Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Με κέρδη 2,5% για τον Γενικό Δείκτη ξεκίνησε η συνεδρίαση. Στο «πράσινο» ολόκληρος ο FT 25 με υπεραπόδοση για τράπεζες και ΟΠΑΠ. Τα ανοιχτά μέτωπα του Οκτωβρίου και οι... λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μάχη ΕΤΕ-Πειραιώς για την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις.

Καλό μήνα, κατ' αρχάς! Μετά τον... μαύρο Σεπτέμβριο, που έκλεισε με αρνητική απόδοση τριετίας (όπως εύστοχα κατέγραψε ο Θανάσης Σταυρόπουλος) ένας πονηρός, πολύ πονηρός Οκτώβριος.

Με τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές και στο εσωτερικό ευμετάβλητα, με τους παίκτες να προεξοφλούν τα... χαμηλότερα και προς το τέλος του μήνα τα αποτελέσματα των stress tests να ξεκαθαρίζουν πολλά στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη.

Από τις 1.061,58 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 344,64 ο FΤ 25, από τις 144,97 ο Τραπεζικός και η μεσαία κεφαλαιοποίηση αρκετά χαμηλότερα των 1.000 μονάδων στις 946.

Αιχμάλωτη του... κλίματος η συγκυβέρνηση, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, περιγράφοντας μία από τις αιτίες παθογένειας (και) του χρηματιστηρίου εδώ και 1-2 μήνες. Παρατεταμένη... προεκλογική περίοδος, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τη χρηματιστηριακή αγορά, τα ομόλογα κ.λπ.

Πορεία προς αυτοδυναμία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προσωπικά θα σταθώ σε τρεις... λεπτομερειούλες που παικτικά μπορεί να κάνουν τη διαφορά αυτόν τον πονηρό Οκτώβριο.

Ο Μ. Ντράγκι εμφανίζεται θετικός στο ελληνικό αίτημα για αποδοχή «περιουσιακών στοιχείων» των τραπεζών με διαβάθμιση χαμηλότερη της χώρας. Ένα θέμα που, για να μην... ξεχνιόμαστε, το είχε αποκαλύψει από τις 11 Σεπτεμβρίου ο Χρήστος Κίτσιος, προβάλλοντας το αίτημα της ΤτΕ προς την ΕΚΤ (και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε στον κομβικό ρόλο του Γ. Στουρνάρα) και που εάν γίνει όντως δεκτό στην πράξη, τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Οι χθεσινές υψηλές συναλλαγές στις τράπεζες, η αντίδραση του κλαδικού δείκτη προς τις 145 μονάδες, ενδεχομένως να ήταν προοίμιο και ένδειξη προεξόφλησης, σημειώνουν διορατικοί παίκτες. Το κρατώ στα υπόψη...

Στα 2,32 ευρώ η Εθνική, στο 1,34 ευρώ η Πειραιώς, στο 0,614 ευρώ η Alpha Bank και στο 0,312 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Σημειώνω επίσης πως η ΕΤΕ αποτιμάται στα 8,20 δισ. και η Πειραιώς στα 8,18 δισ. ευρώ, θυμίζοντας τη χθεσινή αναφορά μας για την Πειραιώς (Προσπάθεια αντίδρασης, στις 11.45), όπου αναφερόταν :«Κρίνοντας από τη γενικότερη πολιτική των τραπεζικών ομίλων τις τελευταίες ημέρες η Πειραιώς εμφανίζεται επιθετικότερη, με τη διοίκησή της να επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως στηρίζει με ρευστότητα την αγορά και τις επιχειρήσεις. Διακρίνεται παράλληλα μία προσπάθεια και χρηματιστηριακά να βγει μπροστά ο όμιλος σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Κάτι που κρατάμε στα υπόψη τη στιγμή που η αποτίμηση στα 7,93 δισ. ευρώ πλησιάζει και πάλι της ΕΤΕ η οποία αποτιμάται στα 8 δισ. ευρώ». Το 5,51% της Πειραιώς σε σχέση με το 1,75% της ΕΤΕ δικαιώνει απόλυτα τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση του Euro2day.

Η αγορά δεν υποχώρησε -ούτε και οριακά- σε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, δοκιμάζοντας ισχυρές στηρίξεις που είχαν δημιουργηθεί με διπλούς πυθμένες τον Μάιο και τον Αύγουστο, ορίζοντας μία βραχυμεσοπρόθεσμη γραμμή άμυνας για το 2014. Εάν επιβεβαιωθεί και αυτήν τη φορά πως σε επίπεδο Γ.Δ. οι 1.040 μονάδες μπορούν να αντέξουν, τότε ενδέχεται η αγορά να χρωστά ακόμη έναν ανοδικό γύρο, πριν από την επόμενη μεγάλη δοκιμασία.

Σημειωτέον πως έναν γύρο αντίδρασης -ίσως τελευταίο- δείχνει να χρωστά και η Wall Street αλλά και ο DAX. Εάν σε αυτές τις δύο μεγάλες αγορές η αναπόφευκτη υποχώρηση μετατεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, με τον DJIA να μπορεί να οδηγηθεί σε ακόμη μία «ιστορική υψηλή τιμή» (όπως εκτιμά η ομάδα της eZMarket) τότε και το Χ.Α. μπορεί να ακολουθήσει, στον βαθμό που μπορεί.

Ήδη εχθές μετοχές σηματωροί όπως Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ έβγαλαν αντίδραση, ενώ σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν έγινε καλό μάζεμα. Επίσης μετοχές όπως Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης, Fourlis, MLS, Υγεία από τα μεσαία έδειξαν διαθέσεις αντίδρασης.

Η τρίτη... λεπτομερειούλα σχετίζεται με τον 12μηνο κύκλο της αγοράς και ειδικότερα με την επαναφορά των βασικών δεικτών στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2013. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Τρίτης 1 Οκτωβρίου 2013 ο Γ.Δ. είχε διαμορφωθεί σε κλείσιμο στις 1.021,81 μονάδες, με τον 25άρη στις 345,90 και τον Τραπεζικό στις 151 μονάδες.

Ακολούθησε ένας 12μηνος κύκλος που έδωσε μέσα στο 2014 τις γνωστές μας κορυφές και τους πυθμένες. Με τη μαρκέτα και πάλι στο σημείο εκκίνησης του περυσινού Οκτωβρίου.

Συμπτώσεις, θα πείτε, έστω, θα σας ανταπαντήσω...

Άντε, και καλό μας μήνα, με υγεία προπάντων!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v