Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ήρθαν νέοι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη που ωστόσο παραμένει κάτω από τις 1.140 μονάδες. Τα μηνύματα από το Βερολίνο περιμένει η αγορά. Η εξομάλυνση των «υπερβολών» της Παρασκευής και η εικόνα για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Ούτε το πρόσφατο roadshow του Λονδίνου, παρά το ρεκόρ προσέλευσης και θεωρητικού ενδιαφέροντος, ούτε η επίσημη ανακοίνωση του οίκου FTSE για παραμονή του Χ.Α. στις αναπτυγμένες Αγορές (πιθανότατα είχε προεξοφληθεί στην σημαντική άνοδο της Παρασκευής), έφεραν το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την εισροή "φρέσκου" χρήματος στο σύστημα συναλλαγών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Τώρα η Αγορά στρέφει την προσοχή της στην αυριανή συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά, όμως και σε αυτή την περίπτωση το Βερολίνο φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ιδιαίτερα χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι η κ. Μέρκελ έχει εκφράσει συχνά την εκτίμησή της για την πορεία της Χώρας υπό την Κυβέρνηση Σαμαρά. Διευκρίνισε όμως ότι την Τρίτη δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ενώ τόνισε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, ασφαλώς και παραμένει "άγνωστος Χ" ο παράγοντας που δώσει στο Χ.Α. τα απαιτούμενα "ανοδικά καύσιμα" προκειμένου οι βασικοί του δείκτες (και ασφαλώς όχι το σύνολο της Αγοράς, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ παραμένει σε συναλλακτική απαξίωση) να διεκδικήσουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή διορθωτική κίνηση της Αγοράς απλά "εξομάλυνε" τις ακρότητες που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ απόλυτα αναμενόμενη ήταν και η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (τόσο στην spot Αγορά, όσο και στην Αγορά Παραγώγων), το "τίναγμα" του οποίου δεν ήταν αποτέλεσμα αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών σε διεθνείς δείκτες.

Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η προσπάθεια αντίδρασης "των καταπιεσμένων", όσον αφορά τα Ελ. Πετρέλαια (+0,37%, με σημείο κλειδί για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης τα 5,71 ευρώ) και την Frigoglass (+6,64%, με αποφασιστικό επίπεδο για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης τα 3,24 ευρώ), που βγήκαν από τους δείκτες FTSE MPF All World και FTSE Global Index Small Cap και FTSE All Cap, αντίστοιχα, με την περίπτωση του πρώτου τίτλου να συνεχίζει να έχει εν δυνάμει πωλητές, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Αρκετά ικανοποιητική η εικόνα από Ελλάκτωρα και ΕΧΑΕ και σε δεύτερη φάση από Viohalco, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη και σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τα τεχνικά σήματα της Αγοράς "day by day", ασφαλώς και το τελικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1140 μονάδων και του FTSE25 χαμηλότερα των 370 μονάδων, κρατάει "ζωντανό" το σενάριο επαναδοκιμασίας, τουλάχιστον, των 1110 και των 360 μονάδων, αντίστοιχα.

Εξαιρετικά αρνητική η τελική αναλογία ανοδικών (45) - πτωτικών (74) μετοχών, επιβεβαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εισηγμένων συνεχίζει να παραμένει "απονευρωμένο" τόσο από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος, όσο και από πλευράς διάθεσης για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, έστω και με υποτυπώδεις συναλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι 13 τίτλοι του FTSE25 (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΑΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ), δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Για όσους κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο εν λόγω δείκτης πρέπει σε πρώτη φάση να κατοχυρώσει κλεισίματα υψηλότερα των 372 μονάδων και σε δεύτερη υψηλότερα των 382 μονάδων. Κλεισίματα υψηλότερα των 389 - 392 μονάδων, ξαναδίνουν αγοραστικό σήμα ακόμα και στους περισσότερο επιφυλακτικούς.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα περιμένουν κλεισίματα υψηλότερα των 1199 μονάδων, προκειμένου να ακυρωθεί το μεσοπρόθεσμο σήμα πώλησης και να ξεφύγει ο Δείκτης από την νέα πτωτική ταλαιπωρία, όπως και αυτοί που συνεχίζουν να διατηρούν θέσεις "short" και οι οποίοι προς το παρόν δεν διαβλέπουν κάποιο λόγο ανησυχίας.

