Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα παιχτεί η… αναβάθμιση του ΧΑ

Γιατί η εβδομάδα που αρχίζει μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική για την πορεία του Χρηματιστηρίου. Οι προσδοκίες από την αναβάθμιση της S&P, το Roadshow του Λονδίνου και τα… παράγωγα. Οι αποτιμήσεις των blue chips και το πρόβλημα του αναιμικού όγκου συναλλαγών. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Μια πρώτη αποτίμηση της απόφασης της S&P να προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας, σε «Β» καλείται να κάνει το χρηματιστήριο από τη Δευτέρα.

Μερίδα παικτών εκτιμά πως το ΧΑ έχασε την ευκαιρία να «παίξει» την αξιολόγηση της S&P την Παρασκευή, καθώς η αναβάθμιση ανακοινώθηκε αρκετά μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Παρότι αρκετοί περίμεναν την κατά μία βαθμίδα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, εν τούτοις αυτή ήρθε «εκπρόθεσμα» και μετά από μία εντελώς άνευρη συνεδρίαση.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, στην πλειονότητά της η αγορά πόνταρε στο σενάριο της οριακής αναβάθμισης ή της διατήρησης στην προηγούμενη κλίμακα «Β-» οπότε η ετυμηγορία της S&P δεν θα επηρέαζε θεαματικά το κλίμα. Να σημειωθεί ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη η ελληνική οικονομία κατηγοριοποιείται στην ίδια βαθμίδα από τις S&P και Fitch (πέντε βαθμίδες κάτω από το investment grade) και δυο βαθμίδες χαμηλότερα από την Moody's.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς αναφέρουν ότι σε επίπεδο κόστους δανεισμού του δημοσίου και των τραπεζών δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές. Αλλώστε οι κινήσεις Ντράγκι έχουν οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται πως βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι ενισχυτικό για την αγορά και το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε στάση αναμονής: στην αμερικανική ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της Fed, στις ευρωπαϊκές και λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος στην Σκωτία, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ελλείψει ουσιαστικών κινήτρων για κάτι καλύτερο.

Η έκθεση που συνοδεύει την αξιολόγηση, όμως, δεν είναι «κακή» καθώς εκτιμάται πως τα ρίσκα σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υποχωρήσει και εν πάση περιπτώσει δίνει χρόνο για τη συνέχεια.

Ουσιαστικά τα άμεσα οφέλη μπορεί να είναι λίγα ωστόσο σε συνδυασμό με την ανταλλαγή των εντόκων με ομόλογα 3 και 5 ετών (αξίας 1,619 δισ. ευρώ) και την προοπτική έκδοσης 18μηνης έκδοσης και εν συνεχεία 7ετούς ομολόγου διαμορφώνεται ένα κάπως πιο χαλαρό χρηματοδοτικό πλαίσιο. Ουσιαστικά η Αθήνα τεστάρει τις αγορές και δημιουργεί «οπλοστάσιο» λίγο πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την 5η αξιολόγηση και το ζήτημα του χρέους και της επόμενης μέρας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της ΕΕ στα τέλη της χρονιάς.

Και μόνο το ότι η Αθήνα ξεφεύγει από την λογική των 3μηνων και 6μηνων τίτλων και... τολμά με 18μηνης διάρκειας είναι σημαντικό, σε αυτή την φάση και για τον πολιτικό βίο της κυβέρνησης, σημείωνε παράγων του υπ. Οικονομικών.

Χρηματιστηριακά θα δείξει την Δευτέρα εάν η αξιολόγηση της S&P έστω και εκπρόθεσμα και σε συνδυασμό με τα Παράγωγα θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στο τελματωμένο χρηματιστήριο μας. Προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί και λόγω του επικείμενου Road Show στο Λονδίνο, παρότι στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις η εισροή κεφαλαίων ήταν αναντίστοιχη του κλίματος που είχε δημιουργηθεί από ορισμένους κύκλους της αγοράς.

Η τεχνική εικόνα

Το ΧΑ απ' τη στιγμή που υπερέβη τις 1.000 μονάδες (μέσα Σεπτεμβρίου 2013/ ενδεικτικά στις 1.000,81 μον. στις 18/9/2013) δεν έχει ξεφύγει από το εύρος διακύμανσης με «χαμηλά» τις 1.040 και «υψηλά» τις 1.369 (στις 18/3/2014).

