Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντιμέτωπο με «εισαγόμενους» κραδασμούς

Πολλαπλασιαστικά στις πιέσεις λειτουργεί η «ρηχή» ελληνική αγορά. Κρίσιμη η συνεδρίαση για τη βραχυπρόθεσμη τάση, εν αναμονή και της αξιολόγησης από Moody's. Οι διεθνές αγορές θα βαρύνουν και στην κίνηση της εγχώρια αγοράς.

Εικόνα γενικής διόρθωσης, που σε κάποιες περιπτώσεις παίρνει έως και άτσαλο χαρακτήρα, στο σύνολο των διεθνών αγορών, με τις περισσότερες από αυτές να κινούνται σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά και να έχουν σημαντικά περιθώρια υποχώρησης.

Την ίδια ώρα, στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα ενεργά ξένα χαρτοφυλάκια προχωρούν σε ήπιες μειώσεις θέσεων, ενώ ο ρηχός χαρακτήρας της εγχώριας αγοράς δρα σαν πολλαπλασιαστής και δίνει την εντύπωση μίνι sell off.

Θεωρείται περισσότερο και από βέβαιο ότι αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές ανατροφοδοτούμενη από τα margin calls και τις κινήσεις stop loss των γρήγορων παικτών.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά και ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές που θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο και στο Χ.Α., τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αργεντινή αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία χθες πίεσαν τη Wall Street. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Έπειτα από πέντε μήνες ανόδου, ο Dow Jones σημείωσε για τον Ιούλιο απώλειες 1,6%.

Ψυχραιμότερη εικόνα σήμερα το πρωί για τις μεγάλες ασιατικές αγορές, με τους αγοραστές να παίρνουν θάρρος από τον Κινέζικο PMI.

Παραμένει ζητούμενο η σημερινή συμπεριφορά των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σοβαρές ενδείξεις κόπωσης πριν αρχίσει να γέρνει η Wall Street.

Ερχόμενοι στα δικά μας, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το Χ.Α. καλείται να σηκώσει βάρη με διεθνές περιεχόμενο. Οι εξελίξεις στην Αργεντινή, η μετοχική κατάρρευση της Banco Espirito Santo, αλλά και η προτεινόμενη εφαρμογή του πόθεν έσχες σε στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών διαμορφώνουν έντονα αρνητικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Οι αγοραστές απομακρύνθηκαν και κυρίως δεν συντρέχουν λόγοι επανεμφάνισής τους καθώς στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έπαψαν να διακινούνται θετικά σενάρια - καταλύτες. Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων θα αναδείξουν τις ισχυρές ή αδύναμες εταιρείες, αλλά είναι αρκετά δύσκολο να διαμορφώσουν γενικότερο κλίμα στην αγορά.

Όποιες ελπίδες εκφράζονται περνούν μέσα από την επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, αλλά και αυτό το χαρτί θα καεί γρήγορα αν συνεχιστεί η νότια κίνηση στις διεθνείς αγορές.

Ο... πρωινός Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), μεταξύ άλλων αναφέρει: "Με το... οικονομικό - τρομοκρατικό χτύπημα της Αργεντινής να δίνει χρώμα στις διεθνείς χρηματαγορές, η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να απορροφήσει όλες τις πωλήσεις και κρατήθηκε σε μόνιμα αρνητικό έδαφος κλείνοντας τελικά κοντά στα χαμηλά της.

Η κακή -προς το παρόν- εξέλιξη της Αργεντινής, στο ζήτημα της οποίας τελικά δεν βρέθηκε κάποια υπερισχύουσα λύση, επηρέασε το ήδη βαρύ κλίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα από την πλευρά των αγορών, χωρίς παρ' όλα αυτά να αλλάζει ακόμα η μεγαλύτερη εικόνα. Βραχυπρόθεσμα, η διάσπαση της στήριξης των 380 μονάδων πίεσε τον 25άρη προς το 374, όπου και σταμάτησε προσωρινά. Το 380 είναι η νέα μας αντίσταση, ενώ ένα πιθανό καθοδικό σημερινό χάσμα θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Υπενθυμίζουμε ότι το 365 είναι σημαντικό νούμερο σε ημερήσιο γράφημα. Γενικά, θέλει υπομονή σε αυτά τα επίπεδα καθώς το κλίμα αντιστράφηκε διεθνώς, ενώ μια πιθανή επιμονή στις πωλήσεις θα πρέπει να μας δώσει έξοδο, με το πείσμα να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας".

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v