Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιόρτασε τα γενέθλια με… άνοδο

Από τις διαθέσεις των ξένων εξαρτάται η πορεία του ΧΑ. Η αύξηση του όγκου συναλλαγών και τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Ποια είναι τα επόμενα μέτωπα για το Γενικό Δείκτη. Τα… 15χρονα του ιστορικού ρεκόρ.

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τη συνεδρίαση της 17/9/99, ημέρα κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης έφθασε ενδοσυνεδριακά τις 6.484,38 μονάδες κι έκλεισε στις 6.355,04, επίπεδα που αποτελούν ιστορικά υψηλά έως και σήμερα.

Απόλυτα ενδεικτικό της "επενδυτικής φρενίτιδας" που είχε πιάσει τους Νεοέλληνες και το γεγονός ότι η κορύφωση του Γενικού Δείκτη σημειώθηκε μετά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου (μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές μεταπολεμικά στην Ελλάδα, με 143 νεκρούς και χιλιάδες άστεγους).

Εδώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι ο Τραπεζικός δείκτης (με πολύ διαφορετική σύνθεση τότε), τα ιστορικά του υψηλά τα κατέγραψε πολύ αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2007 (6/11).

Ασφαλώς και τα νούμερα εκείνης της εποχής τρομάζουν (!) 1.350.000 ενεργοί κωδικοί, 1.187 Ε.Λ.Δ.Ε. σε πλήρη λειτουργία, μέσος ημερήσιος τζίρος, για το 1999, στα 240 δισ δρχ, ενώ σε κάποιες συνεδριάσεις ξεπέρασε και τα 400 δισ δρχ (!)

Η σημερινή εικόνα της Αγοράς δεν θυμίζει σε τίποτα την εντυπωσιακή περιγραφή εκείνων των ημερών, με τις ενεργές μερίδες να είναι στις 20.229, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ για τον μήνα Αύγουστο (στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 1999, περίπου 600.000 κωδικοί είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία συναλλαγή) και τα "κλειδιά της Αγοράς να έχουν παραδοθεί στους ξένους", όπως δήλωσε εγχώριος επαγγελματίας από τους παλαιότερους (!)

Αξίζει υπενθύμισης ότι μόνο στο έτος 1999, 42 νέες εταιρείες και 4 ήδη εισηγμένες προέβησαν στην διάθεση μετοχών μέσω δημόσιων εγγραφών, ενώ 119 εισηγμένες προέβησαν σε ΑΜΚ. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 200 εταιρείες είχαν υποβάλει αίτηση εισαγωγής και ήταν στην "waiting list" του Χ.Α.

Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επ. Κεφαλαιαγοράς, για το 1999, ήταν της τάξεως των 1,62 τρισ δρχ από τις δημόσιες εγγραφές και 2,77 τρισ δρχ από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Αντίθετα και όπως υπενθυμίζει ο φίλος Στέφανος Κοτζαμάνης στο πρωινό του σχόλιο, μόλις μία εταιρεία (Ελ. Τεχν. Άνεμος), έχει περάσει "το κατώφλι" του Χ.Α. κατά την τελευταία 5ετία (!)

Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η παρούσα εικόνα της Αγοράς που παραμένει απολύτως "παραδομένη" στις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, χωρίς πλουραλισμό, χωρίς βάθος και χωρίς "αξιοκρατία" στις επιλογές (άρα και την άνοδο) των μετοχών, αν αυτές δεν "έχουν την τύχη να είναι στον FTSE25 και στην γνωστή "παλέτα" του δείκτη MSCI.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις επικρατεί συναλλακτικά το... χάος, καθώς σχεδόν τo ένα τρίτο του συνόλου των μετοχών δεν ανοίγει καν στο ταμπλώ ενώ, γενικότερα, τα δύο τρίτα των μετοχών του Χ.Α. είναι ωσεί παρόντα στην Αγορά με ελάχιστη έως ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα σε μόνιμη βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, στις 16.30 και μετά από έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, 66 μετοχές είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 73 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ. (!)

Μένοντας στα "πεπραγμένα" της σημερινής συνεδρίασης, αυτή χαρακτηρίστηκε από την έντονη νευρικότητα και τις συνεχείς "αντιπαραθέσεις" μεταξύ αγοραστών - πωλητών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την νέα ενίσχυση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων) και το σημαντικό εύρος ημερήσιας διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, που ξεπέρασε τις 28 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με έκδηλη νευρικότητα και μάλλον πτωτικές διαθέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 1115,22 μονάδες (-0,70%) και του FTSE25, μέχρι τις 361,5 μονάδες (-0,81%). Κάπου εκεί "χτύπησε συναγερμός" στις τάξεις των ενεργών παικτών που είχε σαν αποτέλεσμα σημαντική πλαγιοανοδική αντίδραση που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1143,84 μονάδες (+1,85%) και τον 25αρη μέχρι τις 371,39 μονάδες (+1,91%).