Εξαιρετικά ισχυροποιημένη, δείχνει η ζώνη 1220 - 1240.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η συσσώρευση κοντεύει να κλείσει χρόνο με τους ενασχολούμενους με το "άθλημα" να έχουν κουραστεί αλλά και φοβηθεί με την όλη κίνηση, επισημαίνει με νόημα ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Θυμίζουμε πως η Αγορά έρχεται από τις 480 μονάδες και την υπερβολή του 2012 και με τον Τραπεζικό κλάδο ακόμα να μην έχει δώσει ανοδική λύση, αλλά μία μεγάλη βάση και συσσώρευση, από την άλλη όμως αρκετοί τίτλοι έχουν αποδόσεις σημαντικές από τα χαμηλά τους.
 
Όλη αυτή η κίνηση για να "λυθεί" ανοδικά (όπως πιστεύουμε), μετά από μία πολύχρονη πτωτική τάση, θέλει τον χρόνο της, με την διαφορά ότι οι ξένοι που έχουν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων δεν βιάζονται, ενώ από την άλλη οι Έλληνες μικροεπενδυτές αργά και βασανιστικά πουλάνε για να πληρώσουν φόρους και υποχρεώσεις μιας και η ύφεση έχει γονατίσει τα εισοδήματα τρώγοντας από το "λίπος".
 
Ας δούμε τα οικονομικά αλλά και πολιτικά δεδομένα.
 
Η οικονομία "με όποιο κόστος" έχει καταφέρει να βρεθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα, με το 2014 να φαίνεται να είναι η δεύτερη χρονιά, ενώ όπως όλα δείχνουν για πρώτη χρονιά μετά από 5 χρόνια θα καταφέρει έστω και οριακά να βγει σε ανάπτυξη, με το 2015 που ακολουθεί λογικά να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
 
Έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις παρόλα αυτά λείπουν ακόμα αρκετές, αλλά και αρκετά προαπαιτούμενα που έχουμε υπογράψει. Το 2015-2016 είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, κάτι που σε περίπτωση που καλύψουμε με νέο δάνειο θα χρειαστούμε και ένα νέο μνημόνιο, με την λήξη του υπάρχοντος να έρχεται τέλος του έτους.
 
Φυσικά νέα μέτρα όχι μόνο δεν μπορούν να παρθούν, με εξαίρεση την μείωση των δαπανών του Δημοσίου που υστερεί σε σχέση με το τι συνέβη στην υπόλοιπη οικονομία. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο έτσι ως έχει, ενώ η συμφωνία με τους εταίρους μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει βρεθεί λύση στο θέμα αυτό. Το ΔΝΤ πιέζει για λύση του εν λόγω θέματος προτείνοντας ξεκάθαρα "κούρεμα" του χρέους.
 
Από την άλλη η Ευρώπη ξέρει πως δύσκολα, ή με τεράστιο κόστος, μπορεί να περάσει από τα Κοινοβούλια των Χωρών Μελών μία τέτοια λύση και έτσι όπως όλα δείχνουν εδώ και καιρό θα προσπαθήσει να απεγκλωβίσει το ΔΝΤ και να έχει την ευχέρεια να ακολουθήσει δικιά της πολιτική.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά, προδίκασε μία τέτοια εξέλιξη προσπαθώντας να πείσει τα funds ότι η Ελλάδα μπροστά της έχει θετικά δεδομένα.
 
Το θέμα είναι αν η Ευρώπη θέλει άμεσα να ανοίξει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους, έστω και με μία μεγάλη επιμήκυνση με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Η ίδια η Κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να βγει στις Αγορές, τόσο το 2014 με ένα 7ετές ομόλογο, όσο και το 2015 με ένα ακόμα μεγαλύτερο, με σκοπό όχι μόνο να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό αλλά και να αποφύγει να πάρει υπόλοιπο συμφωνημένων δόσεων εκ μέρους του ΔΝΤ.
 
Τα spreads ναι μεν έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα με τάση πτωτική, παρόλα αυτά ένας νέος μεγάλος δανεισμός που πιθανότατα να θέλουν να φτάσει τα 15 δισ, δύσκολα θα έχει επιτόκιο υποφερτό στην παρούσα φάση.
 
Το θέμα είναι πως τα τελευταία χρόνια το μόνο που δεν κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μείωσης του κόστους του Κράτους, ενώ δεν έχουμε κάνει τίποτα για να βοηθήσουμε τις επενδύσεις που θα φέρουν την περιβόητη ανάπτυξη.
 
Η ίδια η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολό της, μιας και η ύφεση και ο αποπληθωρισμός σε συνάρτηση με τα μεγάλα Δημόσια χρέη, κτυπάνε την πόρτα της.
 
