Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί στο τέλος κατέρρευσαν οι δείκτες!

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Σερί επτά πτωτικών συνεδριάσεων. Γιατί οι πωλητές επιτάχυναν στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης. Η εικόνα στις τράπεζες και τα κρίσιμα για την τάση blue chips. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα, που εντοπίζονται οι στηρίξεις.

Σε ένα από τα χειρότερα πτωτικά σερί του 2014 εξελίσσεται η πτώση διαρκείας του ΧΑ, που με την σημερινή νέα...βύθιση συμπλήρωσε τις 7 αρνητικές συνεδριάσεις.

Μάλιστα η απογοητευτική εικόνα της αγοράς επιβαρύνθηκε όταν μετά τις 16.20-16.25 ενεργοποιήθηκαν «υποχρεωτικές πωλήσεις» θέσεων από τουλάχιστον 2 χρηματιστηριακές.

Μάλιστα στα τελευταία 5-10 λεπτά οπότε και επιταχύνθηκαν οι συναλλαγές και πωλήσεις έβγαιναν στους 24 από τους 25 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συνέπεια αυτού το κλείσιμο του ΓΔ στο χαμηλό ημέρας (των 1.123 μον.) όπως και του FT25 (359 μονάδες) και του Τραπεζικού (στις 146 μονάδες).

Εντονη πίεση και εικόνα... ξεπουλήματος με ορισμένες μετοχές να κλείνουν επίσης στο χαμηλό ημέρας με χαρακτηριστικό το άδειασμα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Πειραιώς (μέχρι τα 1,42 ευρώ) και τα 2,27 ευρώ για την Εθνική.

Πλέον η τεχνικότητα των βασικών δεικτών «δείχνει» επίσπευση της δοκιμασίας των 1.120 μονάδων για τον ΓΔ και των 350 για τον FT25.

Εντονος ο προβληματισμός προς το κλείσιμο και λίγο μετά την ολοκλήρωση της ημέρας σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και με όσους επιχειρηματίες επικοινωνήσαμε.

Πλέον, μετά και το σημερινό άδειασμα, ο Γενικός Δείκτης μετρά εβδομαδιαίες απώλειες 5,8% ενώ στο 3,2% φτάνουν συνολικά από την αρχή του έτους. Ανησυχητικά τα μηνύματα όχι μόνον από την καθοδική διάσπαση των 150 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, αλλά κυρίως από την ένταση των πωλήσεων σε μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Πλέον μετά και το νέο μείον του 25άρη ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει τις 360 μονάδες «κινδυνεύοντας» με άμεση επιστροφή στα χαμηλά των 19-20 Μαίου (341-342 μονάδες). Το εξίσου αποθαρρυντικό είναι, πως μετά από από 6 συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις στη σημερινή έβδομη, η έκταση της διόρθωσης ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε ένα μικρό «ξεπούλημα».

Πάντως σήμερα για πρώτη φορά από την αρχή της τελευταίας διόρθωσης (Τρίτη 29/7) ακόμη και ψύχραιμοι παράγοντες της αγοράς ήταν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι. Το αρνητικό δε είναι, πως το ΧΑ «βυθίζεται» την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κρατούσαν τις θέσεις τους.

Οι ίδιοι παράγοντες απέδιδαν την εικόνα της αγοράς στις συνεχείς αναφορές και προειδοποιήσεις (άμεσες είτε έμμεσες) των ξένων, στην εικοτολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τα stress tests- τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών- στην «ασφυξία» που επικρατεί στην πραγματική οικονομία, στην πολιτική ρευστότητα και στην αδυναμία της συγκυβέρνησης να χειριστεί τα αυτονόητα.

Προφανώς οι νέες.. περιπέτειες με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ επιβαρύνουν το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα με την Ελενα Λάσκαρη να σημειώνει πως οδηγείται στο... χειρουργείο.

Δείγματα γραφής, που δεν καλύπτονται ούτε από τις αναβαθμίσεις της Moody’s, ούτε από τους εναγκαλισμούς των Σαμαρά- Γιουνκέρ και τις δηλώσεις... στήριξης του νέου Κομισάριου των Βρυξελλών.

Η πραγματική οικονομία «αγκομαχά», οι ξένοι προειδοποιούν όσο πιο ευγενικά γίνεται (Credit Suisse, Handelsblatt) οι φημολογίες για τις τράπεζες είναι έντονες και τα σενάρια για το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου δίνουν και παίρνουν.

Σε αυτό το «γκρίζο» περιβάλλον, με τους ξένους να απέχουν είτε να μειώνουν τις θέσεις τους το 7 στα 7 έρχεται απολύτως φυσιολογικά. «Απειλώντας» πλέον το σερί 9 πτωτικών συνεδριάσεων του Απριλίου όταν η αγορά από τις 1.325-1.350 μονάδες (3 Απριλίου) «βυθίστηκε» μέχρι τις 1.180-1.220 μονάδες στη συνεδρίαση της 15 ης Απριλίου.

