ΧΑ: Διατηρείται σε «επαφή» με κρίσιμες στηρίξεις

Κομβικός ο χαρακτήρας των επόμενων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο προσκήνιο παραμένουν οι 1.040 μονάδες για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και οι 336 μονάδες για την υψηλή κεφαλαιοποίηση. «Βαριά» η εικόνα σε επιμέρους blue chips.

ΧΑ: Διατηρείται σε «επαφή» με κρίσιμες στηρίξεις

Η ελληνική αγορά δεν μπόρεσε να αντιδράσει πειστικά την τρέχουσα εβδομάδα παρά τις προσπάθειες των αγοραστών να οδηγήσουν τον Δείκτη σε ανώτερα επίπεδα των 1.080 μονάδων.

Η παραμονή του κάτω από το παραπάνω επίπεδο μονάδων δείχνει ότι οι πωλητές έχουν ενισχύσει την κυριαρχία τους έναντι των αγοραστών, διατηρώντας το πάνω χέρι. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο σχόλιο, οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι κρίσιμες, αφού και όγκος των συναλλαγών βαίνει αυξανόμενος τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, και παρά το γεγονός ότι η εγχώρια πολιτική ανησυχία περιορίστηκε με την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης άμεσα, οι αποφάσεις της ΕΚΤ και ιδιαίτερα η ομιλία Ντράγκι, που έδωσε περισσότερο φως και πληροφόρηση για το πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα αγορών ABS της κεντρικής τράπεζας, έδωσαν αφορμές για πωλήσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και μαζί με αυτόν και στις ελληνικές τραπεζικές αξίες.

Σημείο αναφοράς σε όλη τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα έχει το χαμηλό έτους στις 1.040 μονάδες (χαμηλό στις 8/8/2014), αφού η απώλειά του θα προκαλέσει πανικό πωλήσεων και από πιο μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Η παραμονή πάντως πάνω από αυτό το επίπεδο όλη την εβδομάδα αφήνει μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για ένα ανοδικό ριμπάουντ. Το πρώτο επίπεδο τιμών που οι αγοραστές θα πρέπει να κάμψουν είναι το πολύ κοντινό των 1.080 μονάδων. Αλλαγή στην τρέχουσα πτωτική τάση απαιτεί διάσπαση των 1.100 μονάδων ή 50 μονάδες πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στον αντίποδα, χαμηλότερα από τις 1.040 μονάδες, η επόμενη ζώνη είναι σε τριψήφιες τιμές, με τις 990 να μπορούν να αποτελέσουν την ισχυρή στήριξη, ενώ και η τιμή των 1.010 μονάδων είναι επίπεδο στήριξης.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Για τον τραπεζικό δείκτη, η καθοδική διαφυγή από τις 150 μονάδες έχει φέρει στο προσκήνιο τις 140 μονάδες και το χαμηλό της 6ης/8/2014 (133,5 μονάδες). Οι τραπεζικοί τίτλοι θα παραμείνουν ευάλωτοι σε όλα τα νέα που μπορεί να προκύψουν στην αγορά, αφού σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, στα ανοδικά χρονικά διαστήματα παρατηρείται διάθεση για αποεπένδυση αρκετών χαρτοφυλακίων.

Οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και Motor Oil βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και κάποιες από αυτές έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλά 12μήνου. Αν και εφόσον δεν αντιδράσουν στις επόμενες συνεδριάσεις, είναι εύλογο ότι θα παρασύρουν και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές χαμηλότερα.

Τέλος, για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης εμφανίζει παρόμοια εικόνα με αυτήν του Γενικού Δείκτη ή και ελαφρώς χειρότερη. Σε όλες τις ανοδικές εκφάνσεις της εβδομάδας, ο δείκτης διατηρήθηκε χαμηλότερα των 357 - 360 μονάδων, γεγονός που αποδεικνύει και την αδυναμία των αγοραστών.

Η τεχνική εικόνα του FTSE 25

Ο δείκτης συνεχίζει να κινείται πολύ κοντά στην επόμενη κρίσιμη ζώνη που είναι οι 335 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με το 61,8% Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης από τις 270 μονάδες του Ιουλίου του 2013 στο υψηλό των 445 μονάδων. Παράλληλα, αποτελούν και το σημείο όπου η αγορά βρήκε στήριξη στην πτωτική κίνηση του Αυγούστου, ενώ χαμηλότερα οι στηρίξεις βρίσκονται στις 326 και στις 307 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v