Ακολουθώντας από τα «υψηλά» του Μαρτίου σταθερά διορθωτικό σχηματισμό με 4 κύριους κύκλους διόρθωσης και 3 ανοδικούς. Οσον αφορά στον Σεπτέμβριο από τις 1.159,20 μονάδες στη συνεδρίαση της Δευτέρας 1/9 διαμορφώνεται με οριακά θετική απόδοση στις 1.163 μονάδες. Με υψηλό της προηγούμενης άνευρης εβδομάδας τις 1.196,63 στην αρχή της συνεδρίασης της Δευτέρας και χαμηλό τις 1.152,8 στην συνεδρίαση της Τετάρτης (της μόνης ανοδικής από τις 5 της εβδομάδας).

Χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις το χρηματιστήριο, οι βασικοί κλάδοι και οι δεικτοβαρείς μετοχές «εγκλωβίζονται», όπως η κυβέρνηση στον... ΕΝΦΙΑ, καθώς οι κυρίως ισχυροί παίκτες οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, περιοριζόμενοι σε επιλεκτικές κινήσεις όσο οι εγχώριοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι για κάτι καλύτερο. Στις 1.150-1.200 μονάδες η κίνηση της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα με τους ξένους οίκους μάλλον θετικούς στις εκθέσεις, αλλά διστακτικούς ως προς τις αγορές τους.

Ακόμη και η θετική Citigroup (εκτιμώντας, πως ο αναβαλλόμενος φόρος «κρύβει» 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες) δεν φαίνεται να κινητοποίησε πελάτες της στις τράπεζες ει μη μόνον για λογαριασμό τους στον ΟΠΑΠ.

Με τις γνωστές εκκρεμότητες και αδυναμίες ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στάσιμος (με τον κλαδικό δείκτη μεταξύ 150-170 μονάδων) αδυνατώντας (και δικαιολογημένα) να δώσει την ώθηση που περίμεναν όσοι προσέβλεπαν στην άμεση προσέγγιση των 1.220 μον. για τον ΓΔ (και των 410 μον. για τον FΤ25).

Ενδεικτικά η μετοχή της Εθνικής από την αρχή Αυγούστου δεν έχει ξεφύγει από το εύρος των 2,10-2,75 μονάδων σημειώνοντας συγκεκριμένα 2,11 στις 6/8 και 2,75 ευρώ στις 5/9. Σε ρυθμό ανάλογο της Εθνικής κινούνται και οι άλλες 3 συστημικές μετοχές. Σε διάστημα μηνός η μετοχή της ΕΤΕ σημειώνει άνοδο 8,51% (αποτιμάται στα 9,01 δισ. ευρώ), έναντι 11,85% της Πειραιώς (9,21 δισ. ευρώ) και 11,67% της Alpha Bank (8,56 δις ευρώ) και 8,44% της Eurobank που αποτιμάται στα 5,10 δισ. ευρώ.

Τεχνικά ο κλαδικός δείκτης έχει κάνει ένα ανοδικό... βηματάκι από την 1/9 (από τις 158,79 στις 160,63 μονάδες) διατηρεί ωστόσο ανοδική φορά σε μηναία μέτρηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως όσο ο δείκτης συντηρείται πάνω από τις 150 μονάδες το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης προς τις 170 είναι πάντα ανοιχτό.

Αναφερόμαστε σε ένα περιθώριο ανοδικής κίνησης έως 6% ικανής να ενεργοποιήσει το σενάριο της προσέγγισης των 395 με στόχο τις 410 μονάδες (για τον 25άρη).

Ομως προσώρας ο κλάδος χρειάζεται ειδήσεις (θετικές εκθέσεις από ξένους έχει) και αυξημένες συναλλαγές.

Λείπει ο τζίρος

Ένα από τα βασικά προβλήματα, πάντως, παραμένει η έλλειψη συναλλαγών. Ενδεικτικό το ότι ο τζίρος από τα 93 εκατ. ευρώ της Τρίτης μειώθηκε στα 73 την Τετάρτη, περαιτέρω στα 63 για να περιοριστεί σε λιγότερα από 60 εκατ. ευρώ στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Να σημειωθεί, πως στις τράπεζες διενεργείτο κατά μέσο όρο το 50-55% του ημερήσιου τζίρου (μειωμένο σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου), ενώ στην χθεσινή περιορίστηκε στο 45% των 59,6 εκατ. ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, δεν είναι αρνητικό, καθώς οφείλεται στην μετακύληση ρευστότητας σε μετοχές όπως του ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και 2-4 του FT25 που φαίνεται ότι ελκύουν ξένα κεφάλαια (ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, METKA).

