Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

Εκρηκτικό... κοκτέιλ για την αγορά συνθέτουν οι καυτές εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, το ρευστό διεθνές σκηνικό, το roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο αλλά και το triple witching στο τέλος της εβδομάδας. Τι αναμένεται για τα blue chips. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Εβδομάδα που τα έχει όλα αυτή που χρηματιστηριακά ξεκινά με τις αγορές σε επιφυλακή και το Χ.Α. -εκτός όλων των άλλων- στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επί της ουσίας σε... προεκλογική περίοδο η χώρα, με τον Φίλιππο Πανταζή να περιγράφει το τοπίο στην... ομίχλη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, στο Χ.Α. κυριαρχούν κυρίως δύο τάσεις: Αυτή που εκτιμά ότι με αφορμή τη γενικότερη κατάσταση η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλίμα, που σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να περιλαμβάνει και το χρηματιστήριο. Άλλωστε η αγορά είναι οι κύριοι δείκτες και αυτοί διαμορφώνονται με τον ανάλογο χειρισμό-διακύμανση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών. Η τάση αυτή υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει στην περίφημη διαπραγμάτευση για το χρέος εάν δεν έχει κλίμα, άποψη που έχει λογική.

Η άλλη τάση, εξίσου λογική, υποστηρίζει πως το Χ.Α. κινείται στον ρυθμό ακριβώς αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης και συνεπώς δύσκολα τα ξένα ισχυρά χέρια θα προχωρήσουν σε αγορές ικανές να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη θεαματικά πάνω προς τα υψηλά έτους. Θυμίζεται πως στις 18 Μαρτίου σημειώθηκε κορυφή στις 1.369,56 μονάδες, για να ακολουθήσουν άλλα δύο κλεισίματα στις 1.364,41 και στις 1.363,30 μονάδες απ' όπου ξεκίνησε η σημαντική διόρθωση μέχρι το διπλό χαμηλό των 1.088-1.119 μονάδων (στις 19-20 Μαΐου).

Ωστόσο, το Χ.Α., όπως και η πλειονότητα των ευρωχρηματιστηρίων, παραμένει σε βραχυπρόθεσμη κίνηση που επηρεάζεται από την αναβάθμιση της S&P, την οποία δεν πρόλαβε η αγορά την προηγούμενη Παρασκευή, τις εξελίξεις που τρέχουν μέσα στην εβδομάδα και κορυφώνονται με το triple witching της Παρασκευής.

Στο διάστημα αυτό πραγματοποιείται και το roadshow του Λονδίνου, με συμμετοχή ρεκόρ και πολλές σημαντικές συναντήσεις επιχειρηματιών με διαχειριστές και μεγάλους παίκτες. Θα είχε ενδιαφέρον εάν αυτή η παρουσίαση συνοδευόταν από ανάλογη χρηματιστηριακή... ανταπόκριση - καθότι τα δύο προηγούμενα roadshows δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για τη μαρκέτα.

Στις 160,63 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης και όσο ο κλάδος παραμένει πάνω από τις 150 μονάδες οι πωλητές περιορίζονται σε λελογισμένες κινήσεις. Και τα margins λειτουργούν κανονικά και οι ανοιχτές θέσεις (και λόγω παραγώγων) καλύπτονται πάνω-κάτω στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στα 2,55 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με εβδομαδιαία διόρθωση 5,20%, στο 1,51 ευρώ η Πειραιώς (-2,50%), στο 0,67 ευρώ η Alpha Bank (-3,60%) και με απώλειες 1,70% στο 0,347 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Στα 11,26 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ (0,72%), στα 11,70 ευρώ του ΟΠΑΠ που έχει κάνει τη διόρθωσή του (-4,88%), ενώ με απώλειες 2,34% η μετοχή της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 11,25 ευρώ. Εύλογο το ερώτημα εάν θα επιχειρηθεί να διατηρηθούν τα κέρδη στη μετοχή του ΟΤΕ ή να διορθώσει ανοδικά η μετοχή του ΟΠΑΠ. Δεικτοβαρή χαρτιά και τα τρία, σηματωροί των κινήσεων ξένων και ισχυρών χεριών, μπορεί να δώσουν ανοδική κίνηση μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ερώτημα και για τις λοιπές μετοχές του 25άρη, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα εκτός 3 εξαιρέσεων διόρθωσαν έως 5,5%. Όσον αφορά τις 3 εξαιρέσεις, η διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά μπορεί να τις οδηγήσει στη δοκιμασία των πρώτων αντιστάσεών τους. Ειδικότερα με απόδοση 4,10% η Motor Oil μπορεί να «δει» προς τα 8,50 και τα 8,70 ευρώ (σε δεύτερη φάση), η ΜΕΤΚΑ (1,24%) έχει ως κύριο στόχο την επανάκτηση των 11,68 ευρώ, ενώ με 1,22% για τη μετοχή των ΕΧΑΕ στόχος είναι κατ' αρχάς τα 7,60 ευρώ.

Τεχνικά, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZΜarket, εδώ και μερικές συνεδριάσεις είναι σε εξέλιξη η διόρθωση στην ανοδική κίνηση της αγοράς που υλοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Η εν λόγω κίνηση διακόπηκε στην περιοχή αντίστασης των 392 μονάδων. Η διόρθωση που ξεκίνησε από το σημείο εκείνο έχει περιθώρια να συνεχιστεί έως την περιοχή των 365 μονάδων χωρίς να αλλοιώσει το ανοδικό σενάριο. Μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι πιθανό να έχει εκτελεστεί μόνο το πρώτο μέρος της διόρθωσης και να ακολουθήσει ακόμη μια υποχώρηση ανάλογη αυτής των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με το έως τώρα πιθανότερο ανοδικό σενάριο, ο δείκτης προετοιμάζεται με τον τρόπο αυτό για την προσέγγιση υψηλότερων επιπέδων το επόμενο διάστημα και τη διάσπαση των 410 μονάδων.

Η παραμονή του στην περιοχή των 365 - 392 μονάδων θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση ενός σχηματισμού πυθμένα τύπου ανάστροφος κεφαλή και ώμοι στα τρέχοντα επίπεδα. Η ανοδική λύση του σχηματισμού θα επιτρέψει στον δείκτη να υλοποιήσει τα παραπάνω. Η ανοδική λύση του θα επιβεβαιωθεί με την ανοδική διάσπαση των 392 μονάδων.

Πρακτικά θα λέγαμε πως όσο ο 25άρης δεν χάνει τις 365 μονάδες τόσο το ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης (προς τις 392-395 με στόχο τις 410 μονάδες) παραμένει ενεργό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v