Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό ρεκόρ τριετίας στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες 8,63% έκλεισε ο Σεπτέμβριος για τον Γενικό Δείκτη. Ανάλογες οι απώλειες στο εννεάμηνο. Με υψηλό τζίρο ανέκαμψε ελαφρά σήμερα η αγορά. Υπεραπέδωσαν Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος. Η εικόνα στις τράπεζες και πώς προδιαγράφεται η συνέχεια.

Ο Σεπτέμβριος ακολούθησε την "πεπατημένη" των προηγούμενων πέντε μηνών και έτσι οι πτωτικοί μήνες συμπλήρωσαν "ομάδα βόλεϊ" καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ τριετίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" έξι συνεχόμενους πτωτικούς μήνες από την περίοδο Φεβρουάριος έως και Σεπτέμβριος 2011, όταν και συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες αρνητικές μηνιαίες μεταβολές.

Για τους "λάτρεις" των στατιστικών, ο μήνας που μόλις ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 8,63% και από τον Τραπεζικό δείκτη 8,74%.

Η συμπλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 8,7% και τον Τραπεζικό απώλειες 19,41%.

Μετοχή του εννεαμήνου ο Ακρίτας, με κέρδη 140%.

Οι αθροιστικές απώλειες των έξι πτωτικών μηνών, για τον Γενικό Δείκτη φθάνουν στο διόλου ευκαταφρόνητο 20,52%, ενώ μία ματιά στο εξαμηνιαίο διάγραμμα, επιβεβαιώνει την κρατούσα πλαγιοπτωτική τάση.

Η εξαμηνιαία πτώση για τον ΓΔ

Χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν ανοδικά διαλείμματα, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όπως το σημερινό, το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι δεν αλλάζει αν ο FTSE25 δεν πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 379 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 1165 μονάδων, με ενδιάμεση τεχνική αντίσταση στις 1128 μονάδες.

Πλέον μένει να δούμε αν τα επίπεδα του 1050-1028 μπορούν να δώσουν κάποια αντίδραση, σαν επίπεδα προηγούμενων χαμηλών. Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, η πίεση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί, σε συνδυασμό με την τελευταία ημέρα του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, έγιναν αφορμή για ισχνή αντίδραση και ενεργοποίηση ενστίκτων αυτοσυντήρησης που συνοδεύτηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, καθώς οι εν δυνάμει πωλητές την εξέλαβαν σαν καλή ευκαιρία μείωσης θέσεων, χωρίς περαιτέρω πίεσης των τιμών.

Της ανοδικής αντίδρασης ηγήθηκαν οι Τραπεζικοί τίτλοι, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,42% του Τραπεζικού δείκτη και οι μετοχές εταιρειών που πιέστηκαν σημαντικότατα κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Από την άλλη, μάλλον δεν έδειξαν διάθεση να δώσουν "βοήθειες" στον Δείκτη οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί με την σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. να κέρδισε χρόνο, αλλά σίγουρα δεν κέρδισε νέους επενδυτές και επειδή η Αγορά σπάνια κάνει λάθος, είναι πασιφανές ότι το πρώτο, βασικότερο και πλέον καθοριστικό "βαρίδι", είναι η αβεβαιότητα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν "βλέπει" τις ειδήσεις εκείνες που θα βγάλουν από το επίκεντρο της προσοχής τον φόβο των πρόωρων εκλογών.

Επιπλέον η άνοδος- από τα πρόσφατα χαμηλά - των spreads των Ελληνικών ομολόγων έχει αρχίσει να προβληματίζει τους οικονομικούς παράγοντες και λειτουργεί ως τροχοπέδη στα σχέδια τους να βγουν στις Αγορές ζητώντας χρήματα με μεγαλύτερο ορίζοντα ωρίμανσης και χαμηλότερο κόστος.

Εν τω μεταξύ, η "αναταραχή" στην Αγορά ομολόγων συνεχίστηκε και σήμερα, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους να φθάσει μέχρι το 6,73%, για να υποχωρήσει αργότερα προς το 6,56%.

Από την άλλη η Κυβέρνηση αδυνατεί να επιχειρήσει "αντεπίθεση" και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων έτσι ώστε να καλύψει τον χαμένο χρόνο.

