Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγραμμα Ντράγκι: Πολύ λίγα, πολλές προϋποθέσεις

Πώς αποτιμά η Αθήνα το «προαπαιτούμενο» να βρίσκεται η χώρα σε «πρόγραμμα». Γιατί κρατούν μικρό καλάθι οι ελληνικές τράπεζες μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Πόσα κεφάλαια μπορούν να αντλήσουν. Τα ψιλά γράμματα των δηλώσεων Ντράγκι.

Πρόγραμμα Ντράγκι: Πολύ λίγα, πολλές προϋποθέσεις

Μικρό καλάθι κρατούν Έλληνες τραπεζίτες μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ελληνικών ABS και καλυμμένων ομολόγων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η αναφορά του Μάριο Ντράγκι στην προϋπόθεση να υπάρχει «πρόγραμμα» για την Ελλάδα, εγκεκριμένο από την Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσει σε αγορές.

H απάντηση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη σε δημοσιογραφική ερώτηση προκάλεσε σύγχυση καθώς ακόμη και τραπεζικά στελέχη χθες στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους αναφέρονταν σε πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί νέο πρόγραμμα επιτήρησης από τους Ευρωπαίους εταίρους, αν και παραδέχονται πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «ακολούθησε την τυπική διαδικασία όπως αυτή προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΚΤ, ο οποίος αναφέρει ότι οι αγορές ABS που έχουν πολύ χαμηλή βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης γίνονται μόνο εφόσον η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς προγράμματος»...

Την ίδια στιγμή πάντως πηγές της ΤτΕ διευκρίνιζαν ότι η αναφορά Ντράγκι δεν συνιστά είδηση δεδομένου ότι αποτελεί πάγια θέση της ΕΚΤ και ότι ουσιαστικά ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρεται στο γεγονός ότι ακόμη και αν δεν υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση (όπως έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί και δεν χρειάζεται η Ελλάδα) η χώρα θα παραμείνει σε κάποιο πρόγραμμα ειδικής επιτήρησης, το αποκαλούμενο Post Programme Surveillance, το οποίο βεβαίως δεν θα περιλαμβάνει μνημόνιο και δεν θα έχει ως μηχανισμό ελέγχου την τρόικα. Αντίστοιχες συμφωνίες, σημειώνεται, υπήρξαν και στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να μιλήσουν για σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα δεδομένου ότι υπήρξαν κεντρικοί τραπεζίτες που διαφώνησαν με την αγορά ελληνικών και κυπριακών τίτλων λόγω της χαμηλής τους διαβάθμισης (για τους οίκους αξιολόγησης κατηγοριοποιούνται ως 'σκουπίδια').

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε αργά χθες το βράδυ πως «ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε μια μορφή παρακολούθησης», άποψη την οποία υιοθετούν αρκετά στελέχη και αναλυτές της αγοράς, με βάση και την εμπειρία των άλλων χωρών. Υπογράμμισε δε ότι οι σχετικές δηλώσεις Ντράγκι έγιναν στη συνέντευξη τύπου κατόπιν ερώτησης και δεν περιέχονταν στις διευκρινιστικές ανακοινώσεις που ακολούθησαν.

Μικρό καλάθι

Ανεξάρτητα από την πολιτική παράμετρο, πάντως, τα περιθώρια για την αξιοποίηση του προγράμματος από την Ελλάδα είναι περιορισμένα.

«Πολύ λίγα, πολλές προϋποθέσεις», απάντησε στο euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας στο ερώτημα πόσα κεφάλαια μπορεί να αντλήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΚΤ τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για τις κυπριακές είναι αποθαρρυντική. «Το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει στο 30% της ονομαστικής αξίας και με δεδομένη τη μικρή δεξαμενή ικανών ενεχύρων που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι αποθαρρυντικό καθώς στο τέλος της ημέρας τα κεφάλαια θα είναι λίγα».

Σε ό,τι αφορά τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS) είναι πολύ δύσκολο να κάνουν χρήση οι ελληνικές τράπεζες καθώς εκτός των άλλων πρέπει να έχουν βαθμολόγηση από δύο οίκους αξιολόγησης, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν από έναν.

Από την άλλη πλευρά, οι «επιλέξιμες» καλυμμένες ομολογίες στο συνολικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν το 30% αυτού, δηλαδή περί τα 4 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις, καθώς διαθέτουν δεξαμενή ελεύθερων εξυπηρετούμενων δανείων της τάξης των 70 δισ. ευρώ, που μπορούν να δώσουν νέες εκδόσεις 50 δισ. ευρώ.

«Πρέπει να δούμε αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις, να λυθεί ο γρίφος του προγράμματος με την Ε.Ε. και μετά να δούμε τα περαιτέρω», συμπλήρωσε το ίδιο τραπεζικό στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v