Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης μετά την τετραήμερη πτώση

Με συγκινήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση. Η μάχη πωλητών-αγοραστών και η εικόνα στα παράγωγα. Προσδοκίες από το Roadshow αλλά και επιφυλακτικότητα από τα ανοικτά μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Με συγκινήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση. Την αρχική βουτιά διαδέχθηκε η αντίδραση, με τον τζίρο να είναι... τσιμπιμένος (23 εκατ. ευρώ στις 11:40).

Αρχικά το Χ.Α. ξεκίνησε με τις ρευστοποιήσεις να κυριαρχούν και χρηματιστηριακούς παράγοντες να σχετίζουν τη βουτιά προς τις 1.115 (από τις 1.133 μον. στις 10.38) με τις κινήσεις των παικτών στην αγορά παραγώγων. Στη συνέχεια ωστόσο η αγορά ισορρόπησε και ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος με άνοδο της τάξης του 0,5%.

Μεταβλητότητα από το αρχικό υψηλό στο χαμηλό και εκ νέου αντίδραση πριν από λίγο σε μία εμφανή προσπάθεια των πωλητών να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο απόδοσης και των αγοραστών να μαζέψουν χαρτιά σε χαμηλές τιμές. Εικόνα που απ΄ ό,τι φάνηκε την πρώτη ώρα θα έχει συνέχεια.

Η πίεση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11.00 και βάθυνε μετά τις 11.10 με συνέπεια οι πωλητές να αναλάβουν τον πρώτο ρόλο και στην υποκείμενη αγορά και στο ΧΠΑ. Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα έμεναν ανοιχτά περίπου 25.000 ΣΜΕ του FT25 που συγκριτικά με τον μέτριο μέσο όρο συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες θεωρείται σημαντικός αριθμός.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, τα περισσότερα πονταρίσματα έβλεπαν τον 25άρη προς τις 365 μον., με τον δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 361,50. Εύλογα σε μία πτωτική αγορά, ρηχή και χειραγωγίσιμη οι πωλητές επιδιώκουν να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από την υποχώρηση του δείκτη και μετοχών εν όψει της λήξης της Παρασκευής. Τεχνικά η διόρθωση του δείκτη δικαιολογείται μέχρι και τις 355 μονάδες (αντιστοιχεί με τις περίπου 1.080 για τον Γ.Δ.) αν και η αγορά έχει πιεστεί στα όριά της, καθώς δείκτες και μετοχές δοκιμάζονται σε σημαντικές στηρίξεις.

Ήδη από την τελευταία τοπική κορυφή το κάθε ένα ΣΜΕ αποφέρει κέρδος σχεδόν 25 μονάδων (στη διόρθωση του δείκτη) που σε καιρό γενικότερης απαξίας, μόνο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Άλλωστε όπως σημειώνουν και αναγνώστες του Euro2day.gr, το τελευταίο 3μηνο τα «ισχυρά χέρια» έχουν εκβιάσει πτωτικά την αγορά τουλάχιστον δύο φορές. Αποτελεί κανόνα, σημειώνεται, πως σε μία αγορά που δεν μπορεί να προσελκύσει επαρκή κεφάλαια για πειστική ανοδική αντίδραση, το short είναι μία καλή διέξοδος.

Όταν μάλιστα το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις είναι διορθωτικό, όταν στο εσωτερικό επικρατεί αβεβαιότητα, το κέρδος από τη διόρθωση έρχεται ευκολότερα απ΄ ό,τι με μία ανοδική κίνηση.

Προσώρας η αγορά με δύο ανοδικές κινήσεις και μία ενδιάμεση διόρθωση έχει δώσει τρεις αφορμές σε πωλητές και αγοραστές για να κλείσουν ή να αυξήσουν τις θέσεις τους.

Ενδεικτική η διακύμανση του Τραπεζικού Δείκτη στο εύρος των 152,35 - 155,59 μονάδων, με την Εθνική στα 2,44-2,50 ευρώ, την Πειραιώς στο 1,39-1,45, την Alpha Bank στο 0,638-0,653 ευρώ. Στις Πειραιώς και Eurobank δεν αποκλείεται εισροή κεφαλαίων λόγω της επικείμενης ένταξης στον δείκτη G-T 30 (από τις 22/9) με τη Eurobank να αντιδρά νωρίτερα μέχρι το 0,336 ευρώ. Κινητικότητα για ανάλογη αφορμή δικαιολογείται και στη μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς από την ίδια συνεδρίαση (της 22ας/9) εισρέχεται στον FTSE All World (στη θέση της μετοχης των Ελληνικών Πετρελαίων). Στα 11,71 ενισχύεται η μετοχή του Οργανισμού, στα 5,29 υποχωρεί ελαφρώς των Ελληνικών Πετρελαίων.

Μέχρι πριν από λίγο χρηματιστές δεν κατέγραφαν ιδιαίτερες εισροές λόγω του Roadshow σημειώνοντας πως ακόμη είναι νωρίς για να έχουν εικόνα. 

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις η αντίδραση της μετοχής του Μυτιληναίου προς τα 6,40 ευρώ, οι αγοραστές στη CC/HBC μέχρι τα 17 ευρώ, η υπεραπόδοση της Eurobank κι η σχετική κινητικότητα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v