Η ΕΚΤ ξεκίνησε με καθυστέρηση να βάζει "συστατικά" Αμερικής στην "συνταγή" της, που δεν είναι αρκετά στην παρούσα και χρειάζεται και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη με το πρόβλημα να είναι οι τόσο διαφορετικές οικονομίες μεταξύ Βορρά και Νότου. Μέχρι στιγμής οι μόνες σοβαρές βοήθειες ήταν η διάσωση των προβληματικών Τραπεζών, που πλέον με την σειρά τους πρέπει να βοηθήσουν και την Οικονομία.
 
Από την άλλη, είναι δεδομένο πως οι ξένοι φοβούνται το πολιτικό σκηνικό, όχι τόσο της Κυβερνητικής αλλαγής, αλλά πολύ περισσότερο την περίπτωση μιας σειράς αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι να βγει Κυβέρνηση, σενάριο που όπως έχει διαμορφωθεί η κοινή γνώμη έχει και τις περισσότερες πιθανότητες. Έτσι λοιπόν πολλοί σκέφτονται ότι δεν χρειάζεται βιασύνη για να μπουν στο Χ.Α. και θα μπορούν να περιμένουν μέχρι ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο.
 
Από την άλλη η ρευστότητα είναι σημαντικά μεγάλη στο σύστημα, με τις Αγορές να είναι σε ιστορικά υψηλά, ενώ τα επιτόκια είναι μηδενικά, κάτι που κάνει ακόμα πιο ελκυστική την Ελληνική Χρηματαγορά. Μην ξεχνάμε πως αρκετές εταιρίες κατάφεραν το 2013-2014 να αναχρηματοδοτηθούν μέσω της Αγοράς των ομολόγων, "ρουφώντας" αρκετά δισ με χαμηλά σχετικά επιτόκια, κάτι που βοήθησε να μειώσουν σημαντικά τόσο το κόστος δανεισμού όσο και την ρευστότητα τους. 
 
Τεχνικά η αγορά συνεχίζει να κινείται με σημαντικό volatility σε ένα εύρος τιμών με γρήγορες και μονοτασικές κινήσεις που περισσότερο αποδίδουν σε ωριαίο παρά σε ημερήσιο γράφημα.
 
Σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ,όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρεί το επίπεδο των 1100 μονάδων, παραμένει ο απώτερος στόχος των 1400 μονάδων. Αντίθετα καθοδική διάσπαση των 1100 μονάδων θα χαλάσει τον όποιο θετικό σχηματισμό για την συνέχεια, με πιθανότητα κίνησης προς τις 900 μονάδες. 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε "κόκκινο φόντο" κινείται το σύνολο των διεθνών Αγορών, από την Ασία μέχρι τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς η επιφυλακτικότητα είναι έκδηλη και οι τάσεις κατοχύρωσης κερδών δείχνουν να κυριαρχούν.
 
Σε χαμηλά οκτώ μηνών κινείται ο χρυσός και σε χαμηλά τετραετίας ο άργυρος.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η είδηση που φαίνεται να κυριαρχεί στις τάξεις των επενδυτών δεν είναι άλλη από αυτή του Υπουργού Οικονομικών της Κίνας, κατά την Υπουργική σύνοδο της G20, ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει πτωτικές πιέσεις στην οικονομία αλλά δεν προτίθεται να επιβάλλει σοβαρές προσαρμογές στην στρατηγική του. Τώρα η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης της Κίνας που αναμένονται αύριο Τρίτη.
 
Η "σκιώδης" Τραπεζική Βιομηχανία της Κίνας διογκώθηκε και κατέλαβε τα δύο τρίτα του μεγέθους της Οικονομίας πέρσι, σε σχέση με το μισό AEΠ που της αντιστοιχούσε ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody's. Στα τέλη του 2013, τα περιουσιακά στοιχεία της "γκρίζας" Τραπεζικής Βιομηχανίας στην Κίνα ανέρχονταν στα 37,7 τρισ. γουάν. Τα μεγέθη υπογραμμίζουν την συνεχιζόμενη διόγκωση των χρεών στην Κινεζική Οικονομία, παρά τις επίσημες προσπάθειες συγκράτησης της πιστωτικής ανάπτυξης. Τα μεγέθη προέρχονται από την τριμηνιαία έκθεση που έχει αρχίσει πρόσφατα να συντάσσει ο οίκος αξιολογήσεων για την Βιομηχανία εξω-τραπεζικού δανεισμού της Κίνας, που έχει καταλήξει να αποκαλείται "σκιώδης" Τραπεζική Βιομηχανία, καθώς διαθέτει δάνεια σε καταναλωτές και εταιρείες στην "σκιά" και εκτός του ρυθμιστικού βεληνεκούς της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αποδυναμωθεί, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, ενώ σημείωσε πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τα ρίσκα στις προοπτικές του πληθωρισμού.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η ένωση κτηματομεσιτών NAR, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις παλαιών (όχι νεόδμητων) κατοικιών μειώθηκαν 1,8% τον Αύγουστο στα 5,05 εκατ. ακίνητα από τον Ιούλιο, όταν είχαν αυξηθεί 2,4%. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 1%. Πρόκειται για την πρώτη πτώση σε πέντε μήνες και αποδίδεται στην μείωση του αριθμού των αγορών από επενδυτές που πληρώνουν αμιγώς σε ρευστό.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Καϊταντζίδη στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,29%), εισέρχονται η Γαλλική Gaz de France Suez και η Καταριανή Qatar Petroleum International Gas and Power.
 
