Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street μετά από διήμερη άνοδο. Καλά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Πτώση για Chevron και Exxon Mobil. Στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση. Κοντά σε χαμηλό εννέα μηνών το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Σημαντικές απώλειες για τους ενεργειακούς τίτλους μετά την πτώση της τιμής του Brend σε χαμηλό εννέα μηνών.

Επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση μετά την απόφαση της Ρωσίας να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Ουκρανία. Με καχυποψία αντέδρασε το Κίεβο ενώ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Ρώσους να μην περάσουν στρατό από τα σύνορα.

Στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 0,06% στις 16.560,54 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,16% στις 1.933,74 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 4.389,25 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου Brend υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών, σημειώνοντας πτώση 1,25% στα 103,39 δολ. ανά βαρέλι. Ειδικότερα η μετοχή της chevron κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% και της Exxon Mobil 0,2%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Ιούνιο στις 4,6 εκατ. θέσεις έναντι 4,57 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν 18%. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι ο συντελεστής προσλήψεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 3,5% και ο αριθμός απολύσεων στο 3,3%.

Επιπλέον, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βελτιώθηκε 0,7% και ανήλθε στο 95,7 τον περασμένο μήνα.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Γερμανία, απογοήτευσε η μέτρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW. Συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε στις 8,2 μονάδες έναντι 18,2 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,14 δολ., σημειώνοντας άνοδος 3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 5,9% στα 21,45 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε κοντά σε χαμηλό εννέα μηνών έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3350 δολ. μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το γεν στα 102,24 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε σε χαμηλό σχεδόν 14 μηνών καθώς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,41%. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία 10ετών ομολόγων της τάξεως των 27 δισ. δολ. και την Πέμπτη δημοπρασία 30ετών ομολόγων ύψους 16 δισ. δολαρίων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 97,58 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.310,60 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v