Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση προς τις 1.170 μονάδες

Υψηλότερα κινείται το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στα επίπεδα των 380 μονάδων. Κέρδη άνω του 2% για ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Eurobank. Ανοδο καταγράφουν Εθνική, ΟΤΕ Απώλειες για Alpha, Πειραιώς. Σχετικά βελτιωμένος ο τζίρος

Λιγότερο επιφυλακτικοί, από χθες, δείχνουν οι αγοραστές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες κάτι καλό έχει να πει για τις αγορές ο Mario Draghi και το ίδιο κλίμα δείχνει να επικρατεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Από την αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ μετά την παρέλευση του πρώτου ημιώρου οι αγοραστές «άνοιξαν βηματισμό», περιλαμβάνοντας στις επιλογές τους όλο και περισσότερους τίτλους του FTSE 25.

Ελαφρώς βελτιωμένος δείχνει ο τζίρος, όμως σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί τα «εχέγγυα» για κάτι εντυπωσιακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών του 25άρη κινείται με θετικό πρόσημο, με τους ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο και Eurobank να σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 1% σημειώνουν οι Εθνική, Πειραιώς, Viohalco, MIG, Intralot, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Jumbo.

Βέβαια στις περισσότερες των περιπτώσεων οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, φανερώνοντας ότι τα μέχρι στιγμής κέρδη είναι περισσότερο αποτέλεσμα «ανακωχής» πωλήσεων και λιγότερο επιστροφής αποφασισμένων αγοραστών.

Αποκαρδιωτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι μέχρι στιγμής συναλλαγές σε ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, Intralot, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Τιτάν, με τους παραπάνω τίτλους να μην ξεπερνούν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια, ενώ «μία κατηγορία μόνος του» είναι ο ΟΛΠ, τον οποίο η παρέλευση της πρώτης ώρας συναλλαγών τον βρίσκει να έχει διακινήσει 192 τεμάχια!

Η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπερνά το 3 προς 1, έστω και αν τα περισσότερα από τα ημερήσια κέρδη είναι αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλών όγκων και μπορούν να αναστραφούν εξαιρετικά εύκολα.

Ο τζίρος με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, ξεπερνά τα 12,6 εκατ. ευρώ, «αφήνοντας υποσχέσεις» για σημαντικά καλύτερη εικόνα από την χθεσινή, ενώ λίγες, στο 1,2 εκατ., είναι οι προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Εθνική, ΠΕΙΡΤΠ και Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη, άλλη μία συνεδρίαση «έντονων συγκινήσεων» προμηνύεται για τον Κέκροπα, ενώ συνεχίζεται η κινητικότητα σε AS Company (λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου) και Αεροπορία Αιγαίου. Κάτι κινείται σε ΣΙΔΕΝΟΡ και Q&R.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας στις 1.174,41 μονάδες, ενώ αν συνεχίσουν να απουσιάζουν οι πωλητές δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και κάτι ακόμα καλύτερο, σε μια προσπάθεια αναρρίχησης, μάλλον χαμηλού κόστους.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v