Η "αποκαθήλωση" του Έλληνα επενδυτή, σε συνδυασμό με την "ποινικοποίηση" της ανόδου στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης που προηγήθηκε, έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου "παράδοση" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα ξένα κερδοσκοπικά, κυρίως, funds κατατάσσοντάς το ως τη μοναδική Ευρωπαϊκή Αγορά, όπου οι ξένοι επενδυτές έχουν στην κυριολεξία το "πάνω χέρι".

Η πλήρη απουσία ενεργών Ελληνικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων μακρόπνοης διάρκειας έχει επιφέρει την αυτονόητη έλλειψη "αντικραδασμικών ελατηρίων" στην οποιαδήποτε απόφαση ρευστοποιήσεων από τους ξένους που συνεχίζουν να κινούνται γρήγορα, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Από την άλλη, λόγω της αντίστροφης νομισματικής πολιτικής σε FED και ΕΚΤ πολλά Αμερικάνικα funds, σπεύδουν να καταγράψουν τα κέρδη τους πριν αυτά απομειωθούν περαιτέρω από την πτώση του ευρώ και την εντυπωσιακή κούρσα του δολαρίου.

Οι ξένοι διαχειριστές αισθάνονται εγκλωβισμένοι από τις τοποθετήσεις τους στο Χ.Α., καθώς η εγχώρια Αγορά δεν έχει το απαιτούμενο βάθος που θα τους επέτρεπε την "κυριλέ" μείωση θέσεων, χωρίς να δημιουργηθεί "συνωστισμός στην θύρα εξόδου" (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και οι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες ημερήσιες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στα Τραπεζικά warrants, τα οποία ξεκίνησαν με σημαντικές πιέσεις.

Έτσι ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής κινήθηκε μεταξύ 0,3900 (-5,57%) και 0,4600 ευρώ (+11,38%), της Πειραιώς μεταξύ 0,3800 ευρώ (-7,32%) και 0,4470 ευρώ (+9,02%) και της Alpha Bank μεταξύ 1,2700 ευρώ (-2,31%) και 1,3900 ευρώ (+6,92%). Τα warrants των Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν στο υψηλό, ή πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής, σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εγκλωβισμένο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του πολιτικού κινδύνου συνεχίζει να βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την αρνητική ψυχολογία να κυριαρχεί και να διαμορφώνει τάση απόλυτης αποστροφής προς επενδυτικούς κινδύνους, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Έτσι, μετά από πέντε από τις έξι πτωτικές συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών, αδυνατεί να καταγράψει μια θεαματική  επίδοση κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα,  καθώς καραδοκούν οι ρευστοποιήσεις όσων κινούνται με ολιγοήμερο επενδυτικό ορίζοντα (στο Τ+3 που σύντομα γίνεται Τ+2) ή όσων υπόκεινται στο "margin call" λόγω μείωσης καλυμμάτων ή έχουν στρατηγική διακοπής των ζημιών των χαρτοφυλακίων τους (stop loss).
 
Παράλληλα, η έξοδος του Μπιλ Γκρος από την Pimco (ιδρυτή της) που  μέχρι πρότινος μπορούσε  να θεωρηθεί  ως  επενδυτικός φορέας με προτάσεις που είχαν χαρακτηριστικά ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, τάραξε το επενδυτικό κλίμα λόγω των μαζικών εξαγορών που πυροδοτήθηκαν. Είναι δε πιθανό να εξηγούνται έτσι, μερικώς τουλάχιστον, οι ρευστοποιήσεις 10 ετών Ελληνικών ομολόγων και η αναπόφευκτη αναρρίχηση των αποδόσεών τους.
 
Από την άλλη πλευρά, η θεσμοθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου ως πρόσθετου "μαξιλαριού" για την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών, πέρασε "ως μη γενόμενο" παρά την εξαιρετική σημασία του, σε σχέση με τη χρήση πρόσθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών Τραπεζών. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι σε δυσμενές περιβάλλον, "καίγονται" και τα καλά νέα, όπως άλλωστε έγινε και από την αισιόδοξη εικόνα των προοπτικών του Τιτάνα τα επόμενα έτη κατά την παρουσίαση στην ΕΘΕ,  που άφησε "ασυγκίνητους" τους επενδυτές μακράς πνοής.
 
