Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες έχουν το «κλειδί» της τάσης

Το κρίσιμο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο την Τρίτη, πριν από την έλευση της τρόικας, αλλά και οι εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών. Υποσχέσεις αφήνει η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, με αυξημένο όγκο. «Κληρώνει» για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Καυτή εβδομάδα, με το Χ.Α. και πάλι στην περιοχή των 1.150 μονάδων μετά την ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής. Στο επίκεντρο των εξελίξεων βέβαια η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο -ο Dr Money δίνει τη δική του εκτίμηση για την κρισιμότερη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού (ενδέχεται να λογαριάζει χωρίς τον... ξενοδόχο)- και δευτερευόντως η τρόικα.

Αρκετά θα εξαρτηθούν από τη στάση των Γερμανών, και το Χ.Α. έχει ενσωματώσει κι έχει προεξοφλήσει τα βασικότερα σενάρια, ακόμη και αυτό της μη ουσιαστικής στήριξης του Αντ. Σαμαρά από τη Γερμανίδα ομόλογό του.

Το Χ.Α. θα μπορούσε -υπό άλλες συνθήκες- να κάνει έναν καθαρά επιχειρηματικό, οικονομικό και χρηματιστηριακό απολογισμό της σημαντικής παρουσίασης στο Λονδίνο, όμως το πολιτικό περιβάλλον βαραίνει και θα βαραίνει το χρηματιστήριο.

Το triple witching, που σε σημαντικό βαθμό συνέβαλε στον... ανοδικό εξορθολογισμό της αγοράς, μετά τη νέα βραχυπρόθεσμη βουτιά έφερε σε πλεονεκτική θέση τους αγοραστές και όσους τοποθετήθηκαν από χαμηλότερες τιμές. Εκτίμησή μας πως σήμερα, το αργότερο αύριο θα κριθεί κατά πόσον η ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο, πρακτικά την επαναφορά της αγοράς προς τα επίπεδα των 1.180 και των 1.200 μονάδων.

Οι συναλλαγές που έγιναν στις 19/9 ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ, ήταν καλές κι ικανές να διατηρήσουν την κίνηση προς αυτά τα επίπεδα τιμών, εάν διευκολύνουν τα ξένα χρηματιστήρια, οι εξελίξεις από τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης και η στάση των ξένων, καθώς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας σημειώθηκαν τοποθετήσεις από ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Η υπεραντίδραση μετοχών-σηματωρών ενισχύει αυτήν την προσέγγιση και δίνει πόντους στο σενάριο της συνέχισης της κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Πέμπτης-Παρασκευής.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται λεπτομερώς περισσότερα από το 9ο Roadshow στο Λονδίνο, μόνο που οι προθέσεις μένει να μετουσιωθούν σε έμπρακτες κινήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής άφησε υποσχέσεις -κυρίως λόγω του τζίρου και της υπεραντίδρασης συγκεκριμένων μετοχών-, μένει όμως αυτό να επιβεβαιωθεί σύντομα. Ειδάλλως το Χ.Α. θα κλίνει και πάλι προς τις 1.000-1.090 μονάδες.

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες -στις 155,56 μονάδες ο κλαδικός δείκτης-, με την Εθνική στα 2,45 ευρώ, την Πειραιώς στο 1,41, την Alpha Bank στο 0,65 και τη Eurobank στο 0,352 ευρώ, ενώ στη μεσαία κατηγορία ερώτημα παραμένει η περίπτωση της Attica Bank. «Βαβέλ» η σχέση Δημοσίου και Attica σημειώνεται σχετικά με έως 5 ενδιαφερόμενους για την ΑΜΚ.

Ωστόσο για τον κλάδο ζητούμενο είναι οι εξελίξεις στους μεγάλους όπως στην ΕΤΕ, που και λόγω Finansbank είναι στην επικαιρότητα. Ο Χρήστος Κίτσιος σημειώνει πως με... μοντέλο Eurobank θα τρέξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, αλλά και της προτεραιότητας από την πλευρά της ΕΤΕ για διατήρηση του ελέγχου στην τουρκική θυγατρική της.

Προσώρας η σχέση πωλητών - αγοραστών στις τράπεζες παραμένει σταθερά υπέρ των πρώτων από τις αρχές Ιουνίου, με τον λόγο να έχει διαμορφωθεί σε 2/1 (τις τελευταίες δύο εβδομάδες).

Πέραν των τραπεζών όμως, κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα και για 2 από τους 3 ισχυρούς ομίλους, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που την Παρασκευή συνεισέφεραν τα μέγιστα. Στα 11,60 ευρώ με 4,79% και 1.765.296 κομμάτια ο ΟΤΕ, στα 12,20 ευρώ με 3,39% και 5.540.055 κομμάτια ο ΟΠΑΠ. Και για τους δύο «κληρώνει» αυτήν την εβδομάδα -για ιπποδρομιακό στοίχημα αύριο και Champions League-, πονταρίσματα που εάν βγουν θα υποστηρίξουν και την κίνηση του FT 25. Στις 373,31 μονάδες με τις 378-380 αρκετά κοντά και εφικτό στόχο για τη συνέχεια.

Στα 10,92 ευρώ με 4% η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στα 17,32 ευρώ η επίσης δεικτοβαρής CC HBC μπορεί να επιβεβαιώσει τα 17-17,20 ευρώ αυτήν την εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v