Στα υψηλά ημέρας οι λίγοι εναπομείναντες αισιόδοξοι εκτιμούσαν ότι πιθανό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1140 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 370 μονάδων, θα "ακύρωνε" την χθεσινή σημαντική υποχώρηση, όμως οι εν δυνάμει πωλητές είχαν διαφορετική άποψη για την συνέχεια.

Έτσι και παρά το τελικό θετικό πρόσημο για ΓΔ και FTSE25 και με βάση την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα και οι δύο βασικοί δείκτες του Χ.Α. βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με την εικόνα να αναστρέφεται με κλεισίματα υψηλότερα των 1199 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και των 389 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε την συνεδρίαση στις 1131,84 μονάδες (+0,78%) και ο FTSE25 στις 367,46 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,83%.

Πτωτική η "μεγαλύτερη εικόνα" της Αγοράς, καθώς το "κουδούνι της λήξης" βρήκε 60 ανοδικές μετοχές να "αντιπαρατίθενται" με 72 πτωτικές.

Από την άλλη, συνεχίζεται η "άτυπη μάχη" για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. Με την βοήθεια "φώτο φίνις", προηγείται η Πειραιώς (8,665 δισ ευρώ), "βραχεία κεφαλή" από την Εθνική (8,656 δισ), ενώ μείωσε κάπως την απόσταση η Alpha Bank (8,172 δισ).

Απόλυτα συγκρατημένοι οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς επισημαίνουν ότι ανεξαρτήτως τελικού προσήμου, για την σημερινή συνεδρίαση, ο επόμενος σημαντικός καταλύτης για τις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και για το Χ.Α. είναι το δημοψήφισμα στην Σκωτία που μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποδειχθεί "μαύρος κύκνος" για τα Χρηματιστήρια.

Μείζονος σημασίας και οι σημερινές αποφάσεις της Fed (21.00 ώρα Ελλάδος), καθώς η συνέντευξη τύπου της Τζάνετ Γέλεν (21.30) που θα επηρεάσει Αγορές και Ισοτιμίες. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται μια περικοπή κατά $10 δισ. στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να είναι βρεθεί συνολικά στα $15 δισ. ανά μήνα και ο πλήρης τερματισμός του στη συνεδρίαση Οκτωβρίου. Όσον αφορά τα επιτόκια δεν αναμένεται κάποια αλλαγή, με το βασικό επιτόκιο να μένει σταθερό στο 0,25%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά "αισθάνεται" αυξημένο πολιτικό κίνδυνο, που ενδέχεται να καθυστερήσει τις εξελίξεις - αποφάσεις για το Δημόσιο χρέος, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ κάνει επιφυλακτικούς και τους οίκους αξιολόγησης για περαιτέρω αναβάθμιση της Χώρας, σύμφωνα με την άποψη του Σέργιου Μελαχροινού.

Από την άλλη τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων αποτρέπουν νέες εισροές από μεγάλους ξένους παίκτες και αυτό ενδυναμώνει την αμηχανία των τυχόν εναπομεινάντων traders.

Εν τω μεταξύ, στις διεθνείς Αγορές δείχνει μειωμένη η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία.

Επιστρέφοντας στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αυτή δεν δείχνει να ανησυχεί για πιθανές αρνητικές εκπλήξεις από τα Ευρωπαϊκά Τραπεζικά "stress tests", αλλά έχει σημαντικούς προβληματισμούς για το πως οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν το θέμα της διευθέτησης των "κόκκινων" δανείων.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα, το γεγονός ότι η χθεσινή σημαντική υποχώρηση ακολουθήθηκε σήμερα από σχετικά αδύναμη ανοδική αντίδραση, αυτό σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec. αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι τον πρώτο λόγο στο Χ.Α. διατηρούν τα χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να μειώσουν θέσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά τα πρόσημα, αλλά και τα συναισθήματα των επενδυτών, στις μεγάλες διεθνείς Αγορές.

Ξεκινώντας από την Ασία, ασφαλώς και ξεχώρισε το +1% του δείκτη Hang Seng (μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 500 δισ. γουάν (81,35 δισ. δολ), ή 100 δισ. γουάν σε κάθε μία από τις πέντε μεγαλύτερες Τράπεζες της Κίνας μέσω φτηνών τρίμηνων δανείων. Το ποσό της ενίσχυσης θα είναι σε μορφή δανείων διάρκειας τριών μηνών με χαμηλά επιτόκια προς τις Τράπεζες και αφορά της Industrial & Commercial Bank of China, τη China Construction Bank, τη Agricultural Bank of China, και τη Bank of China and Bank of Communications. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ανώτατος Κυβερνητικός Αξιωματούχος της Χώρας εξήγησε πως η κίνηση οφείλεται στη βαθιά ανησυχία της Κυβέρνησης για την οικονομική επιβράδυνση που καταγράφεται στην Κίνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, υψηλότερος των αρχικών προσδοκιών αποδείχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία Αυγούστου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,3%.

