Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση στις παρυφές του... 1000αρικου

Απέφυγε την πτώση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων η αγορά. Ποιες μάχες κερδήθηκαν και ποιες χάθηκαν. Απώλειες για Πειραιώς, ΟΠΑΠ ΔΕΗ και ΕΤΕ. Αντίδραση από ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ και ΓΕΚ Τέρνα. Σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων.

Αν υποτεθεί ότι η σημερινή "σύγκρουση" μεταξύ αγοραστών - πωλητών επικεντρώθηκε σε τέσσερα σημεία, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι αγοραστές κέρδισαν τις τρεις "μάχες", αλλά έχασαν τον "πόλεμο".

Ήταν πασιφανές από την αρχή της συνεδρίασης ότι η προσοχή των λίγων "υποστηρικτικών δυνάμεων" είχε επικεντρωθεί στην διατήρηση των 1000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 0,60 ευρώ για την μετοχή της Alpha Bank, των 2,00 ευρώ για τον τίτλο της Εθνικής και των 1,20 ευρώ για την μετοχή της Πειραιώς.

Έτσι όταν στα χαμηλά ημέρας ο Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 1003,45 μονάδες (-0,85%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,5960 ευρώ (-0,67%), της Εθνικής μέχρι τα 1,99 ευρώ (-4,78%) και της Πειραιώς μέχρι τα 1,19 ευρώ (-4,03%), ενεργοποιήθηκαν "ένστικτα αυτοσυντήρησης".

Το τελικό κλείσιμο φαίνεται να δικαιώνει, εν μέρει, τους αγοραστές, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1007,94 μονάδες (-0,4%), η Alpha Bank στα 0,6150 ευρώ (+2,5%) και η Εθνική στα 2,07 ευρώ (-0,96%). Αντίθετα στα "χασομέρια", ή αλλιώς στις τελικές δημοπρασίες, οι πωλητές έκαναν την έκπληξη στην Πειραιώς που την έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και στα 1,18 ευρώ με απώλειες 4,84%.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι εν δυνάμει πωλητές όχι απλά κερδίζουν συνεχώς τις εντυπώσεις, αλλά και ελέγχουν απόλυτα την βραχυπρόθεσμη τάση.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών (52) - πτωτικών (79) μετοχών (ενδοσυνεδριακά η αναλογία ήταν πολύ χειρότερη καθώς ξεπερνούσε το 1 προς 2,5) και πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι από την αρχή του Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης δεν έχει "δει" ακόμη θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

"Πύρρειος" η "νίκη" των αγοραστών και στην περίπτωση της Εθνικής, που μπορεί να γλύτωσε τα χειρότερα, όμως δεν απέφυγε το τελικό αρνητικό πρόσημο και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι σήμερα έδωσε το δεύτερο χαμηλότερο, ιστορικά, κλείσιμο, με το χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/7/2013 (2,04 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε και ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η μετοχή της Εθνικής δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,00 ευρώ, η επόμενη θεωρητική στήριξη εντοπίζεται στα 1,83 ευρώ που είναι το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό και έχει σημειωθεί στις 8/4/2013.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα 2,10 - 2,20 ευρώ έχουν μετατραπεί σε κοντινή αντίσταση, ενώ η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση αναστρέφεται μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 2,70 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα όσον αφορά όλα τα ανοιχτά μέτωπα που προβληματίζει εγχώριους επενδυτές (όσους έχουν απομείνει) και ξένους διαχειριστές, σε συνδυασμό με την προβληματική εικόνα των διεθνών Αγορών, θεωρούνται απόλυτα προσδιοριστικοί παράγοντες και "απαγορεύουν" ακόμα και την συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ακόμα περισσότερο προβληματισμό δημιουργεί, όχι τόσο το που θα τερματιστεί το εν εξελίξει καθοδικό κύμα, αλλά τι δυναμική θα έχει απομείνει στην Αγορά προκειμένου να αντιδράσει από τα νέα χαμηλά, όταν στις περισσότερες διεθνείς Αγορές παρατηρείται διόρθωση μετά από την κορύφωση πολυετούς ανόδου. Τίποτε από τη ροή των ειδήσεων δεν προϊδεάζει για μια ανατροπή της πτωτικής ορμής, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Από την στιγμή που ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τις 1044 μονάδες, η τεχνική εικόνα έχει επιβαρυνθεί σημαντικότατα" αναφέρει ο Πάνος Δάντης.

Το ανοδικό σενάριο, πλέον, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, ενώ το σενάριο καταγραφής νέων χαμηλών, ή ακόμα και επαναπροσέγγισης των 790 μονάδων, δείχνει εξαιρετικά ισχυρό.

Από πλευράς κυματικής ανάλυσης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται στο τρίτο πτωτικό κύμα, η καθοδική κίνηση του οποίου δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 745 - 743 μονάδες.
Σε αυτό συνηγορούν και διάφορα γεγονότα, όπως η πολιτική αβεβαιότητα, η παρατεταμένη, ουσιαστικά, προεκλογική περίοδος των πέντε μηνών και το επιδεινούμενο διεθνές χρηματιστηριακό και όχι μόνο, περιβάλλον.

