Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητά καταλύτη για να βγει από το τέλμα

«Καύσιμο» που θα του δώσει ώθηση να κινηθεί άνω των 1.185 μονάδων χρειάζεται το χρηματιστήριο. Στο προσκήνιο οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι αλλά και η πορεία των ξένων αγορών. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος και ειδικότερα η μετοχή της Εθνικής.

Δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η πρώτη συνεδρίαση του Φθινοπώρου, όχι τόσο για το τελικό αρνητικό πρόσημο του Δείκτη και τις, λίγο-πολύ, ελεγχόμενες απώλειες, αλλά λόγω της αποκαρδιωτικής εικόνας όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα, έστω και αν υπήρχε το «άλλοθι» της χθεσινής αργίας στην Wall Street.

Είναι πασιφανές ότι μάλλον τερματίστηκαν οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων δημιούργησαν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου και, αν παραμείνει «άνευρο» το περιεχόμενο της τρέχουσας ειδησεογραφίας, δύσκολα το Χ.Α. θα ξεκολλήσει από τις τρέχουσες αποτιμήσεις και θα διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, «πράσινα» ταμπλό (πλην Hang Seng) ήταν τα κύριο χαρακτηριστικό, για σήμερα το πρωί, στις μεγάλες ασιατικές αγορές, ενώ τα futures στην Ευρώπη δεν προϊδεάζουν για κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό από χθες, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να περιμένουν την επόμενη κίνηση Ντράγκι, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ερχόμενοι στα δικά μας, δεν αλλάζουν απόψεις οι επαγγελματίες του χώρου που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι κύριο χαρακτηριστικό του Σεπτεμβρίου θα είναι η έντονη μεταβλητότητα. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 4/9 κρίνεται σημαντική, καθώς όλοι αναμένουν πως θα κινηθεί ο διοικητής της ΕΚΤ προκειμένου να αναχαιτίσει τον αποπληθωρισμό, ενώ σήμερα ξεκινούν στο Παρίσι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα.

Στο μεταξύ ξεκινούν τα συνεχόμενα roadshows του Σεπτεμβρίου, με το «ποδαρικό» να το κάνει η Deutsche Bank (3-5/9).

Τεχνικά, μπορεί ο Δείκτης να μην απειλεί τις 1.140 μονάδες, όμως είναι, πλέον, κοινό μυστικό ότι χρειάζεται νέους θετικούς καταλύτες προκειμένου να κινηθεί σε υψηλότερα των 1.185 μονάδων.

Ο «πρωινός», σήμερα, Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η αγορά "είδε" το 1.150 του Δείκτη δίνοντας και πάλι αντίδραση και κρατώντας τα πολύ σημαντικά επίπεδα στήριξης. Αντίστοιχα το 372-371 είναι η στήριξη στον FTSE 25, καθοδική διάσπαση του οποίου μας δίνει έξοδο, σε ημερήσιο διάγραμμα. Πλέον χρειάζεται διάσπαση του 383 για νέο αγοραστικό σήμα στο "intraday". Οι περισσότεροι τίτλοι "πάτησαν" πολύ σημαντικές στηρίξεις με την παράσταση να κλέβει η Εθνική και πάλι, ενώ ο τζίρος και λόγω της αργίας των Αμερικάνων έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Το 370-371 είναι πολύ σημαντική στήριξη που πρέπει να κρατήσει αν θέλει να συνεχίζει να κινείται στο ανοδικό μας κανάλι έχοντας επιβεβαιώσει και την πρόσφατη διάσπαση, ενώ το 383 είναι κύρια αντίσταση που διάσπαση μπορεί και πάλι να μας δώσει τάση για το 394 επίπεδο με κοντινή αντίσταση το 381. Η χθεσινή συνεδρίαση μας επιβεβαίωσε τις σημαντικές στηρίξεις που δοκιμάστηκαν, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ενώ πλέον μένει να αυξηθεί και ο τζίρος αν θέλουμε να δούμε μία καλύτερη τάση στην Αγορά».

Για την περίπτωση της Εθνικής, που αναφέρει στο σχόλιό του ο Ηλίας Ζαχαράκης, ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς στην χθεσινή συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων ανοίχτηκε αξιοπρόσεκτη θέση «long», λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή άσκησης τα 2,80 ευρώ (!)

Μένοντας στις επιμέρους μετοχές, από σήμερα 2/9/2014 και μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας Ίλυδα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 0,90 ευρώ (από 0,88 ευρώ) ανά μετοχή.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v