Στο εξωτερικό περιβάλλον, στις γνωστές εστίες γεωπολιτικής αναταραχής (Ουκρανία, Μ. Ανατολή) προστέθηκε απροσδόκητα και το Χονγκ-Κογκ όπου εκδηλώθηκαν μαζικές εκδηλώσεις με πολιτικά αιτήματα. Πάντως, η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη αλλαγή στάση της Τουρκίας, δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε η πολλαπλή συστράτευση Χωρών κατά του ISIS να επιφέρει σύντομο και καίριο πλήγμα εναντίον του.
 
"Οι Αγορές εθίστηκαν στην συνύπαρξη με τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη νομισματική αναταραχή λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου, μείγμα ωστόσο που διαβρώνει την παγκοσμιοποίηση, άρα και τις προσδοκίες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης που τροφοδοτεί τις εταιρικές κερδοφορίες. Στα καθ’ ημάς, οι παραπάνω εξελίξεις μεταθέτουν τις αποκρατικοποιήσεις και τις προσδοκίες εισροής επενδυτικών κεφαλαίων που ήδη αναστέλλονται από την πολιτική αβεβαιότητα και τις σκληρές διαπραγματεύσεις με ξεκινούν με την τρόικα" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις 

Μικτά πρόσημα, βρήκε το κλείσιμο στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (ξεχώρισε το -1,28% του δείκτη HangSeng), ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Με μικρή άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στις κοινωνικές αναταραχές που σημειώνονται στο Χονγκ Κονγκ, ενώ το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε επιπλέον μετά τα τελικά στοιχεία για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα. Ο δείκτης της HSBC για τον κλάδο μεταποίησης το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με τον Αύγουστο, αλλά χαμηλότερα των προκαταρκτικών στοιχείων που έκαναν λόγω για 50,5 μονάδες. 
 
Oι εξεγέρσεις στο Χονγκ Κονγκ αυξάνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία υποστηρίζει σε άρθρο του στο Bloomberg ο πρώην CEO της Pimco, Εl-Erian. Όπως επισημαίνει, η Παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε μια κρίσιμη καμπή, με την ανάπτυξη να εξανεμίζεται στην Ευρώπη, τις ανεπτυγμένες οικονομίες να κατεβάζουν ταχύτητα και τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να αναπτύσσονται με μέτριους ρυθμούς. Την ίδια ώρα έχουν πολλαπλασιαστεί οι εστίες ανάληψης υπερβολικού ρίσκου στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές και οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε νέα χαμηλά δύο ετών υποχωρεί το ευρώ. Η προσοχή στρέφεται στο Μάριο Ντράγκι μετά τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,3%, ενώ η ανεργία μένει αμετάβλητη στο 11,5%, στην Ευρωζώνη.
 
Τα ποσοστά ανάπτυξης του πληθωρισμού μειώθηκαν τον Αύγουστο επί τρίτο συνεχόμενο μήνα στις μεγάλες οικονομίες του Πλανήτη, καταδεικνύοντας τους απογοητευτικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και υποδεικνύοντας ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα βιαστούν να "σφίξουν τα λουριά" της πιστωτικής πολιτικής. Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος συντελεστής αύξησης του δείκτη τιμών λιανικής για τα 34 Μέλη του, μειώθηκε στο 1,8% τον Αύγουστο από 1,9% τον Ιούλιο. Στις 20 κορυφαίες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες Χώρες, που απαρτίζουν την Group of 20, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7% από 2,8%. Οι G-20 καταλαμβάνουν το 90% της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης τιμών κατοικιών για ολόκληρη τη Χώρα αυξήθηκε 5,6% τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούλιο, από 6,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους δείκτες S&P/Case Shiller. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 οι τιμές κατέγραψαν διψήφιους ρυθμούς ανόδου. Ο δείκτης τιμών για τις 10 μεγαλύτερες Μητροπολιτικές Περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε 6,7% για τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες Πόλεις σημείωσε άνοδο επίσης 6,7%, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 7,3% σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal".
 