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των Τραπεζικών "stress tests", σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία που θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα αναμένεται σύντομα από την Κεντρική Τράπεζα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά σε 16 μήνες, κυρίως λόγω της πτώσης στις τιμές της βενζίνης. Ο δείκτης τιμών υποχώρησε 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές περίμεναν ανάπτυξη πληθωρισμού 1,9% στο 12μηνο, σε σύγκριση με το ζενίθ του 2% τον Ιούλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τις τοποθετήσεις δευτέρου τριμήνου, το Total Return Fund της Pimco προχώρησε σε ρευστοποίηση σχεδόν όλων των τοποθετήσεων σε Αμερικανικά Treasuries, επιλέγοντας τίτλους Βραζιλίας, Ισπανίας, Ιταλίας αλλά και Ελλάδας
 
Συγκεκριμένα, αύξησε τις τοποθετήσεις της σε Ευρωπαϊκούς Κρατικούς τίτλους περισσότερο από 50% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η επένδυση σε Ελληνικά ομόλογα αυξήθηκε κατά τα 121 εκατ. δολ., σε Ισπανικά κατά 4,9 δισ. δολ. και σε Ιταλικά ομόλογα κατά 6,1 δισ. δολ. Επίσης, αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις σε Ελληνικά έντοκα γραμμάτια κατά 606 εκατ. δολ., μέσω ενός ειδικού fund διαχείρισης ρευστότητας που τοποθετείται σε βραχυπρόθεσμους τίτλους.
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, τις σημαντικότερες "βοήθειες" στον Δείκτη έδωσαν οι Eurobank (λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη Eurostoxx 600) και ΟΠΑΠ, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης σημειώθηκε σημαντική κινητοποίηση των αγοραστών και στον τίτλο του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα πριν τις τελικές δημοπρασίες να βρεθεί στο υψηλό ημέρας των 11,38 ευρώ, για να κλείσει σχετικά χαμηλότερα.
 
Μένοντας στο ταμπλώ του, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Eurobank, EEE, Folli Follie Group, ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας τα Ελ. Πετρέλαια που επαναπροσεγγίζουν και τα χαμηλά τρέχοντος έτους λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη FTSE MPF All World.
 
Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, τις εντυπώσεις "έκλεψε" η μετοχή της Folli Follie Group(+6,71%). Είναι από τα blue chips που παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, έχοντας σαν επόμενη τεχνική αντίσταση τα 32,40 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη και πλην του Κέκροπα που συνεχίζει να έχει "πιστούς" αγοραστές, σε νέα χαμηλά 65 μηνών έκλεισε η μετοχή της Frigoglass, ενώ αξιοπρόσεκτες πιέσεις, με σχετική αύξηση των συναλλαγών, δέχθηκε ο τίτλος της Kleeman.
 
Σήμερα δεν εμφανίστηκε το σημαντικό "bid" στην Revoil, όμως έστω και με "ανοιχτές" εντολές αγορών συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, λίγο κράτησε ο "αγοραστικός ενθουσιασμός" για Τεχν. Ολυμπιακή και Μοχλό, ενώ η μετοχή της Τρ. Ελλάδος υποχώρησε σε χαμηλά 12μηνου και πλέον με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/9 (12,67 ευρώ).
 
Ο τζίρος, ενισχυμένος έφθασε τα 110,4 εκατ. από τα οποία τα 12,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ).  

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοσημείωτη μεταβλητότητα, στην Αγορά Παραγώγων. Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, ενώ οι συναλλαγές μειώθηκαν στο συμβόλαιο του δείκτη και αυξήθηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.221 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 48.204, 25.580 για τον Σεπτέμβριο, 21.996 για τον Οκτώβριο, 22 για τον Νοέμβριο και 606 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 366) κινήθηκε μεταξύ 360 και 372 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,40%.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (80.000 ΟΤΕ, 8.500 Jumbo, 109.700 Εθνική, 8.400 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (5.446), ΔΕΗ (1.788), Alpha Bank (12.663), Εθνική (16.216), Πειραιώς (11.098), Eurobank (17.106), Μυτιληναίο (1.976), ΕΧΑΕ (1.289), ΟΠΑΠ (1.950), Ελ. Πετρέλαια (2.926), MIG (13.548), Frigoglass (444), Intralot (546), Ελλάκτωρα (1.147), ΓΕΚ (3.740), Τέρνα Ενεργειακή (172), Τιτάνα (210), ΕΥΔΑΠ (180), Μέτκα (333), Σιδενόρ (115), Σωλ. Κορίνθου (158), ΕΕΕ (265), Jumbo (128), ΟΛΠ (183), Folli Follie Group (214), Motor Oil (120), Viohalco (187).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη μειώθηκε στο 32% ενώ ο όγκος συναλλαγών δεν παρουσίασε βελτίωση, με μόλις 971 δικαιώματα να αλλάζουν χέρια (135 calls και 836 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (71.928.374 τεμ.), Εθνική (1.807.037 τεμ.), Πειραιώς (35.031.646 τεμ.), Eurobank (8.706.967 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 16.450 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης, ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 700 δικαιώματα πώλησης στην Εθνική, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v