Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό 4ετίας ενισχύεται το δολάριο

Ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010 και το ευρώ υποχωρεί στα 1,2669 δολ. Σε διαφορετική τροχιά η Fed με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Τι βλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι.

Ο φετινός Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ο καλύτερος μήνας από το 2012 για το αμερικανικό νόμισμα. Μετά τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης (4,6%) που ανακοινώθηκε για τις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο, το δολάριο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο 4 ετών, καθώς οι επενδυτές αναθεωρούν τα σενάριά τους για τις επόμενες κινήσεις της Fed, ειδικότερα σε ότι αφορά την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την χρηματοοικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα δείκτης δολαρίου, που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των βασικών «ανταγωνιστών» του στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται κατά 0,1% στα 85,65, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010. Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση κάτω από τα 1,27 δολ. στα 1,2669 δολ., που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012 ενώ το ιαπωνικό νόμισμα στα 109,50 γεν έναντι του δολαρίου, που είναι το χαμηλότερο εξαετίας.

«Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και για το δολάριο» εξηγεί ο JosepheCapurso, της Commonwealth Bank Australia και συμπληρώνει: «Η Ged προχωρά πολύ περισσότερο από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρώπη και τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Σε εμπορικά σταθμισμένους όρους το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 7% από τις αρχές Ιουλίου και το ράλι αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του έτους, αν και με βραδύτερο ρυθμό. «Το ευρώ εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσει στα 1,20 δολ. σε ένα χρόνο, αλλά όπως πάνε τα πράγματα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος νωρίτερα» αναφέρει ο Neil Mellor, της Bank of New York Mellon.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v