Επιδείνωση παρουσίασε το Σεπτέμβριο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ιδιωτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Conference Board. 

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 86,0 μονάδες το Σεπτέμβριο από την αναθεωρημένη μέτρηση του Αυγούστου στις 93,4 μονάδες. Αυτή ήταν η πρώτη υποχώρηση του δείκτη τους τελευταίους πέντε μήνες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του "Dow Jones Newswires" τοποθετούσαν τον δείκτη στις 92,8 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην κάλυψη των Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η UBS σε έκθεση για τις Ελληνικές Τράπεζες με τίτλο "Not out of the woods yet".

Ο διεθνής οίκος θέτει τιμή-στόχο το 0,68 ευρώ και σύσταση "neutral" για τη μετοχή της Alpha, ενώ για την Πειραιώς η τιμή-στόχος τίθεται στο 1,45 ευρώ με σύσταση επίσης "neutral". Για τη Eurobank διατυπώνει σύσταση "sell" και τιμή-στόχο στο 0,31 ευρώ.

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Αεροπορία Αιγαίου στα 8,90 ευρώ ανά μετοχή από 7,45 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Citi, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "Buy". Παράλληλα, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των επόμενων τριών ετών κατά ένα τρίτο, αντανακλώντας το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's. Ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση του ΟΤΕ κατά μια βαθμίδα,σε "ΒΒ" από "ΒΒ-". Παράλληλα, αφαίρεσε το "rating watch negative", δίνοντας σταθερό outlook για την αξιολόγηση.

Επιστρέφοντας στα όσο διαδραματίστηκαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διάθεση ανοδικής αντίδρασης, αλλά γρήγορα έχασε δυναμική και αρχικό θετικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1049,65 μονάδες (-0,35%). Ακολούθησε νέα προσπάθεια επαναφοράς του "πράσινου" και εναλλαγές προσήμων μέχρι τις 15.04, καθώς από εκεί και πέρα ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1069,01 μονάδες (+1,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1067,61 (+1,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1061,58 μονάδες με κέρδη 0,78%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Τιτάν.

Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τις MIG, EEE, MotorOil, ΟΠΑΠ και στο υψηλό ημέρας τις Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Follie Follie Group.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 137,2 εκατ. από τα οποία τα 26 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ, ΦΦΓΚΚΡΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ). Επτά τίτλοι (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΥΡΩΒ) "απασχόλησαν" το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η προσπάθεια αντίδρασης, από τα πρόσφατα χαμηλά, για Άνεμο και Trastor, τα νέα ιστορικά χαμηλά για την ΕΒΖ και την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Βαρβαρέσο, με ελάχιστες συναλλαγές.

Τέλος, τo Χ.Α. αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "DIVERSA Α.Ε.Β.Ε.", από την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014, διότι δεν απέστειλε την ετήσια οικονομική κατάσταση της χρήσης 01/07/2013 – 30/06/2014 (μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2014). Το ανωτέρω κρίθηκε αναγκαίο για την προστασία των επενδυτών.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που συνδυάστηκε με προσπάθεια αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.147 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.814, 8.358 για τον Οκτώβριο, 1.277 για τον Νοέμβριο και 179 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 346) κινήθηκε μεταξύ 338,25 και 347 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,30%. Όμως μετά τις 17.00, οι περισσότερες πράξεις έγιναν με discount, έως και 0,30%.

Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (99.200 Πειραιώς, 36.000 Alpha Bank, 80.900 Eurobank, 30.600 ΕΧΑΕ, 42.000 ΟΠΑΠ, 52.300 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.408), ΔΕΗ (1.469), Alpha Bank (2.377), Εθνική (4.467), Πειραιώς (6.717), Eurobank (1.836), Μυτιληναίο (367), ΕΧΑΕ (1.812), ΟΠΑΠ (599), MIG (710), ΓΕΚ (226), Jumbo (236), ΕΥΔΑΠ (135), Ελ. Πετρέλαια (160), Motor Oil (170).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 34%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 751 δικαιώματα (590 calls και 161 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.460.375 τεμ.), Εθνική (1.759.456 τεμ.), Πειραιώς (37.414.784 τεμ.), Eurobank (19.506.403 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v