Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι θα κρίνει το πρόσημο του Γενικού Δείκτη

Με το βλέμμα σε Φρανκφούρτη και Μόσχα το Χρηματιστήριο Αθηνών προσβλέπει σε συνέχιση της επιχείρησης ανασύνταξης δυνάμεων. Κλειδί οι δύο 3άδες μετοχών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ). Προς τις 350-355 και λόγω παραγώγων βλέπουν τον FT 25.

Οι διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσαν να αποβούν σωτήριες για το Χ.Α. καθώς επιχειρείται ανασύνταξη δυνάμεων από τα χαμηλά τριμήνου.

Έσπασε το 10ήμερο πτωτικό σερί εχθές, αλλά δεν... έπεισε, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.065,32 μονάδες (1,73%), με τον FT 25 στις 343,57 (1,95%), τον Τραπεζικό στις 139,59 (1,64%) και τον FT Mid με μικρές απώλειες στις 993,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 90,289 εκατ. ευρώ (το 49% στις συστημικές τράπεζες) και μοιρασμένη η σχέση ανοδικών μετοχών (58) προς καθοδικές (54).

Ωστόσο η Ρωσία και η Fed τόνωσαν τη Wall Street, το 2,1% του MICEX στο χρηματιστήριο της Μόσχας θεωρήθηκε καλός οιωνός από τις αγορές με τον DAX να επανακάμπτει σημαντικά (1,90%) προς τις 9.180,74 μονάδες.

Θα λέγαμε πως στην κατάλληλη στιγμή οι διεθνείς αγορές συντρέχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όσα ισχυρά χέρια έχουν βγει αγοραστές από τα τελευταία χαμηλά και προσβλέπουν σε ένα καλύτερο κλείσιμο-λήξη των συμβολαίων μηνός Αυγούστου ποντάροντας προς τις 350-355 μονάδες για τον 25άρη.

Στις διεθνείς αγορές προσβλέπει το Χ.Α. για να σταματήσει η κατάρρευση. Οι τράπεζες και ΟΤΕ, ΔΕΗ το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης. Στο επίκεντρο επίσης ο ΟΠΑΠ ήταν η κύρια επισήμανσή μας στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο με τον εύγλωττο τίτλο «ψάχνει τέλος στη 10ήμερη πτώση».

Στα επιμέρους, εμφανής η μικρή έστω αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία (ρωσικό κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε για Ουκρανία - με συναίνεση του Κιέβου), βοηθά τις ευρωαγορές που με μοχλό τη γερμανική μπορεί να επανακάμψουν καλύπτοντας σημαντικό μέρος των πρόσφατων απωλειών τους.

Εάν όντως η κατάσταση αμβλυνθεί περισσότερο και ο DAX συνεχίσει προς τις 9.380-9.400 (πρώτος σημαντικός εφικτός στόχος) τότε και στο Χ.Α. μπορεί να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Εάν αναλογιστούμε την κατάντια του πολιτικού προσωπικού (ο... ρώσικος δάκτυλος βάζει νέες φωτιές στην κυβέρνηση - γκρίνιες για τη στάση του ΠΑΣΟΚ) θα αρκεστούμε στην έξωθεν αφορμή.

Κλειδί ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος, όπου η Εθνική παραμένει στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με αποτίμηση 7,98 δισ. ευρώ και οριακά χαμηλότερα με 7,93 δισ. ευρώ η Πειραιώς. Στα 7,35 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Alpha Bank, που έχασε λίγο έδαφος (-0,52%). Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ενθαρρυντική την παρέμβαση της Citigroup, που προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για την ΕΤΕ σε buy από neutral.

Ο αμερικάνικος οίκος προχώρησε παράλληλα σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στο 1,55 ευρώ ανά μετοχή από 2 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση buy. Ενθαρρυντική ένδειξη στα υπόψη καθώς η αγορά χρειάζεται 2-3 τέτοια σπρωξίματα από ξένα σπίτια και δη αμερικανικά, όπου το διορθωτικό 10ήμερο ήταν κυρίως πωλητές σε μετοχές τραπεζών αλλά και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και σε συγκεκριμένα blue chips.

Για τον ΟΤΕ η Alpha Finance αποτιμά ως ανθεκτικότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα δεύτερου τριμήνου κι αναθεωρεί την τιμή-στόχο στα 15,6 ευρώ για τη μετοχή που εχθές έκλεισε με... άλμα 5,57% στα 9,85 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών στα 8,063 εκατ. ευρώ καλή, σε ανοδική κίνηση, που παραπέμπει σε ενεργοποίηση ισχυρών χεριών από τα τελευταία χαμηλά. Ενθαρρυντικός και ο τζίρος των 8,616 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ που ούτως ή άλλως έχει διαφοροποιηθεί ανοδικά (από ΟΤΕ και ΔΕΗ για φέτος). Στα 12,10 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με το χθεσινό υψηλό των 12,44 ευρώ πρώτη αντίσταση στην περίπτωση συνέχισης της ανοδικής κίνησης. Αντίδραση και για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 10,24 (υψηλό ημέρας τα 10,25 ευρώ) με επίσης καλές συναλλαγές 2,662 εκατ. ευρώ.

Εάν για την 3άδα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ διατηρηθεί η βραχυπρόθεσμη φορά αντίδρασης και με την προϋπόθεση πως για τις τραπεζικές θα βοηθήσουν στηρίξεις όπως αυτή της Citigroup, ο πήχης ανεβαίνει στο Χ.Α. Οι 350-355 μονάδες είναι η πρώτη περιοχή, που δικαιολογείται και τεχνικά να δοκιμασθεί εν όψει και της λήξης των παραγώγων.

Μερίδα αναλυτών θεωρεί ήδη από την Παρασκευή - Δευτέρα εφικτή την αντίδραση του Γ.Δ. προς τα επίπεδα των 1.120-1.150 μονάδων χωρίς να μεταβάλλεται η βραχυμεσοπρόθεσμα πτωτική φορά της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v