Ήδη οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία), έχουν γυρίσει σε "bull market" με τους δείκτες να έχουν διασπάσει καθοδικά τους ΚΜΟ των 200 ημερών προεξοφλώντας την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, χρεών και αποπληθωρισμού.

Η εικόνα στην Wall Street δείχνει ελαφρώς καλύτερη, αλλά και εκεί πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ένα κυκλικό "bear market" είναι κοντά, λόγω και τις εντυπωσιακής ισχυροποίησης του δολαρίου που θα επηρεάσει τις Αμερικανικές εξαγωγικές εταιρείες.

Άσχημη δείχνει η εικόνα και στις αναδυόμενες Αγορές, καθώς συνεχίζεται η μαζική φυγή κεφαλαίων που αναζητούν "καταφύγιο" στην "ασφάλεια" του δολαρίου.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες από τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά και τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να "υποτροπιάσουν" επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σημαντικό ζήτημα είναι τα αποτελέσματα των "stress tests" και η δυνατότητα πρόσβασης των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών σε φτηνή ενέργεια εκτός ΔΕΗ.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Alfa Alliance, μόνο ένα πολύ θετικό νέο και εξαιρετικά έκτακτο, θα μπορούσε να αποδειχθεί ο καταλύτης που θα άλλαζε την κρατούσα πτωτική τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "κόκκινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το -1,19% του Ιαπωνικού Nikkei, με "πράσινη εξαίρεση" την Shanghai (+0,80%).

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο Nikkei προσγειώθηκε σε χαμηλό 5 εβδομάδων, καθώς το γιεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, στέλνοντας τους Ιαπωνικούς εξαγωγείς και ιδιαίτερα τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, χαμηλότερα.

Από την άλλη, την επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας επιβεβαίωσαν τα τελευταία στοιχεία για τον κλάδο Υπηρεσιών. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC υποχώρησε στο 53,5 το Σεπτέμβριο από 54,1 τον προηγούμενο μήνα.
Καμία διάθεση ανοδικής αντίδρασης από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς επανεμφανίζονται οι ανησυχίες αναφορικά με το σθένος της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Απόλυτα ενδεικτική η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία "βλέπει" 30% πιθανότητες η ζώνη του ευρώ να πέσει σε αποπληθωρισμό και ένα σχεδόν 40% κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος.

Από κοντά και ο ΟΟΣΑ που αναφέρει ότι "η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στην Ευρωζώνη, ενώ θα παραμείνει στα τρέχοντα μετριοπαθή επίπεδα στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες κατά τους επόμενους μήνες, όπως δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες". Καταδεικνύουν επίσης ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ο «αδύναμος κρίκος» της διεθνούς οικονομίας.

Απόλυτα ενδεικτική η τεχνική εικόνα του Γερμανικού DAX, ο οποίος με βάση τα ημερήσια διαγράμματα όσο παραμένει χαμηλότερα των 9070 μονάδων θα συνεχίσει να αναζητεί στήριξη στα χαμηλά των 8888 μονάδων (!) Σε πρώτη φάση αν θέλει να ανακόψει την επιθετική τάση χρειάζεται ένα κλείσιμο πάνω από το 9070.

Μένοντας στην "Γηραιά Ήπειρο" η Γαλλική οικονομία κατέγραψε – οριακή έστω – ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους, αν και οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος παραμένουν αδύναμοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας, η Γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) κατά 0,2%. Τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, είχε καταγράψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ανησυχίες εκφράζει η ΕΚΤ για τις νομικές αλλαγές στην Ελλάδα και άλλες Χώρες του Νότου που επιτρέπουν την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου από τις Τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal". Η ΕΚΤ προβληματίζεται από τις αλλαγές σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, καθώς ενδέχεται να εκθέτουν τους φορολογούμενους σε ρίσκα, σε περίπτωση που οι Τράπεζες αντιμετωπίσουν προβλήματα τα επόμενα χρόνια, υπονομεύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του "stress test". 

Με μικτά πρόσημα και εμφανή αδυναμία αντίδρασης (μετά το χθεσινό mini "sell off") ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας (στις 21.00 ώρα Ελλάδας) την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ συνέχεια σημαντική αναμένεται να είναι και η ομιλία του πρώην προέδρου της Fed, Ben Bernanke για τη Παγκόσμια Οικονομία.

Να σημειωθεί ότι ο αξιωματούχος της Fed, Charles Evans, απηύθυνε έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα να είναι ιδιαίτερη υπομονετική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, σημειώνοντας τα καθοδικά ρίσκα στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Ο ίδιος προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2018.

Λίαν συντόμως αναμένεται να έλθουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, με την αρχή να κάνει ως συνήθως η Alcoa (σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασης).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, λίγες θα είναι οι Επιχειρήσεις του S&P 500 που θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις στην κερδοφορία, καθώς η άνοδος του δολαρίου δεν επηρεάζει θετικά τις Αμερικάνικες εξαγωγές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα Ελληνικού ενδιαφέροντος, δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων πραγματοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το Δημόσιο άντλησε 1,138 δισ. ευρώ με την απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο 2%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων ομολόγων.

