Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν «βγαίνουν» οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Σε αντίθεση με τα ευρωχρηματιστήρια, που αντιδρούν ανοδικά, το Χ.Α. παραμένει βαλτωμένο. Νέες απώλειες για ΕΤΕ, Alpha, πάνω από 3% χάνει η Eurobank. Έχασε τα €10 η μετοχή του ΟΤΕ «κινδυνεύοντας» με περαιτέρω διόρθωση προς τα €9,40. Άνοδος για Coca Cola.

Προς τα χαμηλά των αρχών Ιουλίου συνεχίζεται η διολίσθηση στο Χ.Α. Την ώρα που στα ευρωχρηματιστήρια υπερισχύουν οι αγοραστές και δημιουργούνται εκ νέου προϋποθέσεις βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, στην Αθήνα το ελληνικό βαλτώνει όλο και περισσότερο.

Με τους πωλητές να έχουν σταθερά το πάνω χέρι εδώ και ώρα, ο Γενικός Δείκτης χάνει κι άλλο έδαφος κάτω από τις 1.140 μονάδες, με τον FT25 στις 364, τον Τραπεζικό στις 150 και όπως σημείωνε χαρακτηριστικά χρηματιστηριακός παράγων το μαρτύριο της σταγόνας καλά κρατεί.

Με τη σχέση πωλητών - αγοραστών να κυμαίνεται στο 2/1, τις συναλλαγές να έχουν περιοριστεί συγκριτικά με την αρχή της συνεδρίασης, το βάρος της αγοράς παραμένει στις τράπεζες, αν και η υποχώρηση του ΟΤΕ κάτω και από τα 10 ευρώ είναι αυτή που συζητείται περισσότερο στα χρηματιστηριακά γραφεία. Η καθοδική διάσπαση του ΟΤΕ λίγο μετά τις 12.45 προβληματίζει καθώς ενισχύει την εκτίμηση όσων κάνουν λόγο για διεύρυνση του «χαρτοφυλακίου θέσεων» όπου κυρίως ξένοι μειώνουν σταθερά τις θέσεις τους.

Στα 56 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών -λίγο πριν από τις 14.15-, τουλάχιστον μειώθηκε σε σχέση με τα πρώτα 45-50 πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και αυτό γιατί σε εκείνο το διάστημα πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος πωλήσεων στις δυνατές καλύτερες τιμές ημέρας.

Ενδεικτικά, στη μετοχή του ΟΤΕ, όπου αρχικά έγινε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τα 10,20 φτάνοντας μέχρι τα 10,35 ευρώ. Επίπεδα όπου εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις για να... χαθούν οι συνδέσεις με τους αγοραστές και να υποχωρήσει άτακτα η μετοχή. Τα επίπεδα τιμών παραπέμπουν στα μέσα Μαΐου (19/5) και αποτελεί επιστροφή σε χαμηλότερο σημείο στο οποίο είχαν τοποθετηθεί «ξένα κεφάλαια».

Το αποθαρρυντικό είναι πως εκτός από τις δεικτοβαρείς τράπεζες προβληματική είναι όχι μόνον η εικόνα για τον τίτλο του ΟΤΕ αλλά και για τη μετοχή της ΔΕΗ που σταδιακά κλίνει χαμηλότερα. Κρατά, μέχρι τώρα, τις στηρίξεις η μετοχή του ΟΠΑΠ, ωστόσο δεν αρκεί για να αντισταθμιστεί η πίεση που υφίστανται τα άλλα χαρτιά του 25άρη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως ακόμη και στη θετική κίνηση της Moody's διατυπωνόταν ένα... «αλλά» που σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις και τη ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο. Τη Moody's την ακολούθησαν εχθές η Credit Suisse, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για να συμπληρωθεί το... καρέ με την BofA.

Στην ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος κινείται λίγο ως πολύ στο «ναι μεν, αλλά» της Moody's κι έμμεσα αποδέχεται αρκετές από τις παλαιότερες αιτιάσεις του ΔΝΤ. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ελάχιστα ελκυστικό για εν δυνάμει αγοραστές περιβάλλον, όπου όποια θετική είδηση και προσπάθεια καίγεται σχεδόν στη γέννησή της.

Αγορά χωρίς κίνητρα, με συγκεκριμένους ξένους να μειώνουν τις θέσεις τους, πολύ δύσκολα μπορεί να προσβλέπει σε αναστροφή. Έστω τεχνικής μορφής, προς τις 1.180-1.220 μονάδες, που δικαιολογείται από την τεχνική ανάλυση.

Για το 7 στα 7 το Χ.Α. γίνεται λόγος, σε ένα από τα χειρότερα πτωτικά σερί της χρονιάς, με τις χρηματιστηριακές να κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη δέλεαρ και αδυναμία προσέλκυσης νέων ξένων κεφαλαίων.

Πωλητές από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης ακόμη και σε μετοχές εταιρειών που αποδεδειγμένα είναι σε καλύτερη θέση, για εισηγμένες που αυτήν την περίοδο ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μήνου.

Πολλές από αυτές υποστηρίζονται μέσω αναλύσεων και υψηλότερων τιμών-στόχων από ισχυρές χρηματιστηριακές, που ωστόσο βλέπουν τις εντολές πώλησης να υπερισχύουν των αγορών. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους, σημείωνε νωρίτερα χρηματιστής της πρώτης 5άδας με θετικές αναλύσεις τελευταία για μη τραπεζικά χαρτιά αλλά και για εξωστρεφή εισηγμένη, που θα ανακοινώσει βελτίωση μεγεθών. Το μόνο ενδιαφέρον, που παρατηρείται τα τελευταία 25-30 λεπτά, σημείωνε ο ίδιος, σχετίζεται με την προοπτική περαιτέρω διολίσθησης προς τις 360 μονάδες του FT25 και της δυνατότητας ενίσχυσης των θέσεων «πώλησης» - short στα παράγωγα.

Το αποθαρρυντικό είναι πως την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά προς τις 9.210 και στο Παρίσι ο CAC 40 προς τις 4.250 και στο Μπουένος Άιρες ο MERVAL της... χρεοκοπημένης Αργεντινής πιάνει τις 8.400 (από 5.320 στην αρχή του έτους), ο Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστηρίου, της «σωσμένης» από τους δανειστές Ελλάδας, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Στα 6,34 ευρώ με απώλειες η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 7,95 της ΜΟΗ που εχθές είχε μία αγοραστική αναλαμπή, στα 5,60 των ΕΛΠΕ, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού για τη μετοχή της ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Κέρδη από τις μετοχές του FT 25 καταγράφει μόνο ο τίτλος της Coca Cola.

Σημαντικές πωλήσεις και απώλειες έως 2% και στις μετοχές των ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.ά., ενδεικτικές του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v