Μόνο που τότε η διόρθωση ήταν συνέπεια εντελώς διαφορετικών λόγων και αφορμών από τους ουσιαστικούς που τώρα πιέζουν (και) το χρηματιστήριο.

Στις τελευταίες εκθέσεις της Credit Suisse και της Bank of America προστέθηκε νωρίτερα η Goldman Sachs που υποβάθμισε σε «ουδέτερα» τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας θεωρώντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον μείωση της απόδοσης τους. Εάν συνδυαστεί με την διχογνωμία των ευρωπαίων για την χρησιμότητα και τον τρόπο διάσωσης της πορτογαλικής Banco Espirito Santo ξαναμαζεύονται ...σύννεφα πάνω από την περιοχή.

Σε άσχημη συγκυρία και για το ΧΑ, που εδώ και επτά συνεδριάσεις δεν μπορεί να αντιδράσει καν τεχνικά, καθώς η επιμονή των πωλητών- αποχώρηση ξένων, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις.

Το -3,71% του Τραπεζικού Δείκτη -απώλειες 16,38% στο μήνα και 18,39% από την αρχή του έτους- δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας για το κύριο βάρος της χρηματιστηριακής αγοράς, που εδώ και μία εβδομάδα επιταχύνει τη μείωση θέσεων από τη μετοχή του ΟΤΕ και τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις και από τον τίτλο της ΔΕΗ.

Εάν μάλιστα δεν αντιδρούσε η δεικτοβαρής CC/HBC (στα 17,26 ευρώ με 1,47%) η διόρθωση θα ξεπερνούσε το 3% και για τους δύο βασικούς δείκτες (ΓΔ, FT25). Οχι πως αλλάζει κάτι ιδιαίτερα καθώς σήμερα άνοιξαν επιπλέον Συμβόλαια πώλησης/short και στον δείκτη και σε μετοχές (τραπεζών, ΟΤΕ).

Περισσότερα σήμερα τα πονταρίσματα για συνέχιση της διόρθωσης - τουλάχιστον προς τις 353 για τον FT25), ενώ για τον ΟΤΕ μετά τα σημερινά 9,78 ευρώ πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο της δοκιμασίας και των 9,40 ευρώ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που κυριάρχησε στα τελευταία λεπτά είναι το γεγονός, πως από τις 25 μετοχές του δείκτη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν σχεδόν οι μισές. Αναλυτικότερα, στο χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε σε κλείσιμο η τιμή για 12 μετοχές, των ΒΙΟΧΑΛΚΟ (4,07 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (3,55), ΕΛ.ΠΕ (5,51), Eurobank Properties (9,08), Ιntralot (1,74), Motor Oil (7,85), ΤΙΤΑΝ (21,60 ευρώ) και από τις τράπεζες η Πειραιώς (στα 1,42 ευρώ). Το ανησυχητικό είναι πως στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι 3 μετοχές των ΟΤΕ (στα 9,78), ΟΠΑΠ (11,79) και ΔΕΗ στα 11,69 ευρώ.

Με συντονισμένη προσπάθεια αποφεύχθηκε το «χαμηλό ημέρας» σε ΜΕΤΚΑ (11,68), MIG (0,43), Τέρνα Ενεργειακή (3,71), Μυτιληναίος (6,20), ΕΥΔΑΠ (9,57),

Τεχνικά, μετά την απώλεια και των 1.149-1.138 μονάδων για τον ΓΔ, επόμενη κρίσιμη στήριξη είναι στις 1.120-1.122 μονάδες, ενώ έσχατη βραχυπρόθεσμη στήριξη για τον 25άρη θεωρούνται οι 357/356 μονάδες. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση ούτε από αυτή την... εσχατιά τότε θα πρέπει να ψάχνουμε (και) για άλλους λόγους πέραν αυτών που μέχρι τώρα ξέρουμε.

Οι συναλλαγές των 112,12 εκατ. ευρώ με 77,425 εκατ. τεμάχια μπορεί να θεωρηθούν λογικές, όμως πρόκειται για τζίρο στην έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με πρόβλημα σε ορισμένα margins και άνοιγμα νέων θέσεων short για τον δείκτη. Σημειωτέον, πως 66% των συναλλαγών έγινε στις τράπεζες από τα οποία 19,3 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και 38,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, δηλαδή σχεδόν το μισό σε δύο τίτλους αποτίμησης 8 δισ. ευρώ η ΕΤΕ και 8,66 δισ. ευρώ ο όμιλος Πειραιώς. Υψηλή η αξία των συναλλαγών και σε ΟΤΕ (11,6), Alpha Bank (10,3) και με 7,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Eurobank να συμπληρώνουν την 5άδα.

Η αναλογία καθοδικών/ανοδικών στις 93/30, δηλαδή σχέση 3/1 που αφήνει... ουρά για συνέχιση της ταλαιπωρίας.

Για 7 από τις 93 μετοχές το ποσοστό διόρθωσης ήταν μεγαλύτερο του 10%, ειδικότερα για Ναυτεμπορική, Καθημερινή, ΓΕΔ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Καρέλιας, Altec, Dionic και με 19,88% η ΒΙΟΤΕΡ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v