Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούμενη η διακράτηση των 1.120 μονάδων

Για συνεδρίαση αναμονής ετοιμάζονται αρκετοί παίκτες έχοντας το βλέμμα στραμμένο (και) στο δημοψήφισμα για τη Σκοτία. Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Κρίσιμη η περιοχή των 371-373 μονάδων για τον FTSE 25.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones, κρατούν την ανάσα τους στο Λονδίνο και προβληματίζεται το Βερολίνο, ενώ στο Χ.Α. κερδήθηκε μία σημαντική μάχη με την επιβεβαίωση των 1.120 μονάδων.

Ζητούμενο -και για τεχνικούς λόγους- κλείσιμο πάνω από τις 1.126-1.120 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος χθες έκλεισε στις 1.131,84 με κέρδη 0,78% και συναλλαγές στα 110,4 εκατ. ευρώ.

Πέραν της επιβεβαίωσης της... τεχνικότητας του Γ.Δ. (αλλά και του FTSE 25 και του Τραπεζικού), η αύξηση των συναλλαγών έως 40-45% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων είναι αυτό που ενισχύει το ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης και της προσπάθειας επαναφοράς προς τις 1.200 μονάδες.

Βέβαια θα εξαρτηθεί και από εξωτερικούς παράγοντες (το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία είναι καταλύτης σε κάθε περίπτωση), για το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο στη χθεσινή συνεδρίαση δημιουργήθηκαν προϋποθέεις για την ευόδωσή του.

Στις 367,46 ο FT25, στις 154,50 ο Τραπεζικός με δυνατή τη Eurobank και σταθερή την Εθνική, πολλές βοήθειες για ακόμη μία συνεδρίαση από τον ΟΤΕ και 2-3 ενθαρρυντικές εκπλήξεις (ΜΕΤΚΑ-Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Folli Follie).

Γιόρτασε τα... γενέθλια με άνοδο, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, θυμίζοντας πως 15 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη συνεδρίαση της 17ης/9/99, ημέρα κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης έφθασε ενδοσυνεδριακά τις 6.484,38 μονάδες κι έκλεισε στις 6.355,04, επίπεδα που αποτελούν ιστορικά υψηλά έως και σήμερα.

Αναλυτική εικόνα της αγοράς μας δίνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο σχετικό θέμα του αναφερόμενος στις προσδοκίες από το Roadshow και στις αρρυθμίες στην αγορά.

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τα ευρωχρηματιστήρια, κρισιμότατη κι η αυριανή κι αναλυτές και παίκτες θεωρούν το triple witching της Παρασκευής μητέρα των μαχών και φαίνεται πως δεν έχουν άδικο.

Μάλιστα διορατικοί αναλυτές εκτιμούν πως από το αποτέλεσμα στη Σκοτία θα μπορούσε να διαμορφωθεί ανάλογα ακόμη και η μέχρι τώρα άτεγκτη πολιτική του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα. Όσο παράξενο και αν... διαβάζεται το σημερινό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να επισπεύσει ή να επιβραδύνει τις εξελίξεις που αφορούν και το... δικό μας πρόβλημα και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση.

Για συνεδρίαση αναμονής ετοιμάζονται αρκετοί παίκτες έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο Λονδίνο, στη διασφάλιση των κεκτημένων της χθεσινής συνεδρίασης οι πιο συντηρητικοί του Χ.Α.

Τεχνικά, αρκετά θα εξαρτηθούν από το αν οι αγοραστές/long παίκτες επιδιώξουν να πιάσουν σήμερα-αύριο τις 371-373 μονάδες που είναι ο στόχος για τα ΣΜΕ του FTSE 25

Εάν επιτευχθεί η συνέχιση της χθεσινής αντίδρασης με τον δείκτη να πιάνει τις 371-373 μονάδες, τότε η συνέχεια θα έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον.

Θυμίζεται πως ο κύριος στόχος όσων είναι long παραμένει η επαναφορά στις 392 μονάδες.

Ο δυνατός τις τελευταίες συνεδριάσεις ΟΤΕ έκλεισε στα 11,35 πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 11,38 ευρώ, ωστόσο ζητούμενη παραμένει η ανοδική κίνηση της μετοχής πάνω από τα 11,40 ευρώ. Θα τη δώσει σήμερα- αύριο; Έχουν ανοιχτεί ΣΜΕ που το δείχνουν.

Στα 11,77 η μετοχή του ΟΠΑΠ που υπολείπεται αρκετά των σημαντικών 12-12,10 ευρώ. Τεχνικά δύσκολα μπορεί να υπάρξει τέτοια αντίδραση για τον τίτλο του Οργανισμού, αλλά ας το έχουμε στα υπόψη.

Όπως επίσης τη σημαντική αντίσταση των 371-373 μονάδων για τον FT25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v