Οι ιδιαιτέρως επικερδείς συμβάσεις θα αποτελέσουν παρελθόν, σημείωσε η διοίκηση της Intralot (-3,43%) στις επαφές της με τους επενδυτές κατά τη διάρκεια του Roadshow στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο για πιέσεις στα περιθώρια. Ωστόσο, η εταιρεία εξετάζει τρόπους να βελτιώσει τα περιθώρια μεσοπρόθεσμα μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής αποδοτικότητας. Τα EBITDA, για το σύνολο της χρήσης, ενώ η χαμηλότερη κερδοφορία στην Ελλάδα και τη Ρουμανία θα αντισταθμιστεί με υψηλότερα κέρδη στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται και. Σε σχέση με την Αγορά των ΗΠΑ, η διοίκηση της σημείωσε ότι βλέπει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε 2-3 Πολιτείες σε αυτή τη φάση. Σημειώνεται ότι δεν λήγει κάποια μεγάλη σύμβαση τα επόμενα χρόνια.

Η Creta Farms (+0,61%) ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της εισηγμένης και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών για τους όρους αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της δανεισμού. Πρόκειται για πλήρη αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων της εταιρείας. Ο τρέχον δανεισμός, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος διαμορφώνεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τη ρύθμιση, το επιτόκιο διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα του 4,5% και η διάρκεια, κοντά στη δεκαετία.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τον ΟΠΑΠ σε "hold" από "buy" προηγουμένως, προχώρησε η Wood and Company, αυξάνοντας ταυτόχρονα την τιμή-στόχο στα 12,9 ευρώ ανά μετοχή από τα 12,3 ευρώ προηγουμένως. 
 
Σε αναβάθμιση της σύστασης για τα Ελ. Πετρέλαια σε "buy" από "neutral" προηγουμένως προχώρησε με έκθεσή της η UBS, διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 6,25 ευρώ ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1128,98μονάδες (-1,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1133,18 (-1,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1133,06 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,36%.

Μικτά τα "μηνύματα" από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Εθνική και ΕΥΔΑΠ και στο υψηλό ημέρας τους Viohalco, EEE, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 86,6 εκατ. από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΦΡΙΓΟ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΛΠΕ, ΠΕΙΡ). Έξι τίτλοι (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ) "απασχόλησαν" το 83% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως το κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά για την Αττικής, έβγαλε ξανά αγοραστές η Forthnet, ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε και στην Flexopack.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Κέκροπα, ενώ εντυπωσιακό το "θέαμα" στην Γενική Τρ., καθώς με συνολικό όγκο 13 τεμ. "κατόρθωσε" να κινηθεί μεταξύ 4,10 ευρώ (-18,57%) και 6,07 ευρώ (+19,96%) για να κλείσει τελικά στα 4,40 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 13,04% (!)

----ΧΠΑ

Με υποτονική συνεδρίαση, διορθωτικού χαρακτήρα, ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την καθίζηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.063 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.650, 3.524 για τον Οκτώβριο, 61 για τον Νοέμβριο και 65 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 367) κινήθηκε μεταξύ 366 και 371 μονάδων.

Αυξήθηκε, κάπως, ο δανεισμός τίτλων (134.100 Alpha Bank, 43.700 Πειραιώς, 603.600 Eurobank, 21.500 ΟΤΕ, 19.100 Εθνική, 30.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (787), ΔΕΗ (398), Alpha Bank (2.954), Εθνική (2.255), Πειραιώς (4.246), Eurobank (4.105), Μυτιληναίο (295), ΕΧΑΕ (312), ΟΠΑΠ (529), Ελ. Πετρέλαια (412), MIG (142), Ελλάκτωρα (163), Frigoglass (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE-25 παρέμεινε στο 32%, με τον όγκο σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα αγοράς, με σύνολο 2.098 δικαιώματα, (2.037 δικαιώματα αγοράς και 61 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.389.474 τεμ.), Εθνική (2.199.927 τεμ.), Πειραιώς (36.846.446 τεμ.), Eurobank (8.737.767 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v