Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει «στηρίγματα» το Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στο Βερολίνο αλλά και στα επερχόμενα stress test οι επενδυτές. Η τεχνική εικόνα της αγοράς και η στάση των ξένων χαρτοφυλακίων. Ποια blue chips μπορούν να δώσουν ανάσα.

Δεν ήρθαν νέοι αγοραστές στο Χ.Α., απώλειες ευρωαγορών με βουτιά 11% της Tesco, απώλειες «made in China» στη Wall. Η τέλεια παγίδα μετά την ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής και την προσαρμογή των αγορών λόγω του triple witching και από εχθές με κλίση πάλι προς τις στηρίξεις μας.

Το Χ.Α. δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από το ομολογουμένως πολυπληθές Roadshow του Λονδίνου, η αγορά δεν φαίνεται να συγκινήθηκε από την απόφαση του οίκου FTSE, η μαρκέτα δεν δείχνει να περιμένει και πολλά από τη συνάντηση στο Βερολίνο. Ακόμη και η αναβολή άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, όπως αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, προεξοφλείται πως δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Άλλωστε, όπως παραδέχονται κυρίως οι υπέρμαχοι των ενεργειών του πρωθυπουργού, τα όποια αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ - Σαμαρά δεν θα φανούν σήμερα - αύριο. Αλλά σε εύλογο χρόνο, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγορά.

Πρακτικά το πολιτικό περιβάλλον δεν αλλάζει θεαματικά, οι ξένοι -στην πλειονότητά τους- μπορεί να μένουν στις θέσεις τους, όμως αρκούν μέτριες ρευστοποιήσεις λιγοστών διαχειριστών κι η αποχώρηση 2-4 ξένων χαρτοφυλακίων για να διατηρείται η λελογισμένη διόρθωση στις τράπεζες.

Στην περιοχή των 150-155 μονάδων ο κλαδικός δείκτης, με τη διόρθωση να ξεκινά από τα επίπεδα των 195 μονάδων (αρχές Ιουνίου), δηλαδή σε ποσοστό σχεδόν 20% χαμηλότερο από την κορυφή της 10ης Ιουνίου. Δεν είναι λίγο, δεδομένης δε της βαρύτητας του κλάδου, κι η στασιμότητα του FT 25 είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Το ότι στη συνεδρίαση της 10ης/6 ο 25άρης ήταν στις 428,46 μονάδες (απώλειες κατά τι λιγότερες του 15%) είναι ενδεικτικό της βαρύτητας του τραπεζικού κλάδου αλλά και των αντίρροπων δυνάμεων που εκ των πραγμάτων διαμορφώθηκαν σε αυτό το διάστημα. Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της Τρίτης 10 Ιουνίου η μετοχή του ΟΤΕ έκλεινε στα 12,11 ευρώ (στα 11,35 η τρέχουσα τιμή), του ΟΠΑΠ στα 12,99 ευρώ (12 ευρώ) και της ΔΕΗ στα 12,15 ευρώ (10,90 ευρώ), ενώ της επίσης δεικτοβαρούς CC HBC στα 17,30 ευρώ με την τρέχουσα τιμή των 17,42 ευρώ λίγο ψηλότερα.

Είναι προφανές πως περίπου αυτό το διάστημα λίγα μεν, ισχυρά δε ξένα χαρτοφυλάκια μειώνουν τη θέση τους, με συνέπεια σε μία ρηχή αγορά όπως η δική μας αυτό να βαραίνει πολλαπλασιαστικά.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε την αισθητή μείωση των νέων αγορών, της ενεργούς παρουσίας νέων χαρτοφυλακίων, την επιφυλακτικότητα των ξένων και τελευταία το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο εξηγείται σε μέγιστο βαθμό η εικόνα της αγοράς. Δικαιολογείται έτσι ο εγκλωβισμός της στο εύρος των 1.100-1.200 μονάδων με ενδιάμεσες στηρίξεις και αντιστάσεις σε μία μονότονη πλέον διακύμανση σε ένα πλαίσιο το πολύ 100 μονάδων.

Έτσι δεν πάει πουθενά η αγορά... όσα Roadshows και αν γίνουν, όσες αναλύσεις και εάν εκδώσουν οι ξένοι οίκοι. Πόσο μάλλον που οι τραπεζικές χρηματιστηριακές είναι υποχρεωμένες (βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσής τους) να παραμένουν πωλητές σε μετοχές εταιρειών που αργά, αλλά σταθερά απογαλακτίζονται από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Τεχνικά η επιβεβαίωση της στήριξης των 366 μονάδων για τον 25άρη είναι μεν ενθαρρυντική ένδειξη, βραχυπρόθεσμα, μόνο που ο διεθνής περίγυρος διορθώνει εκ νέου. Στις 364 μονάδες έχει σημειωθεί άλλη μία ισχνή στήριξη που καλό θα ήταν να μη χαθεί σήμερα, ειδάλλως εκτιμάται πως οι ρευστοποιήσεις θα ενταθούν.

Στις 369 μονάδες έχει διαμορφωθεί ασθενής αντίσταση (με επόμενες προς τις 372-373 μονάδες), ωστόσο αυτό που προέχει είναι η ανάσχεση της διόρθωσης των τραπεζών (να μην χαθούν οι 145-147 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη), καθώς στις 3 από τις 4 συστημικές ασκήθηκε σημαντική πίεση. Τα 2,35-2,30 ευρώ θεωρούνται κλειδί για τη μετοχή της ΕΤΕ, όπως και το 1,32 ευρώ για την Πειραιώς.

Στα 12 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με αυξημένες συναλλαγές που θα φανεί σύντομα εάν πρόκειται και για νέες τοποθετήσεις διορατικών παικτών. Καθώς σήμερα «κληρώνει» για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v