Μάλιστα στη συνεδρίαση της 12/9 στη μετοχή του ΟΠΑΠ οι συναλλαγές έφτασαν τα 9,9 εκατ. ευρώ που ήταν οι περισσότερες από κάθε άλλη μετοχή του δείκτη. Το ενθαρρυντικό είναι, πως στη μετοχή του Οργανισμού συνεχίζονταν οι τοποθετήσεις από τη μέρα που η Citi ανέβασε θεαματικά την τιμή-στόχο. Στις 9/9 ο αμερικανικός οίκος προχώρησε σε αναθεώρηση του πήχη τα 12 από τα 7,7 ευρώ, για να ακολουθήσει η Eurobank Equities (στα 13,6 από τα 13,3 ευρώ).

Ο ΟΠΑΠ σε συνδυασμό με τις συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και σηματωρών όπως ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ κ.α. παραπέμπει σε λήψη θέσεων από «ισχυρά χέρια» σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Ανοδική η φορά για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και σε μηνιαία μέτρηση ισχυρότερη για τις δύο τελευταίες θα μπορούσε - υπό προϋποθέσεις- να υποστηρίξουν την επόμενη ανοδική αντίδραση.

Η λήξη της τριπλής σειράς στα Παράγωγα την Παρασκευή (19/9) εκτιμάται, πως θα μπορούσε να προσδώσει μεγαλύτερη μόχλευση στις αγορές και να... ξεκουνήσει κάπως την ελληνική. Τουλάχιστον αυτό προοιωνίζεται η λήψη θέσεων, η αλλαγή χεριών σε μετοχές του FT25. Πλησιάζοντας δε το Road Show του Λονδίνου παράγοντες της αγοράς περιμένουν κάτι καλύτερο από την πλευρά των ξένων επενδυτών.

Το ότι μεταξύ των εταιρειών που θα παρουσιασθούν σε ξένους επενδυτές συγκαταλέγονται και υγιείς της μεσαίας- μικρότερης κατηγορίας (Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.ά.) είναι ελπιδοφόρο πλην όμως δεν αρκεί όσο η αγορά ευρύτερα παραμένει χωρίς κίνητρο και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δίχως δέλεαρ για μόχλευση.

Η σταδιακή μείωση του ήδη μέτριου τζίρου, την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, αποτελεί για κάποιους ένδειξη «στεγνώματος» (πως δηλαδή δεν βγαίνουν σημαντικές εντολές πώλησης) για άλλους όμως επιφυλακτικότητας των «ισχυρών χεριών», των ξένων και λόγω της πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί στο εσωτερικό.

Για να δούμε... και καλό Σάββατοκύριακο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.161,28 μονάδες με πτώση 2,99%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 3,03% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 0,15%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μόλις τέσσερις κλάδοι: Υγεία (+3,83%), Χημικά (+1,58%), Τηλεπικοινωνίες (+1,35%) και Ασφάλειες (+0,72%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Εμπόριο (-6,96%), Μέσα Ενημέρωσης (-6,67%), Ακίνητη Περιουσία (-5,20%) και τα Ταξίδια- Αναψυχή(-4,27%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος Εκδοτική (60%), Γαλαξίδι (45,71%), Περσεύς (41,60%), Γενική Τράπεζα (28,49%), ΝΕΛ (27,27%), Alpha Αστικά Ακίνητα (26,45%), Βογιατζόγλου Systems (26,17%), Αττι-Κατ (25%), Κέκροψ (19,44%) και Ικτίνος (16,79%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τζιρακιάν (-33,91%), Yalco (-19,27%), Minerva (-18,12%), ΓΕ Δημητρίου (-17,65%), PC Systems (-15,96%), Προοδευτική (-13,79%), Νάκας Μουσική (-12,25%), Attica Bank (-12%), Sato (-10,95%) και Ευρωσύμβουλοι (-10,87%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v