Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη προσπάθεια για «απεμπλοκή» στο ΧΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη άνω του 1% με οδηγό τους τραπεζικούς τίτλους, εν μέσω μεταβλητότητας. Ανοδικά συνεχίζουν Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Πιέσεις για ΔΕΗ, Folli Follie, Ιντραλότ, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Νέα απόπειρα κίνησης προς τις 1.070 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μετά τις 16:00 εν μέσω μεταβλητότητας. 

Αρχικά οι τρεις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις και η δεύτερη συνεχόμενη δοκιμαστική βουτιά του Δείκτη χαμηλότερα των 1.050 μονάδων (μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας στις 1.049,65 μονάδες), σε συνδυασμό με τη λήξη του χρηματιστηριακού τριμήνου, έδειξαν να δημιουργούν συνθήκες αντίδρασης, τεχνικού χαρακτήρα.

Εν συνεχεία, η αγορά υποχώρησε στα χθεσινά επίπεδα, βλέποντας και το μείον στο πρόσημο του Γ.Δ., για να επιστρέψει προς το φινάλε της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος. 

Στην προσπάθεια αυτή βοηθάει και το σχετικά θετικό κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, που δείχνουν να περιμένουν καλά νέα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 2 Οκτωβρίου.

Της ανοδικής αντίδρασης ηγήθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι και οι μετοχές εταιρειών που πιέστηκαν σημαντικότατα στις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Από την άλλη, δεν έδειξαν διάθεση να δώσουν βοήθειες στον Γ.Δ. ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ανοδικά επιχείρησε να κινηθεί και η μετοχή του Μυτιληναίου, η οποία έφτασε να καταγράφει κέρδη που ακουμπούσαν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, όμως στις 15:00 βρέθηκε στα 6,05 ευρώ με οριακή άνοδο.

Επίσης, και εκτός του Μυτιληναίου, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% κινήθηκαν η ΕΥΔΑΠ, η ΕΧΑΕ και η Alpha Bank και με κέρδη άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων η Εθνική (εν συνεχεία μαζεύτηκε στα 2,3 ευρώ) και η Eurobank Properties (επίσης μαζεύτηκε στα 9,02 ευρώ).

Σε πτωτική τροχιά κινούνται MIG, ΔΕΗ, Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, Ιντραλότ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ο τζίρος, στις 15:00 ξεπέρασε τα 77 εκατ., όμως από αυτά τα 12,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Η ρηχότητα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς δεν συνηγορεί για εύκολα συμπεράσματα ως προς το τελικό πρόσημο του Δείκτη, όμως αν και σήμερα, προς το τέλος, ενεργοποιηθεί η... δισκέτα των πωλήσεων και ο Γ.Δ. κλείσει με αρνητικό πρόσημο, ορισμένοι εκτιμούν ότι τα τριψήφια νούμερα θα είναι θέμα χρόνου και μόνον. Σε άλλη περίπτωση, το Χ.Α. απλώς θα κερδίσει χρόνο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει το επιφυλακτικό κλίμα και η πλαγιοκαθοδική τάση.

"Μεσημεριανός" Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), μας αναλύει τις τεχνικές ενδείξεις από τα ημερήσια γραφήματα, αναφέροντας: "Η αγορά και χθες συνέχισε το πτωτικό της ντελίριο με τα margin calls να την οδηγούν και πλέον δοκιμάζει τα απόλυτα χαμηλά που είδε στις 8 Αυγούστου. Η έλλειψη αγοραστών, με την εκλογολογία διάχυτη, έδωσε την αφορμή για ένα ακόμα θεαματικό sell off. Η διάσπαση μεσοπρόθεσμων στηρίξεων σε τίτλους που κρατούσαν το προηγούμενο διάστημα επιδείνωσε την κατάσταση. Πλέον μένει να δούμε αν τα επίπεδα του 1.050-1.028 μπορούν να δώσουν κάποια αντίδραση ως επίπεδα προηγούμενων χαμηλών.

Η τρόικα είναι προ των πυλών, με την κυβέρνηση να παίρνει ήδη αποφάσεις χωρίς τη συναίνεσή της (ακόμα τουλάχιστον) βλέποντας πως η κατάσταση έχει φτάσει να είναι μη αναστρέψιμη. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε μειώσεις επιτοκίων για οφειλέτες μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ ανακοίνωσε και άνοιγμα της κάνουλας σε πρώτη φάση των στεγαστικών δανείων αλλά και ρυθμίσεις σε χρεωμένες εταιρείες.

Το σύνολο ρευστότητας που υπολογίζεται από την τράπεζα είναι 1,7 δισ., παράλληλα με τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων υγειών επιχειρήσεων. Αυτά έρχονται να ανακοινωθούν σε μία άσχημη περίοδο, με τη λογική να υπαγορεύει ακριβώς το αντίθετο, ενώ όλα δείχνουν ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες θα αρχίσουν να ακολουθούν".

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v