Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοδική αντίδραση προς τις 1.090 μονάδες

Ισχυρά κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο FTSE 25 κινείται υψηλότερα των 350 μονάδων. Υπεραποδίδουν Εθνική και Eurobank. Κέρδη για Μυτιληναίο, MIG, Alpha. Περιορισμένος ο τζίρος. Στο επίκεντρο και η έκθεση της Citi για τις τράπεζες.

Το πτωτικό ξεκίνημα στις ευρωαγορές μούδιασε λίγο στην αρχή τους παίκτες στο Χ.Α. Ωστόσο χρειάστηκαν 15΄-20΄ώστε να βρεθεί ο ρυθμός και με μοχλό τις τράπεζες και την Εθνική έως 5,2% υψηλότερα να επανακάμψει ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.080-1.085 μονάδες, ο FTSE 25 προς τις 350 και ο Τραπεζικός Δείκτης στην περιοχή των 145 μονάδων.

Ο μέτριος τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 8,8 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 40-45΄της συνεδρίασης και αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά σε ελληνικά χαρτοφυλάκια που φαίνεται πως επικεντρώνονται σε Εθνική και Πειραιώς, μετά και την έκθεση της Citi που βλέπει ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες.

Για την Εθνική οι εξελίξεις τρέχουν σε επίπεδο ομίλου με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει πως η ΕΤΕ θα πωλήσει κάτω από το 40% της Finansbank θυμίζοντας πως παλαιότερα η διοίκηση επικαλούμενη την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ και την ομαλή πορεία υλοποίησης του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 1,04 δισ. ευρώ, ζητούσε το προς πώληση ποσοστό της Finansbank να μην ξεπεράσει το 40%, μέγεθος που επιτρέπει και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας.

Όπως σημειώνει, «...το αίτημα της Εθνικής σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτό και έτσι η εγχώρια τράπεζα θα πρέπει με βάση το εγκριθέν από την DG Comp πλάνο αναδιάρθρωσης να διαθέσει εντός των επόμενων ετών ποσοστό ως 40% της Finansbank».

Μέχρι τα 2,33 ευρώ πριν από λίγο η αντίδραση της μετοχής που θα χρειαστεί κι άλλες δυνάμεις για να φτάσει την πρώτη ουσιαστική αντίσταση (προς) τα 2,45 ευρώ. Στα 8,20 δισ. ευρώ η τρέχουσα αποτίμηση της ΕΤΕ. Στα 8,12 δισ. της Πειραιώς, που ακολουθεί κατά πόδας με τη μετοχή της έως το 1,34 ευρώ.

Το μικρό γύρισμα του DAX (τεχνικά δεν έβγαινε μετά τη χθεσινή αντίδραση..., θα φανεί όμως στη συνέχεια εάν κάτι ανησυχεί και πάλι τους Γερμανούς) έρχεται σε μία συγκυρία όπου (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες βοήθειες και αφορμές για να συνεχίσουν λίγο πιο ψηλά.

Ο στόχος των 350-355 μονάδων για τον FΤSE 25 και εν όψει της λήξης των συμβολαίων Αυγούστου στα παράγωγα εξακολουθεί να είναι εφικτός, αλλά... ο τζίρος παραμένει μέτριος. Βέβαια, όπως θυμίζουν φίλοι μας, συνήθως οι αγορές ανεβαίνουν με τους λίγους και πέφτουν με τους πολλούς, όμως τα 7 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.00 δεν είναι τζίρος ουσιαστικής ανόδου. Συνεπώς προσώρας περιοριζόμαστε στην κυρίως τεχνικής μορφής κίνηση, που υποστηρίζεται (κυρίως) από όσους τοποθετήθηκαν από τα τελευταία χαμηλά.

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης 6 Αυγούστου η μετοχή της ΕΤΕ έκανε χαμηλό στα 2,11 ευρώ. Την ίδια ημέρα υποχωρούσε στα 9,39 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ (σημείωσε πτώση μέχρι τα 9,16 δύο συνεδριάσεις αργότερα, την Παρασκευή), ενώ ανάλογα χαμηλότερες τιμές είχαν διαμορφωθεί τελευταία για την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη.

Όσον αφορά τη... μέτρηση του Γ.Δ., θα ακολουθήσω τον φίλτατο Βασίλη Μαρκάκη (The Trader's Diary), ο οποίος σε καθοριστικό σημείο της 10ήμερης διόρθωσης θύμισε πως «...από τις 1.032 μονάδες διέρχεται το Fibonacci retracement 38,2% της συνολικής ανοδικής κίνησης από τις 471 μονάδες στις 1.379, που αποτελεί το σημείο κλειδί για τη μεσοπρόθεσμη τάση».

Μέτρηση που επιβεβαιώνεται στο... ταμπλό, παραμένει ενεργή και ισχυροποιεί το σενάριο της επαναφοράς πάνω από τις 1.100 μονάδες με στόχο (στην καλύτερη περίπτωση) προς τις 1.150 μονάδες.

Έως τα 5,89 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου με τα 6 ευρώ πονηρή αντίσταση, στα 3,46 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που τελευταία δείχνει να έχει ξεμείνει από δυνάμεις, στα 3,41 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο 0,393 ευρώ η MIG επιμένοντας στη χθεσινή εκτίμηση πως είναι εφικτός ο στόχος του 0,45 ευρώ, στα 3,45 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ ακολουθούν Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Τιτάν, ΕΧΑΕ.

Λίγο πριν από τις 11.15 με συναλλαγές 10,8 εκατ. ευρώ και την ΕΤΕ έως 5% υψηλότερα ο Γ.Δ. έπιανε τις 1.085 μονάδες, ο FTSE 25 τις 350, με τον Τραπεζικό 3,95% υψηλότερα στις 145 μονάδες. Το 55% των συναλλαγών στις τράπεζες (χωρίς ούτε ένα πακέτο εκείνη την ώρα), η δε σχέση ανοδικών προς καθοδικές στις 53 προς 9. Ενθαρρυντικός ο σχετικός λόγος, με επίσης ενθαρρυντική τη διάχυση του παιχνιδιού σε ευρύτερη ομάδα μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v