Την έναρξη κάλυψης της μετοχής της Σαράντης ανακοίνωσε η Wood, δίνοντας τιμή-στόχο τα 9,4 ευρώ και σύσταση "buy". Επισημαίνει πως η εταιρεία ξεπέρασε με επιτυχία την Ελληνική κρίση χρέους χάρη στην ισχυρή διεθνή παρουσία της, τις εξαγορές και την υγιή δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών. 

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, σε συμφωνία για την εξαγορά του σήματος Noxzema (αποσμητικά) από την Procter & Gamble φέρεται να έχει καταλήξει ο όμιλος Σαράντη. Σύμφωνα με πληροφορίες το σήμα Noxzema -το οποίο στην Ευρώπη διακινείται μόνο στην Ελλάδα- θα περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Σαράντη.

Την αύξηση των κερδών ανά μετοχή της ΔΕΗ κατά 53% ετησίως, κατά μέσο όρο, έως το 2018 προβλέπει η Goldman Sachs, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα και τα ραντεβού με στελέχη της τρόικας, της ΡΑΕ, της Ελληνικής Κυβέρνησης και της ΔEΗ.

Το Ευρωδικαστήριο δικαίωσε τον Όμιλο Μυτιληναίου για προσφυγή που έκανε κατά του ποσού 17,5 εκατ. ευρώ που είχε θεωρηθεί αρχικά ως Κρατική ενίσχυση έναντι των παλαιών τιμολογίων που απολάμβανε η Βιομηχανία Αλουμίνιον της Ελλάδος από τη ΔΕΗ. Πρόκειται για την περίοδο 2007 - 2008 και σημειώνεται ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει αποδώσει έντοκα το ποσό των 21 εκατ. ευρώ μετά την αρχική απόφαση που δικαίωνε τη ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ, η Fourlis ανακοίνωσε ότι το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει o μέτοχος JP Morgan Asset Management στην εταιρεία έχει κατέλθει του ορίου του 5% από την 3η Οκτωβρίου 2014, όπως γνωστοποίησε στις 7 Οκτωβρίου 2014 μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωστοποίηση, o μέτοχος JP Morgan Asset Management (UK) Limited, στις 3 Οκτωβρίου 2014 ήταν κάτοχος 1.987.959 μετοχών και αντίστοιχου αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης, ή ποσοστού 3,90% και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του (!)

Σε ότι αφορά το Μαίλλη αύριο αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους τα χρήματα από την μεταβίβαση των μετοχών τους.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1003,45 (-0,85%) και υψηλό τις 1018,12 (+0,60%). Μετά τις 15.13 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1009,74 (-0,23%) και τελικά έκλεισε στις 1007,94 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,4%. Υπενθυμίζεται ότι οι 1000 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο και η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 975 μονάδες.

Όλες οι μετοχές του FTSE25, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πλην της Folli Follie Group που δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο".

Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Πειραιώς, ΟΠΑΠ, MIG, Eurobank Properties και στο υψηλό ημέρας τους Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.

Νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. Στην πρώτη θέση δείχνει να "εδραιώνεται" η Alpha Bank (7,8 δισ), ενώ ακολουθούν με δυσδιάκριτη διαφορά Εθνική (7,3 δισ) και Πειραιώς (7,2 δισ).

Ο τζίρος σε αξιόλογα επίπεδα πλησίασε τα 111 εκατ. από τα οποία τα 14,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕΤΠ, ΜΠΕΛΑ).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής απέσπασε το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ 26 μετοχές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%, καθώς η "αποψίλωση" των αποτιμήσεων σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση, συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να επιδεικνύει καλύτερη συμπεριφορά από την spot Αγορά και να γυρίζει σε μικρή υπερτίμηση 0,15%.

Οι συναλλαγές παρουσίασαν και νέα αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μειώθηκαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.366 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.697, 10.031 για τον Οκτώβριο, 3.605 για τον Νοέμβριο και 61 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 328,75) κινήθηκε μεταξύ 326 και 332 μονάδων.

Διατηρήθηκε, μειωμένος, ο δανεισμός τίτλων (46.300 Πειραιώς, 268.100 Eurobank, 43.600 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (978), ΔΕΗ (1.410), Alpha Bank (5.210), Εθνική (8.092), Πειραιώς (5.013), Eurobank (905), Μυτιληναίο (174), ΕΧΑΕ (288), ΟΠΑΠ (403), MIG (178), ΓΕΚ (341), Ελ. Πετρέλαια (372), Jumbo (149), Μέτκα (116), Τέρνα Ενεργειακή (276).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 34%, με βελτιωμένη την συναλλακτική δραστηριότητα, στα 2271 δικαιώματα (264 calls και 2.007 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (73.309.375 τεμ.), Πειραιώς (38.772.624 τεμ.), Eurobank (9.853.767 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v