυμίζει νεκροταφείο, ασφαλώς το όποιο ενδιαφέρον και σήμερα θα παραμείνει επικεντρωμένο στο ταμπλό του FTSE25, όπου η μέχρι στιγμής εικόνα θεωρείται μικτή και η αναλογία ανοδικών - πτωτικών δεικτοβαρών μετοχών περίπου μοιρασμένη.

Ο Γενικός Δείκτης, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, έχει δώσει τριπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1.221 μονάδων και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις παρυφές των 393 μονάδων.

Περιορισμένος ο τζίρος μέχρι στιγμής, ξεπερνά τα 12,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν σημειωθεί προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, αυτές που μέχρι στιγμής σημειώνουν μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, από τους θετικούς πρωταγωνιστές είναι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Τιτάνας, ΟΛΠ, Intralot και από τους αρνητικούς η Jumbo και ο Μυτιληναίος.

Μέχρι στιγμής, την παράσταση κλέβει από πλευράς συναλλαγών ο ΟΛΠ (34 τεμάχια), ενώ συναλλαγές χαμηλότερες των 2.000 τεμαχίων έχουν πραγματοποιήσει ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, Τιτάνας και Folli Follie Group.

Η συμπλήρωση της πρώτης ώρας βρίσκει το Χ.Α. να κινείται στη ζώνη της αδιαφορίας, όμως είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η συνεδρίαση δεν θα τελειώσει σε αυτό το μοτίβο και μία από τις δύο πλευρές (αγοραστές ή πωλητές) στη συνέχεια θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v